Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων από τον ιό του Νείλου

- Advertisement -

Τα είκοσι έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου ύστερα από τσίμπημα κουνουπιού, ενώ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα ένας 60χρονος από το Ομόλιο.

Ο τελευταίος έχει διαφύγει, όπως όλα δείχνουν, τον κίνδυνο, ωστόσο τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος και νωτιαίου μυελού αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Στα συνολικά 16 κρούσματα που αναφέρθηκαν μέχρι προχθές, χθες προστέθηκαν άλλα 4 από την Κεντρική Μακεδονία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 20. Τα τέσσερα νέα κρούσματα αφορούν ηλικιωμένους ασθενείς που αντιμετωπίζουν γενικότερα προβλήματα υγείας.
«Μετά τον θόρυβο οι γιατροί από όλα τα νοσοκομεία στέλνουν συνεχώς δείγματα, τα περισσότερα από τα οποία βγαίνουν αρνητικά στον ιό του Δυτικού Νείλου, ωστόσο όλα εξετάζονται με προσοχή», είπε στο «Εθνος» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας και διευθύντρια στο Α’ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Α.Π.Θ. Αννα Παππά.

Πέντε ασθενείς νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Βέροιας με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας και η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ενώ ένας πήρε χθες εξιτήριο. Βελτίωση παρουσιάζει και η υγεία του 50χρονου που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Ο ασθενής έχει προσβληθεί από τον ιό και μεταφέρθηκε στο Παπαγεωργίου από το Νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης.

Οι επιστήμονες συνιστούν στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο δέλτα ποταμών και γύρω από κανάλια, όπου υπάρχουν νερά και πολλά κουνούπια, να χρησιμοποιούν συνεχώς αντικουνουπικά υγρά και τα ηλικιωμένα άτομα να φορούν ρούχα που δεν αφήνουν ακάλυπτο το δέρμα.

Τα συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου είναι πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, δυσκαμψία του αυχένα, αποπροσανατολισμός, παράλυση, ενώ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο ασθενής πέφτει σε κώμα.

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν 2-14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων και διαρκούν μερικές ημέρες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά ούτε και διαθέσιμο εμβόλιο, ενώ πήρε την ονομασία του επειδή εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, στην επαρχία του Δυτικού Νείλου το 1937.

Εως τέλος Αυγούστου
Επεκτείνεται το πρόγραμμα ψεκασμών

Με αφορμή τα 20 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν τον Νομό Ημαθίας, έγινε χθες ευρεία σύσκεψη στο κτίριο της νομαρχίας στη Βέροια, με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων και των εμπλεκόμενων φορέων του νομού και αποφασίστηκε η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών. Στη σύσκεψη πήραν μέρος και ειδικοί από το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών της Νομαρχίας Σερρών, ενός ερευνητικού κέντρου με εμπειρία στο θέμα της καταπολέμησης κουνουπιών.

«Οι επίγειοι ψεκασμοί θα ολοκληρώνονταν αυτήν την εβδομάδα, αλλά θα επεκταθούν σε όλους τους δήμους και θα κρατήσουν τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη. Παράλληλα, θα τυπώσουμε ενημερωτικά φυλλάδια για να ξέρει ο κόσμος τι πρέπει να προσέχει και τι να αποφεύγει», μας είπε ο νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

Πηγή: ethnos.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog