Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διαβάστε το αφιέρωμα μεγάλου ραδιοφωνικού σταθμού για το Λουτράκι, την Κόρινθο και τους Αγίους Θεοδώρους

- Advertisement -

Το αφιέρωμα, δημοσιεύται αυτούσιο από την ιστοσελίδα του Ραδιοφωνικού Σταθμού, Ρυθμός 949.

Ο νομός Κορινθίας καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Συνορεύει νότια με την Αργολίδα, δυτικά με την Αχαΐα και βορειοανατολικά βρέχεται από τον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό κόλπο. Αποτελεί την πρώτη επαφή του επισκέπτη με την μαγευτική χερσόνησο της Πελοποννήσου, η οποία ξεχωρίζει για τις – κάθε είδους- φυσικές ομορφιές της και την αξιόλογη ιστορική της διαδρομή από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα. 

Η Κορινθία είναι ένας από τους σημαντικότερους νομούς της χώρας μας, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης. Η περίφημη γέφυρα του Ισθμού αποτελεί την ¨ομφάλιο λώρο¨ που συνδέει την Πελοπόννησο με την υπόλοιπη χώρα και ταυτόχρονα καλωσορίζει τους επισκέπτες στον γοητευτικό αυτό τόπο. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κόρινθος, μια πόλη με δυναμική παρουσία στα δρώμενα της Ελληνικής ιστορίας από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα, η οποία αποτελεί ένα σύγχρονο αστικό κέντρο.

Η ευρύτερη περιοχή διακρίνεται για τις εναλλαγές των τοπίων της. Εντυπωσιακά ορεινά τοπία και ειδυλλιακές παραλιακές εικόνες συνθέτουν τα κομμάτια του εξαιρετικού πάζλ της Κορινθίας, το οποίο ολοκληρώνεται με τα περίλαμπρα αρχαιολογικά μνημεία και τα γραφικά χωριά που μυρίζουν.. Ελλάδα. Ο νομός προσφέρεται  για καλοκαιρινές και χειμερινές αποδράσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή συναντάμε μερικά από τα δημοφιλέστερα παραθεριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου, όπως το Κιάτο, το Λουτράκι, τη Νεμέα, το Ξυλόκαστρο τα Λουτρά της Ελένης και φυσικά την Κόρινθο την πρωτεύουσα.

Ιδιαίτερα αξιόλογοι είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι που συναντά κανείς κατά την περιήγησή του στην Κορινθία όπως της αρχαίας Κορίνθου, της Νεμέας, των Ισθμίων και της αρχαίας Σικυώνας. Κάθε πόλη κρύβει και μία ιστορία που σαν αρχίσει κανείς να την ξεδιπλώνει, μπερδεύεται στα δίχτυα της μυθολογίας πλάθοντας το πολύχρωμο κουβάρι του χθες και του σήμερα του υπέροχου αυτού τοπίου. 

Στην πρώιμη αρχαιότητα ονομαζόταν Εφύρα, πρωτοκατοικήθηκε από το Σίσυφο, ο οποίος καταγράφεται στη μυθολογία ως ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε δύο φορές να ξεγελάσει το θάνατο. Γι’ αυτή του την ύβρη, τιμωρήθηκε στον Άδη να κυλά διαρκώς μία πέτρα προς την κορυφή ενός λόφου, που έμοιαζε με την Ακροκόρινθο, μα πάντα λίγο πριν φτάσει στην κορυφή, ο βράχος να φεύγει από τα χέρια του και να καταλήγει πάλι στους πρόποδες.

Ο μύθος θέλει το Σίσυφο να λύνει, τρόπον τινά, το πρόβλημα λειψυδρίας της περιοχής της Κορίνθου χάρη σε μία συμφωνία που συνήψε με τον ποταμό Ασωπό. Το όνομα της πόλης της Κορίνθου το οφείλει στον ομώνυμο ήρωα Κόρινθο, ο οποίος ήταν γιος του Μαραθώνα και μακρινός απόγονος του θεού Ερμή.

Ο Ισθμός αποτελεί από την αρχαιότητα το κατεξοχήν στρατηγικό σημείο του ελλαδικού χώρου κι ένα από τα σημαντικότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Η διάνοιξή του αποτέλεσε από την αρχαιότητα μείζον θέμα καθώς η δημιουργία της διώρυγας θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα διευκόλυνε τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο. Έτσι, πρώτος συνέλαβε το έργο της διάνοιξης του Ισθμού ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος, περί το 602 π.Χ, ο οποίος τελικά αρκέστηκε στη δημιουργία της διόλκου, αφού κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής δεν τον άφησαν να υλοποιήσει το όραμά του.

Στη Διώρυγα λειτουργούν σήμερα και δύο βυθιζόμενες γέφυρες. Μία στην Ποσειδωνία και μία στην Ίσθμια, που εξυπηρετούν την επικοινωνία μεταξύ Στερεάς και Πελοποννήσου, ενώ κάθε χρόνο το πιο διάσημο κανάλι του ελλαδικού χώρου διαπλέετε από 15.000 περίπου πλοία, 50 τουλάχιστον διαφορετικών εθνικοτήτων, αποτελώντας αυτή τη στιγμή τον αδιαμφισβήτητο θαλασσινό ¨ομφάλιο λώρο¨ μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Το Κιάτο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο νομό, είναι χτισμένη στις νότιες ακτές του Κορινθιακού κόλπου, σε μία εύφορη κοιλάδα γεμάτη αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα. Θεωρείται μια από τις ομορφότερες πόλεις και απέχει μόλις 107 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Λόγω της κοντινής του απόστασης από την πρωτεύουσα αποτελεί πόλο έλξης για καλοκαιρινές και χειμερινές αποδράσεις. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να κάνει ήρεμες διακοπές ή και γεμάτες ένταση.

Οι επιλογές ποικίλουν ανάλογα με τα γούστα. Οι πανέμορφες παραλίες του Κιάτου προσφέρονται για στιγμές χαλάρωσης αλλά και για θαλάσσια σπορ. Στα ταβερνάκια της περιοχής απολαμβάνουν τα φρέσκα ψάρια του Κορινθιακού και τις παραδοσιακές συνταγές. Η βόλτα στον πεζόδρομο γεμίζει με εικόνες και χρώματα που συναντά κανείς μόνο στις περιοχές της Πελοποννήσου. Είναι κτισμένο στη θέση που υπήρχε η αρχαία πόλη Σικυών. Η περιοχή λεγόταν Σικυωνία ή Ασωπία από τον Ασωπό ποταμό που την διασχίζει και κατοικούνταν από την Νεολιθική εποχή.

Στο ύψωμα του Βασιλικού, χωριό που είναι 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιάτου, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Σικυώνας. Το θέατρο και το ρωμαϊκό λουτρό είναι τα επιβλητικότερα από τα ερείπια της αρχαίας Σικυώνας τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

Ένα από τα δημοφιλέστερα παραθεριστικά θέρετρα του νομού είναι το Λουτράκι. Είναι μια διεθνής φήμης λουτρόπολη, γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών της, η οποία προσελκύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επισκέπτες. Τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μιας και στεγάζεται το Club Hotel Casino , το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος στην Ευρώπη. Είναι άλλος ένας ιδανικός προορισμός μιας και απέχει 4 χλμ από τον Ισθμό της Κορίνθου. Κατά την παραμονή κάποιου στο κοσμοπολίτικο Λουτράκι έχει την ευκαιρία να χαρεί τις υπέροχες παραλίες του Κορινθιακού, που κάθε χρόνο βραβεύονται με την Γαλάζια σημαία της Ευρώπης. Χειμερινά και καλοκαιρινά μαγαζιά που λειτουργούν στην περιοχή, είναι έτοιμα να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και να απογειώσουν τις νύχτες των παραθεριστών μέχρι τις πρωινές ώρες.

Από τα αξιοθέατα της περιοχής αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης που βρίσκονται στο δυτικό άκρο της χερσονήσου. Έχουν ανακαλυφθεί τα θεμέλια του ιερού της Ήρας Λιμένιας και της Ήρας Ακραίας του 6ου π.Χ αιώνα.

Σε απόσταση 34 χλμ βορειοδυτικά της Κορίνθου βρίσκεται το Ξυλόκαστρο, άλλη μια παραθαλάσσια πόλη. Ανήκει στις δημοφιλής παραθεριστικές περιοχές και προσφέρετε για ήρεμες διακοπές. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Βλασίου που χτίστηκε το 1908 και διαθέτει σημαντικές τοιχογραφίες. Λίγο πριν μπει κάποιος στην πόλη του Ξυλοκάστρου απολαμβάνει το πανέμορφο αισθητικό δάσος ¨Ο Πευκιάς¨ το οποίο είναι ένα από τα επτά δάση της Ελλάδας που φέρουν αυτό τον τίτλο.

Ο δήμος Νεμέας, μία μεσογειακή περιοχή με πολυάριθμους αμπελώνες και αρχαίες μνήμες, ποτίζεται από τον ποταμό Ασωπό σε μια μεγάλη έκταση στους γύρω λόφους. Η αμπελοκαλλιέργεια έχει παράδοση χιλιετιών με σημείο αναφοράς το αγιωργίτικο σταφύλι που ευδοκιμεί και δανείστηκε το όνομά του από τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, όπως λεγόταν η Νεμέα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Κάθε χρόνο διοργανώνεται γιορτή κρασιού με τη συμμετοχή τοπικών οινοπαραγωγών. Το όνομα της περιοχής το έλαβε από την ομώνυμη Νύμφη, κόρη του ποταμού Ασωπού και θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους της ελληνικής γης. Η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού ευρήματα που έχουν έρθει στο φως δείχνουν ότι η περιοχή της Νεμέας κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Υπήρξε πανελλήνιο κέντρο θρησκευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων, των Νέμεων, που τελούνταν κάθε δύο χρόνια, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, προς τιμήν του Οφέλτη, γιου του βασιλιά της περιοχής Λυκούργου.

Η περιοχή έγινε γνωστή από τον περίφημο άθλο του Ηρακλή και την εξόντωση του λιονταριού που λυμαινόταν την περιοχή. Σήμερα, οι αγωνιζόμενοι στα Νέμεα ακολουθούν τα ίδια βήματα του μυθικού ήρωα, από τις Κλεωνές, που ήταν η βάση των επιχειρήσεών του για την εξόντωση του μυθικού τέρατος, μέχρι τη Νεμέα, μέσα από μια υπέροχη διαδρομή με ελαιώνες και αμπελώνες. Η Αρχαία Φλιασία βρίσκεται 5 χλμ. δυτικά της Αρχαίας Νεμέας και θεωρείτο σημαντικό φιλοσοφικό κέντρο της αρχαιότητας.

Εδώ βρίσκονται τα ιερά της Ήβης, της Δήμητρας και της Περσεφόνης, ο ναός του Ασκληπιού, στη θέση του οποίου χτίστηκε η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς και κλασσικό οικοδόμημα που οι ντόπιοι αποκαλούν «Παλάτι». Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και τα χαμηλότερα εδώλια θεάτρου και τα θεμέλια σκηνής, όπου δίνονταν παραστάσεις αρχαίου δράματος, μέρος της τελετουργίας στις γιορτές του Διονύσου.
Το χωριό Αηδόνια έγινε διάσημο λόγω του μυκηναϊκού θησαυρού του «θησαυρός των Αηδονιών». Εδώ, ανασκάφηκαν μυκηναϊκοί τάφοι – κατά μεγάλο ποσοστό συλημένοι. Από το σύμπλεγμα των λαξευτών αυτών μυκηναϊκών τάφων σε ύψωμα πλησίον του χωριού προέρχεται ο περίφημος θησαυρός των Αηδονιών.

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας ορθώνεται ένα θαυμάσιο αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα της περιοχής και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχέδια που αποκαλύπτουν όλη την ιστορία της.
Σημαντικό αξιοθέατο της Νεμέας είναι το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, χτισμένο τουλάχιστον το 1633 στο λόφο του Πολυφέγγους, 2,5 χλμ. νοτιοδυτικά της Νεμέας, με θαυμάσιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.. Αξίζει επίσης να αναφερθεί το ασκητήριο του Πολυφέγγους, που βρίσκεται σφηνωμένο μέσα σε σπηλιά της κορυφής του προβούνου.

Επιστρέφοντας πάλι στην παραλία του Κορινθιακού, άλλο ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο είναι το Βραχάτι. Ο συνδυασμός της καταπράσινης φύσης, με τις όμορφες ακρογιαλιές που προσφέρουν ταυτόχρονα πολλές επιλογές διασκέδασης και δραστηριοτήτων προσελκύουν το ενδιαφέρον των παραθεριστών. Διασχίζοντας την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ δυτικά της Κορίνθου. Οι παραλίες του έχουν βραβευτεί από το Διεθνές πρόγραμμα ¨Γαλάζιες σημαίες¨ στο οποίο συμμετέχει τα τελευταία χρόνια.

Σε απόσταση 65 χλμ. από την Αθήνα και 20 χλμ. από την Κόρινθο βρίσκονται οι Άγιοι Θεόδωροι. Μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη ιδανική για ολιγοήμερες διακοπές και όχι μόνο, για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της πόλης, χωρίς να απομακρυνθούν όμως και πολύ από αυτήν. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας είναι συνδυασμός για πληθώρα διασκέδασης και δραστηριοτήτων. Στην περιοχή λειτουργούν παραδοσιακές ταβέρνες και γραφικά καφενεδάκια δίπλα στη θάλασσα.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog