Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Καθαρές” εκλογές…

- Advertisement -

Σημαίες από νάιλον δεν θα… υψωθούν στην επικείμενη προεκλογική περίοδο.
Αυτό τουλάχιστον προβλέπει, μεταξύ άλλων, απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση που αφορά την προβολή των υποψηφίων και απαγορεύει: – Τη χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά διαφημιστικού υλικού από πλαστικό, επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον.

– Την ανάρτηση αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και άλλους χώρους. Οι δήμοι και οι κοινότητες υποχρεούνται να τα αφαιρούν αμέσως.

– Τη χρήση φωτεινών διαφανειών σε ανοικτούς χώρους εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δημιουργούνται οποιασδήποτε μορφής κυκλοφοριακά προβλήματα.

– Τη χρήση διαφημιστικών τρικ γιατί η μαζική τους ρίψη συμβάλλει στη ρύπανση των πόλεων και καθιστά προβληματικό τον καθαρισμό των φρεατίων.

– Την επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε χώρους πέραν εκείνων που έχουν προκαθοριστεί για κάθε υποψήφιο.

– Τη χρήση μεγαφωνικών συσκευών στα εκλογικά περίπτερα ή τα τροχόσπιτα των υποψηφίων.

Ο καθορισμός των χώρων για την προβολή των συνδυασμών γίνεται σε σύσκεψη μεταξύ των επικεφαλής τους την οποία συγκαλεί ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας αμέσως μετά την κήρυξη της προεκλογικής περιόδου. Οι χώροι πρέπει να μοιραστούν αναλογικά και επί ίσοις όροις με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση. Δηλαδή σε συνδυασμούς με μεγάλη εκλογική δύναμη θα διατεθούν περισσότεροι χώροι σε σχέση με εκείνους που πήραν λιγότερες ψήφους ή τους πρωτοεμφανιζόμενους. Ειδικά για τους πρωτοεμφανιζόμενους, λαμβάνονται υπόψη το στοιχείο της τυχόν υποστήριξής τους από πολιτικό κόμμα και η εκλογική δύναμη αυτών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τοποθέτηση καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες των 2 μέτρων (μήκος, πλάτος, ύψος) καθώς και τροχόσπιτων που το μήκος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 μέτρα.

Οι συνδυασμοί οφείλουν να φροντίζουν για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν και να αποσύρουν με φροντίδα τους τις κατασκευές που θα εγκαταστήσουν μέσα σε πέντε μέρες από την ημέρα των εκλογών εκτός αν υπάρχει επαναληπτική ψηφοφορία.

Η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του Νοεμβρίου άρχισε από τη δημοσίευση του νόμου 3870 στις 9 Αυγούστου 2010. *

Άρθρο του Άρη Χατζηγεωργίου στην Ελευθεροτυπία

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog