Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βρέθηκε προϊστορική γαρίδα

- Advertisement -

Ζωντανό το αρχαιότερο είδος ζώου στη Γη; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ένα είδος γαρίδας, με την επιστημονική ονομασία «Triops cancriformis», το οποίο εμφανίστηκε στον πλανήτη μας πριν από 220 εκατομμύρια χρόνια και ζει ακόμα σώο και αβλαβές στη Σκωτία! Ερευνητές του…

…Πανεπιστημίου της Γλασκόβης ενθουσιάστηκαν όταν ανακάλυψαν στη νοτιοδυτική Σκοτία δύο νέες αποικίες της προϊστορικής γαρίδας και ο Σκοτσέζικος οργανισμός Εθνικής Κληρονομιάς σχολίασε ότι η ανακάλυψη χάρισε «πραγματική ώθηση στην πανίδα της Σκοτίας». Το συγκεκριμένο είδος γαρίδας («triops», ή «γαρίδα ασπίδα») θεωρείτο εξαφανισμένο στη Σκοτία, μέχρι που ανακαλύφθηκε το 2004 στην Αγγλία και εντοπίστηκε άλλη μία φορά το 2008.

«Ηταν συναρπαστικό να βλέπεις όλα τα άτομα από το εργαστήριο, ακόμα και τον μάγειρα της καντίνας, να μαζεύονται και να περιεργάζονται τη δεξαμενή για να ρίξουν μια ματιά σε αυτόν τον αρχαίο επιζώντα από το παρελθόν», σχολίασε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Ελέιν Μπένζις, η οποία ανακάλυψε τις δύο νέες αποικίες σε μία από τις δεξαμενές μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την έναρξη των ερευνών.

«Πρέπει τώρα να επεκτείνουμε το εύρος των ερευνών γι’ αυτό το σπάνιο και χαρισματικό ζώο του γλυκού νερού», σχολίασε ο καθηγητής Κόλιν Ανταμς, του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Απολιθώματα δείχνουν ότι η εμφάνιση της triops γαρίδας χρονολογείται πριν από 220 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Tριασική περίοδο, δηλαδή πριν από την εμφάνιση των δεινοσαύρων, γι’ αυτό αποκαλούνται και «γαρίδες δεινόσαυροι». Η μορφή της παραμένει μέχρι σήμερα η ίδια.

Πηγή: maroulinaki.wordpress

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog