Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Οδηγίες για να μείνετε ζωντανοί…

- Advertisement -

……σε ένα τσουνάμι

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να δείτε είναι τη θάλασσα να τραβιέται πίσω στον ορίζοντα. Στη συνέχεια θα δείτε ένα κύμα να σκάει, το οποίο πολύ γρήγορα θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο κύμα αλλά για ένα τείχος από νερό, το οποίο συνεχίζεται στο ίδιο επίπεδο για δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα. Τα κύματα μπορούν να σκάνε για μία ώρα ή και περισσότερο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το πρώτο κύμα θα είναι το μεγαλύτερο.
Επομένως, όταν ένα κύμα φτάσει, μη σκεφτείτε ότι όλα τελείωσαν και κατεβείτε στην παραλία. Τα κύματα επιβραδύνουν καθώς φτάνουν στην ακτογραμμή και μεγαλώνουν σε ύψος, όμως χτυπούν την ακτή με την ταχύτητα που έχει ένα αυτοκίνητο που κινείται σε κατοικημένη περιοχή, ενώ κάθε κυβικό μέτρο ζυγίζει έναν τόνο. Εάν ο σεισμός που προκάλεσε το τσουνάμι συνέβη κοντά στο σημείο που βρίσκεστε, είναι απίθανο να έχετε κάποια προειδοποίηση, γιατί το τσουνάμι μπορεί να φτάσει στην ακτή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 10 λεπτά έως μισή ώρα. Τη στιγμή που θα νιώσετε δυνατή δόνηση στο έδαφος και μόλις αυτή σταματήσει, κατευθυνθείτε προς το εσωτερικό της ξηράς με ανοδική κατεύθυνση. Σε πολλές περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζεται είναι να βρίσκεστε σε υψόμετρο μερικών δεκάδων μέτρων ή ένα χιλιόμετρο μακριά και θα είστε ασφαλείς. Εάν είναι μια ιδιαίτερα επίπεδη περιοχή και δεν υπάρχει κανένα μέρος να κρυφτείτε, βρείτε το πιο ψηλό κτίριο και ανεβείτε στην κορυφή του. Θα σας βρούν οι υπηρεσίες διάσωσης.


…σε μια πανδημία

Το χειρότερο σενάριο είναι μια μεταδιδόμενη μόλυνση που έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας και μεταδίδεται από σταγονίδια και αερολύματα. Μια καλή τακτική είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση (απομόνωση). Οι περισσότερες πρακτικές υπαγορεύονται από την κοινή λογική. Κοινωνική αποστασιοποίηση είναι το να βρίσκεστε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους άλλους ανθρώπους, γιατί ποτέ δεν ξέρετε από ποιον πρόκειται να κολλήσετε. Είναι ένα είδος «αυτοκαραντίνας». Πρέπει να είστε σε επιφυλακή, διότι τα σταγονίδια και τα αερολύματα επικάθονται σε επιφάνειες. Το SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Επομένως ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε ισχυρά απολυμαντικά, για να καθαρίσετε το σπίτι, και πλένετε τα χέρια σας καλά κάθε φορά που βγαίνετε έξω. Αυτόνομες δράσεις όπως αυτές πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι αρκετά αποτελεσματικές, γι’ αυτό και αποτελούν μέρος των κυβερνητικών σχεδίων για μια πανδημία γρίπης. Θα μπορούσε επίσης κάποιος να σκεφτεί και τη χρήση μάσκας, όμως είναι η χρήση της είναι δύσκολη και χρειάζεται εκπαίδευση: δεν είναι κάτι το οποίο απλά φοράμε και κάνουμε τη βόλτα μας…


…σε ομηρία

Συμμορφωθείτε με αυτόν που σας κρατάει όμηρο, ενώ αναζητείτε έναν τρόπο διαφυγής. Αυτοί που κρατούν ομήρους είναι συνήθως παγιδευμένοι εγκληματίες, ψυχικά διαταραγμένα άτομα ή τρομοκράτες με θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα. Προσπαθήστε να γνωρίσετε τον απαγωγέα σας και να αντιληφθείτε το σκοπό του.
Σε μια απόπειρα διάσωσης, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι διασώστες σας μπορεί να μην είναι σε θέση να σας ξεχωρίσουν από τους απαγωγείς. Επομένως, μείνετε κάτω στο πάτωμα και έχετε κατά νου ότι μπορεί να σας συμπεριφερθούν σαν να είστε εγκληματίας, έως ότου η ομάδα διάσωσης κατανοήσει ότι δεν είστε τρομοκράτης και ότι δεν έχετε κάποιο όπλο. Μην μαζέψετε όπλα από το πάτωμα και μην τρέξετε. Αυτός θα ήταν ένας καλός τρόπος για να σας πυροβολήσουν. Μείνετε κάτω ή κρατήστε τα χέρια σας στον αέρα και κάνετε ακριβώς ό,τι σας λένε οι διασώστες.


…σε κινούμενη άμμο

Ένα από τα πράγματα που ακούμε για την κινούμενη άμμο είναι ότι δε θα πρέπει να κινηθούμε. Αυτό είναι αλήθεια, γιατί κάτι τέτοιο υγροποιεί το υλικό και σας βυθίζει μέσα σε αυτό. Είναι επίσης αλήθεια ότι μόλις βρεθείτε μέσα, είναι σχεδόν αδύνατο να βγείτε έξω. Οι κόκκοι της αργίλου και της άμμου διαμορφώνουν ένα παχύ στρώμα γύρω από τα πόδια. Η δύναμη που θα χρειαστείτε για να τραβήξετε κάποιον έξω σε μια λογική ταχύτητα θα τραβούσε μέσα και εσάς. Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κουνήσετε το πόδι σας μπρος-πίσω. Η εισροή νερού στο μείγμα θα σας επιτρέψει να διαλύσετε και να απομακρύνετε τους κόκκους άμμου και να χωρίσετε τον ένα από τον άλλο. Αυτή η κίνηση επιτρέπει στο νερό να ρέει αργά ανάμεσα στα πόδια σας και το κενό που εκείνα δημιούργησαν. Εάν το κάνετε αργά και για αρκετή ώρα, θα βγείτε έξω.


…με ένα αλεξίπτωτο που δεν ανοίγει

Θα πρέπει να απελευθερώσετε το αλεξίπτωτο που δεν άνοιξε, να πέσετε ελεύθερα και να απομακρυνθείτε από αυτό. Έπειτα ανοίξτε το εφεδρικό. Εάν δεν ανοίξει ούτε το δεύτερο αλεξίπτωτο, δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά που να μπορείτε να κάνετε. Κυκλοφορούν κάποιες ιστορίες για διασώσεις στον αέρα, αλλά αυτές αφορούν κυρίως πτώσεις από μεγάλο ύψος. Εάν δε λειτουργήσει το εφεδρικό, θα είστε στο κατώτερο κομμάτι του άλματος και είναι απίθανο για οποιονδήποτε να μπορεί να έρθει να σας σώσει. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι έχουν επιβιώσει φτάνοντας στο έδαφος ακόμα και χωρίς αλεξίπτωτο. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν άλματα πάνω από αγροτικές εκτάσεις και εάν πέσετε εκεί με 200 χλμ./ώρα, δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης.


…πυροβολημένοι

Εάν δε σας πυροβολήσουν στα ζωτικά όργανα, είναι απίθανο να πεθάνετε αμέσως. Επομένως, εάν έχετε τις αισθήσεις σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε βοήθεια. Έπειτα απομακρυνθείτε από την επικίνδυνη περιοχή. Ασκήστε πίεση στην πληγή με ένα κομμάτι ύφασμα. Είναι πιο εύκολο να το λέμε από το να το κάνουμε, γιατί είναι οδυνηρή η πίεση ενός τραύματος από πυροβολισμό. Εάν πυροβοληθείτε στο στήθος ή στην κοιλιακή χώρα, πιθανόν δε θα μπορέσετε να ασκήσετε αρκετή πίεση για να σταματήσετε την αιμορραγία επιτυχώς. Πάνω απ’ όλα αναζητήστε βοήθεια.

…σε ένα αυτοκίνητο που βυθίζεται

Όταν βρίσκεστε μέσα σε ένα αμάξι στην ξηρά, υπάρχει ίση ατμοσφαιρική πίεση μέσα και έξω από αυτό. Όταν ανοίγετε την πόρτα, κινείστε ενάντια στην πίεση του εξωτερικού αέρα, κάτι που είναι σχετικά εύκολο, γιατί η πίεση είναι η ίδια και στις δύο πλευρές της πόρτας. Εάν το αμάξι είναι μέσα στο νερό, υπάρχει η ατμοσφαιρική πίεση μέσα, ενώ έξω η πίεση του νερού ασκείται ενάντια στην πόρτα. Μόνο ένας υπερήρωας μπορεί να το νικήσει αυτό! Σε αυτή την περίπτωση περίμενετε τη στιγμή που το αμάξι θα γεμίσει νερό. Τότε η πίεση του νερού μέσα θα είναι η ίδια με την πίεση του νερού απ’ έξω και θα μπορέσετε να ανοίξετε την πόρτα.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog