Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέα συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Τρόικας

- Advertisement -

Νέα συνάντηση, την τελευταία για αυτή την επίσκεψη, έχουν το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τα τρία μέλη του κλιμακίου της τρόικας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού στήριξης. Πηγές αναφέρουν ότι…
… ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δε θα χρειαστεί να συνυπογράψει το πόρισμα της τρόικας, καθώς δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο, αλλά για επικαιροποίηση και εξειδίκευση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο.

Τρία προβλήματα στα δημοσιονομικά και πέντε στα διαρθρωτικά μέτρα που προωθεί η χώρα μας στο πλαίσιο του μνημονίου εντοπίζει η τρόικα στην έκθεση προόδου που συνέταξαν το Σαββατοκύριακο οι Σέρβας Ντε Ρόουζ της Ε.Ε., Πόλ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ.

Στην έκθεση πάντως διατυπώνονται και ενστάσεις, όπως η υστέρηση των δημοσίων εσόδων, οι καθυστερήσεις για την υιοθέτηση των αλλαγών από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας για τη μείωση του κόστους των δαπανών περίθαλψης.

Επίσης, στις επιχορηγούμενες από τον προϋπολογισμό ΔΕΚΟ όπου η τρόικα ζητά απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού και αλλαγές οργανογραμμάτων.

Άλλα θέματα είναι ο πληθωρισμός ο οποίος έφτασε τον Ιούνιο το 5,2%, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, η αυστηρή εποπτεία των ελληνικών τραπεζών, η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό και η βελτίωση του συντονισμού των υπουργείων.

Η έκθεση θα αποσταλεί σε Ε.Ε. ΔΝΤ και ΕΚΤ θα αποτελέσει τη βάση για την έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία στις 13 Σεπτεμβρίου.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog