Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα μυστικά του ύπνου

- Advertisement -

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, ο Θάλαμος καθορίζει γιατί κάποιοι άνθρωποι ξυπνάνε με τον παραμικρό έστω θόρυβο ενώ άλλοι συνεχίζουν τον ύπνο τους κανονικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Τζέφρι Ελενμπόγκεν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, εξηγούν ότι όταν η περιοχή αυτή είναι δραστηριοποιημένη, ο άνθρωπος αποκόπτεται από το περιβάλλον του και δεν ξυπνάει.

Αντίθετα, οι άνθρωποι στους οποίους ο θάλαμος έχει χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, ξυπνάνε με τον παραμικρό θόρυβο, επειδή ο εγκέφαλός του δεν αποκόπτει τα ηχητικά εξωτερικά ερεθίσματα την ώρα του ύπνου.

Η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, αναφέρει επίσης ότι αν η ηλεκτρική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενισχυθεί τεχνητά (με φάρμακα, ηλεκτρονικές συσκευές ή με συμπεριφορικές τεχνικές), τότε θα βελτιωθεί ο ύπνος όσων ξυπνάνε με το παραμικρό.

Το δείγμα της μελέτης ήταν 12 εθελοντές που πέρασαν τρεις θορυβώδεις νύχτες (ήχοι τηλεφώνων, κόρνες αυτοκινήτων, καζανάκια, συνομιλίες) κατά τη διάρκεια των πειραμάτων και αποδείχτηκε ότι αυτοί με τους πιο ενεργοποιημένους Θαλάμους ήταν πιο ανεκτικοί στους θορύβους.

Σχετικές έρευνες από τη δεκαετία του 1990 αναφέρουν ότι Κανονικά, στη διάρκεια του ύπνου τα εγκεφαλικά κύματα γίνονται πιο αργά και οργανωμένα. Όμως, κατά περιόδους, υπάρχουν σύντομης διάρκειας “εκρήξεις” ηλεκτρικής δραστηριότητας, καθώς ο θάλαμος παράγει υψηλότερης συχνότητας κύματα.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτά τα “κύματα ” -στο βαθμό που υπάρχουν σε κάποιον κοιμισμένο- μπλοκάρουν τους εξωτερικούς θορύβους και τους εμποδίζουν να φθάσουν στον εγκεφαλικό φλοιό, να γίνουν αντιληπτοί και να ξυπνήσουν κάποιον.

Οι επιστήμονες πάντως δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν ακόμα γιατί μερικοί άνθρωποι παράγουν στον ύπνο τους περισσότερα από αυτά τα ηλεκτρικά κύματα και άλλοι λιγότερα, ούτε με ποιον ακριβώς μηχανισμό αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα ασκεί την προστατευτική επίδρασή της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog