Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κάθε μήνα θα πρέπει να εισπράττονται περί τα 6 δις ευρώ!!

- Advertisement -

Πάνω από 31 δις ευρώ θα πρέπει να εισπράξει τους επόμενους πέντε μήνες η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 55 δις, αφού στο πρώτο επτάμηνο τα έσοδα δεν ξεπέρασαν τα 24 δις ευρώ.
Με λίγα λόγια κάθε μήνα πρέπει να εισπράττονται περί τα 6 δις ευρώ ή ακόμη πιο εντυπωσιακό, πρέπει να ….
εισπραχθούν 7 δις ευρώ περισσότερα απ’ ότι τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι…..
θα το καταφέρει αυτό, αν και όποιο στόχο έβαλε μέχρι σήμερα δεν τον πέτυχε. Ας πιστέψουμε πάντως στην αισιοδοξία της κι ας δούμε από πού θα τα βρει όλα αυτά τα χρήματα, διότι απ’ ότι ψυλλιαζόμαστε πάλι τα γνωστά υποζύγια θα την πληρώσουν.
Κατ’ αρχάς, θα κυνηγήσει όσους χρωστούν τεράστιους φόρους. Κυρίως μικρομεσαίους, εμπόρους που δεν αποδίδουν ΦΠΑ και άλλες επιχειρήσεις που ενώ δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ενοίκιό τους θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας.
Κατά δεύτερον από τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών ακινήτων. Το ΕΤΑΚ του 2009, ο Φόρος Μεγάλης Περιουσίας και το κυριότερο, το χαράτσι των ημιυπαίθριων, αναμένεται να γεμίσει τα ταμεία του κράτους. Εκτός, των μεγαλοϊδιοκτητών (μη φανταστείτε και πολύ μεγάλους, όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400 χιλ. ευρώ) οι υπόλοιποι είναι όλοι όσοι έχουν ένα σπιτάκι και μάλιστα με χρέος στις τράπεζες. Ειδικά η υπόθεση των ημιυπαίθριων είναι χαράτσι χωρίς κανένα δισταγμό και με άλλοθι την επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει χρόνια την οικοδομή. Λες και δε φταίει το κράτος για το αίσχος της τελευταίας 20ετίας.
Το κράτος ευελπιστεί ότι θα πιάσει τους στόχους των εσόδων και από τον ΦΠΑ και τους φόρους στα καύσιμα. Μα η ραγδαία πτώση της κατανάλωσης εξαιτίας ακριβώς αυτών των φόρων οδηγεί σε χαμηλότερα έσοδα. Κι εν πάση περιπτώσει οι έμμεσοι αυτοί φόροι δεν επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τους μη έχοντες; Επομένως, πάλι η «μαρίδα» θα την πληρώσει.
Τέλος, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι στοίχημα, λέει, για την κυβέρνηση. Θα αλλάξει τον μηχανισμό, θα βγάλει τους εφοριακούς στο δρόμο, θα φέρει επανάσταση στους ελέγχους κι άλλα πολλά θα, κι αυτά από Σεπτέμβριο και βλέπουμε.
Και φυσικά για όλα φταίνε οι άλλοι σύμφωνα με την κυβέρνηση. Δεν είδε για παράδειγμα ότι οι δαπάνες αυξήθηκαν τον Ιούλιο 3,13% πράγμα που σημαίνει ότι κάπου πήγαν τα λεφτά, κι όχι φυσικά σε μισθούς και συντάξεις ή προσλήψεις. Δε βλέπει ότι η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού έφτασε κοντά στα 800 εκατ. στο επτάμηνο και με την αναγωγή στον ετήσιο στόχο που προβλέπει το μνημόνιο φτάνει τα 2,6 δις. Και φυσικά δε βλέπει ότι οι δαπάνες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν στο 7μηνο κατά 36% έναντι στόχου για μείωση μόλις 4%.
Το μόνο που βλέπει, λειτουργώντας ξεκάθαρα μονεταριστικά είναι ότι μειώθηκε το έλλειμμα, άρα πάμε καλά.
Μα πώς μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι πάνε όλα καλά όταν τίποτε δεν πάει καλά, εκτός από το έλλειμμα. Οι πολίτες στραγγαλίζονται αλλά καλούνται να πληρώσουν κι άλλα. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη αλλά καλούνται να πληρώσουν κι άλλα. Η οικοδομή κατέρρευσε αλλά οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν κι άλλα. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται σε διάλυση αλλά καλείται να μαζέψει κι άλλα.
Το απόλυτο μπάχαλο δηλαδή στην οικονομία αλλά η κυβέρνηση κάνει υπουργικά στην Πάρο για να αποφασίσει ανασχηματισμό. Τα νέα πρόσωπα τους μάραναν…

πηγή:ksipnistere

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog