Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η φύση εκπέμπει S.O.S.

- Advertisement -

Περισσότερο από το 1/3 των καταγεγραμμένων ζώων και φυτών του πλανήτη κινδυνεύουν άμεσα σύμφωνα με την «Κόκκινη Λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Η Κόκκινη Λίστα της IUCN η οποία θεωρείται η καλύτερη και η πλέον αντιπροσωπευτική του είδους της, αναφέρει ότι 17.291 από τα συνολικά 47.677 καταγεγραμμένα είδη του πλανήτη διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, τη στιγμή που ίσως τα μη καταγεγραμμένα να φτάνουν τα εκατομμύρια.

Πιο συγκεκριμένα η «Κόκκινη Λίστα» αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν:

· το 70% των φυτών,
· το 35% των ασπόνδυλων,
· το 30% των αμφίβιων,
· το 21% των θηλαστικών,
· το 12% των πτηνών,
· το 28% των ερπετών, και
· το 37% των ειδών γλυκού νερού.

 Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της καταστροφής της βιοποικιλότητας παγκοσμίως αναφέρεται η περίπτωση της τίγρης της οποίας οι εκτιμήσεις για τον παγκόσμιο ενήλικο πληθυσμό κυμαίνονται από 3.402 έως και 5.140.

Από το καταγεγραμμένα είδη τα οποία η οργάνωση θεωρεί ότι είναι ελάχιστα σε σχέση με τους παγκόσμιους πληθυσμούς, 79 θηλαστικά, 39 αμφίβια και 22 είδη ερπετών ίσως έχουν εξαφανιστεί ήδη, ενώ σε ιδιαίτερη «κρίση» φαίνεται να βρίσκονται τα  12.151 καταγεγγραμένα είδη φυτών με τα 8.500 από αυτά να κινδυνεύουν και τα 114 να έχουν ίσως εξαφανιστεί.

Η οργάνωση είχε προειδοποιήσει το καλοκαίρι ότι η παγκόσμια κρίση της διατήρησης της άγριας ζωής θα έχει επιπτώσεις δυσμενέστερες της οικονομικής κρίσης. Όπως και άλλοι ειδικοί, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι υφίστανται πάρα πολλά είδη τα οποία δεν έχουν καταγραφεί ακόμα. Όταν η καταγραφή τους φτάσει σε ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό αριθμό, τότε τα δεδομένα της καταστροφής της βιοποικιλότητας θα φανούν σε όλη τους την έκταση.
Μάλλον όμως, μέχρι τότε θα είναι αργά…

Πηγή: Σόλων Σύνθεση

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για όλα αυτά φταίμε εμείς, οι καταναλωτικοί άνθρωποι. Η φύση έχει προνοήσει για όλα εκτός από έναν παράγοντα: Την ανθρώπινη πλεονεξία. Είναι άδικο για τα καημένα τα ζώα να μην μπορούν να αντιδράσουν στην άνιση μάχη με τον άνθρωπο. Όπως επίσης, είναι κρίμα να χαλάσουμε την τελειότητα της φύσης. Και όμως τα καταφέραμε: βάλαμε και εδώ το χεράκι μας. Εμείς οι άπληστοι άνθρωποι, που έχει γίνει μότο μας η φράση: "εντάξει μωρέ δεν έγινε και τίποτα που πετάω κάτω τα σκουπίδια μου. Όλοι αυτό κάνουν" ή "θα πάρω τη φυσική γούνα στη γκόμενα και όχι την συνθετική". Εύγε σε όλους μας. Ωραία τα καταφέραμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog