Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας

- Advertisement -

Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου – Περαχώρας, ύστερα από πρόταση του Γιώργου Γκιώνη. «Διαμορφώνουμε το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για το Δήμο», τόνισε ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Γ. Γκιώνης, επισημαίνοντας ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και το Σχέδιο Πόλης που έπεται, θα βοηθήσουν τους δημότες στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Δημοτικής αρχής του κ. Γκιώνη.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2010 και η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ έγιναν δεκτές πολλές προτάσεις των Δημοτικών Συμβούλων,

Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εφαρμόζεται σε όλο τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας, εμπεριέχει την επέκταση του κεντρικού Λουτρακίου και την οριοθέτηση περίπου 20 οικισμών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

1. Χρήσεις γης σε όλο τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας. Με το ΓΠΣ σταματά το φαινόμενο της μίξης των χρήσεων, που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ. Γ. Γκιώνης και πρόσθεσε: «Θα ξέρει ο κάθε συμπολίτης που μπορεί να χτίσει, που θα γίνει δρόμος, που είναι επαγγελματική ζώνη, που είναι οικιστική, που θα γίνει βιοτεχνία. Πλέον δεν θα μπορεί κάποιος να φτιάξει μία βιομηχανία δίπλα σε ένα σπίτι. Έτσι θα μπορεί κάθε οικογένεια να σχεδιάσει το αύριο, να γνωρίζει τι περιουσία έχει και πως μπορεί να την αξιοποιήσει».

2. Επέκταση σχεδίου πόλης. Αφορά γειτονιές του Λουτρακίου, όπως είναι ο Άγιος Φανούριος, η Γκράβα και το Λειβαδάκι, αλλά και την Περαχώρα, τα Πίσσια και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ισθμίας. Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Γ. Γκιώνης αναφέρθηκε εκτενέστερα στην επέκταση του σχεδίου πόλης στο κεντρικό Λουτράκι και τον Συνοικισμό – Νεάπολη, υπενθυμίζοντας την άδικη και προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες. «Με το ΓΠΣ δίνουμε βάρος στην άρση των αδικών που βασανίζουν πολλούς συμπολίτες μας που έχουν οικόπεδα στο παλαιό κεντρικό Λουτράκι και τον Συνοικισμό. Ήρθε η ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο να διορθώσει την αδικία. Αυτές οι περιοχές ουσιαστικά αποκτούν δικαίωμα για ένα ακόμη όροφο», επεσήμανε.

3. Οριοθέτηση των υφιστάμενων οικισμών. Με το νέο ΓΠΣ πολεοδομούνται οι οικισμοί Ειρήνη, Καλλιθέα, Άγιος Σώζον, Σκάλωμα, Φιλοθέη, Γαλήνη, Παράδεισος, Άγιος Χαράλαμπος, Καλαμάκι, Παλαιό Καλαμάκι, Αλκυονίδα, Αγία Μαρίνα, Αρίωνας, Σκαλωσιά, Κάβος, Κυρά Βρύση, Στραβά, Στέρνα, Μαυρολίμνη, Βαμβακιές και Σχίνο.
«Είναι περίπου 20 οικισμοί που ασφυκτιούν από την έλλειψη χωροταξίας και από την αυθαιρεσία. Εμείς με οργανωμένο τρόπο τους εντάσσουμε στο σχέδιο. Είναι κάτι που το είχαμε υποσχεθεί. Θεωρώ ότι ικανοποιούνται δίκαια και νόμιμα αιτήματα συμπολιτών μας», τόνισε ο κ. Γ. Γκιώνης, δηλώνοντας ότι με την πολεοδόμηση «σταματούν οι αυθαιρεσίες. Πλέον οι ίδιοι οι κάτοικοι, μαζί με τον Δήμο, θα μπορούν να προστατεύουν το περιβάλλον στο οποίο μένουν».

4. Προστασία Περιβάλλοντος και ανάδειξη πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Ο κ. Γ. Γκιώνης σημείωσε ότι «είμαστε ένας Δήμος που θέλει να είναι λουτρόπολη και διεθνής τουριστικός προορισμός και πρόσθεσε: «αυτό σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής και για τους επισκέπτες και για εμάς που ζούμε εδώ. Χρειάζεται επομένως να οριοθετήσουμε τους πεζόδρομους και τους ποδηλατοδρόμους. Χρειάζεται να προσδιορίσουμε που είναι πράσινο, ποια είναι τα δάση μας. Χρειάζεται να αναδείξουμε τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Χρειάζεται να αναβαθμίσουμε το οικιστικό περιβάλλον και να αναπτύξουμε τις υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου μας. Όλα αυτά τα κάνει το ΓΠΣ».
Παράλληλα ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας υπογράμμισε ότι το νέο ΓΠΣ, επειδή δίνει αξία στην περιουσία του δημότη σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, μπορεί να αποτελέσει ένα στήριγμα μέχρι να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Ευχαριστίες

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Γ. Γκιώνη στους εργαζόμενους της Πολεδομίας και της Πολεοδομία και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που εκπόνησαν το νέο ΓΠΣ μέσα σε 1 χρόνο αποδεικνύοντας ότι «ότι οι υπηρεσίες και τα στελέχη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας κάνουν πολύ καλή δουλειά. Δουλειά που είναι χρήσιμη για τους συμπολίτες και για το μέλλον του τόπου μας». Συνεχάρη ακόμη τον τ. αντιδήμαρχο Λάμπρο Παπαθεοδώρου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Γιώργο Ρουμελιώτη, ο οποίος «από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα «έτρεξε» το θέμα και μαζί με την Υπηρεσία έφερε μία πλήρη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα σταλεί στους φορείς (Δασαρχείο,  Αρχαιολογία, Λιμενικό Ταμείο, ΔΕΚΟ, Τοπικά Διαμερίσματα Πισσίων και Ισθμίας κ.α.) για να εκφράσουν απόψεις εντός περίπου 2 μηνών. Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο θα ψηφίσει εκ νέου τις τροποποιήσεις και το ΓΠΣ θα σταλεί στην Περιφέρεια για να υπογραφεί.

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απλά επισημαίνω επειδή γράφετε:

    "Διαβάστε το Δελτίο Τύπου από το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου – Περαχώρας"

    ότι το ανωτέρω κείμενο έχει αποσταλλεί και σε άλλες εφημερίδες και sites και δεν είναι Δελτίο Τύπου του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά της Δημοτικής αρχής του κ. Γκιώνη.

  2. re paidia mas doulevetai?
    to palio poleodomiko itan sxedon etoimo gia egkrisi kai tha eimastan etoimoi epitelous na xtisoume
    tora ante pali apo tin arxi na perimenoume alla pente xronia gia egkriseis k.l.p.

    Exei kanei polla egklimata o gionis kai ayto einai kata ti gnomi mou apo ta megalytera. kala tou ta xosane sto dimotiko symvoulio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog