Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πώς πέρασε η βόμβα στο γραφείο του Χρυσοχοίδη

- Advertisement -
  Ανάμεσα σε αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ώρες, είναι και το ότι το “παγιδευμένο” δέμα πέρασε χωρίς κανένα έλεγχο αφού, τα προσωπικά δώρα-επιστολές κλπ που προορίζονται για τον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη πηγαίνουν απευθείας στο γραφείο του.

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η διαδρομή του δέματος-βόμβας, μέχρι που έφτασε στο υπασπιστήριο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία σκότωσε τον πιο έμπιστο συνεργάτη του, τον Γιώργο Βασιλάκη.
Μάλιστα, το πρωτοφανές γεγονός της αποστολής παγιδευμένης συσκευασίας με εκρηκτικά  θέτει και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τον κυβερνητικό χώρο ευθύνης της προστασίας των πολιτών και του κράτους.
Αναμφίβολα το θέμα έχει προκαλέσει πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο που αναζητά την άκρη του νήματος αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ μέσα σε όλα όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες, είναι και το ότι το δέμα αυτό πέρασε χωρίς κανένα έλεγχο αφού, τα προσωπικά δώρα-επιστολές κλπ που προορίζονται για τον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη πηγαίνουν απευθείας στο γραφείο του.
Πάντως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο μέχρι να διευκρινισθεί τι ακριβώς έχει συμβεί ο κατάλογος των ερωτημάτων σχετικά με τις συνθήκες εισαγωγής μιας βόμβας στο υπουργικό γραφείο θα μεγαλώνει για το αν:
          Υπήρξε πλημμελής έλεγχος; Ελαστική τήρηση διαδικασιών εισερχομένων δεμάτων και αλληλογραφίας;
          Εφτασε το δέμα αυτό ασυνόδευτο με το κοινό ταχυδρομείο ή με αποστολή εταιρείας ταχυμεταφοράς;
          Παραδόθηκε από γραφείο ταχυμεταφοράς με δελτίο αποστολής;
          Πέρασε όλα τα στάδια του ελέγχου από την απλή αυτοψία και αξιολόγηση μέχρι τον ακτινοσκοπικό έλεγχο που ανιχνεύει οπλισμό και εκρηκτικές ύλες;
          Τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα χειρισμού και παραλαβής δεμάτων ανάλογα με την κάθε περίπτωση;
          Μπήκε στο υπουργείο το δέμα συνοδευόμενο από πρόσωπο; Και αν ναι, καταγράφηκαν τα στοιχεία του και η ώρα άφιξής του στην είσοδο όπως είθισται;
Πάντως, στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αναλύεται όλος ο όγκος των εισερχομένων αντικειμένων και προσώπων τις τελευταίες μέρες, όπως και το υλικό των καμερών που βρίσκονται μέσα και έξω από το κτήριο. Επισημαίνεται ότι μετά τις 3 το απόγευμα δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους χώρους του μεγάρου σε κανέναν άλλο εκτός από διαπιστευμένα πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Με βάση την πρώτη αυτοψία των ειδικών, η έκρηξη πρέπει να προήλθε ύστερα από απόπειρα ανοίγματος του δέματος και η διαδικασία αυτή (το άνοιγμα) να λειτούργησε ως ενεργοποιητής του μηχανισμού. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππο Κουτσαύτη, που έκανε τη νεκροψία, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατος προήλθε από έκρηξη σε απόσταση αναπνοής από το θύμα, του οποίου ο θάνατος υπήρξε ακαριαίος». Αναφέρεται ότι τη στιγμή της έκρηξης ήταν μόνος του και λέγεται ότι δύο λεπτά νωρίτερα υπήρχαν συνεργάτες του 52χρονου μέσα στο γραφείο του.
Πάντως, στελέχη της Κατεχάκη, έχουν την πεποίθηση ότι η εισαγωγή του δέματος-βόμβας οφείλεται σε σοβαρή αστοχία στο σύστημα ασφαλείας της διαδικασίας των εισερχομένων δεμάτων στο υπουργείο.
Από τον πρώτο έλεγχο πάντως δεν είχε διαπιστωθεί βλάβη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στις σύγχρονες συσκευές ελέγχου εισερχομένων αντικειμένων, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί στην είσοδο του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2004. 

Πηγή: Ημερησία

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog