Δικαστήριο καταδικάζει… άλογο για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος!  Κωμικές σκηνές εκτυλίχθηκαν σε δικαστήριο της Κω όταν δικαστής επέδειξε ως υπεύθυνο τροχαίου ατυχήματος ένα άλογο και έστειλε… τον λογαριασμό στον ιδιοκτήτη του.

 Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, την ενοχή για το τροχαίο δεν την είχε το μεγάλο τετράποδο, που βγήκε σε δρόμο του νησιού αφηνιασμένο, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά ο ιδιοκτήτης του, λάτρης της ιππασίας, που δεν έδειξε τη δέουσα προσοχή για τη φύλαξή του. Από την άλλη ο οδηγός του αυτοκινήτου με το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά το ιρλανδικής καταγωγής άτι, κατά το δικαστήριο ήταν ένας συνετός οδηγός και δεν έφερε καμιά ευθύνη για το ατύχημα.

 Αν και το άλογο προκάλεσε το ατύχημα, μην πυροβολείτε το τετράποδο… λέει ο δικαστής, αλλά καταδικάστε τον αφέντη του και στα δικαστικά έξοδα… Η εν λόγω δικαστική και διδακτική ιστορία αφορά τους ιδιοκτήτες ζώων που μπορούν να προκαλέσουν αυτοκινητικό ατύχημα. Το πρωτόδικο δικαστήριο που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση του πρωτοφανούς τροχαίου είχε κρίνει ως συνυπαίτιους για το ατύχημα τόσο τον ιδιοκτήτη του αλόγου όσο και τον οδηγό του αυτοκινήτου.

 Στο δεύτερο βαθμό το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κω έκρινε ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τον ξέφρενο καλπασμό του αλόγου στον επαρχιακό δρόμο του νησιού, σε περίοδο παραθερισμού, τον ιδιοκτήτη του. Κι αυτό γιατί δεν έδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια για τη φύλαξη και εποπτεία του αλόγου του.

 Δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα φύλαξης και δεν μερίμνησε για το δέσιμο του αλόγου με δυνατό σκοινί, αλλά ούτε και έδεσε αυτό σε περιφραγμένο χώρο, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος απομάκρυνσής του. Το Εφετείο παράλληλα έκρινε ότι ο εναγόμενος οδηγός υπήρξε συνετός στην οδήγηση και απέρριψε την αγωγή του ιδιοκτήτη του αλόγου που ζητούσε αποζημίωση.

 Το 10χρονο άλογο, ιρλανδικής καταγωγής, που ο ιδιοκτήτης του το χρησιμοποιούσε για το χόμπι της ιππασίας, τραυματίστηκε σοβαρά όταν το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου του 2004 έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο του εναγόμενου οδηγού, την ώρα που αυτός κινούνταν στην επαρχιακή οδό Κω – Χωρίων. Οταν αντιλήφθηκε τον καλπασμό του αφηνιασμένου αλόγου πάτησε φρένο, αλλά δεν απέφυγε τη σύγκρουση…

 Πηγή: madata.gr