Μαζί με το τσιγάρο θα “σβήσει” και μία στις τρεις επιχειρήσεις, προβλέπει ο πανελλήνιος σύνδεσμος εστίασης και διασκέδασης, που καλεί τα μέλη του σε ομαδικές προσφυγές κατά του νόμου. Ήδη έχουν δημιουργηθεί 17 Λέσχες ....Φίλων Καπνού σε όλη την Ελλάδα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, προσφέροντας “καταφύγιο” στους αμετανόητους καπνιστές.
“Τον τελευταίο χρόνο έχουμε πτώση 40% στους τζίρους των καταστημάτων εστίασης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αν εφαρμοστεί ο νέος νόμος, το 30% των επιχειρήσεων θα κλείσει γιατί ο Έλληνας δεν θα κόψει το κάπνισμα, θα κόψει όμως τη διασκέδαση έξω” εκτιμά η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
“Τα πρόστιμα είναι μεγάλα για μας, που επιπλέον δεν θα φταίμε, καθώς μας αναγκάζουν να γίνουμε αστυνομικοί και να έρθουμε αντιμέτωποι με τους πελάτες μας”, λέει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Εστίασης εν Ελλάδι, Γιώργος Καβαθάς.
Η εφαρμογή του νόμου γίνεται για εισπρακτικούς λόγους, υποστηρίζει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Ηλίας Καλιώρας. “Τώρα που οι δήμοι χάνουν το ποσοστό από το ανταποδοτικό τέλος, τους δίνεται ένα άλλο έσοδο, αφού μεγάλο μέρος των προστίμων θα πηγαίνει σ’ αυτούς, και αναμένουμε να έχουμε μια λυσσαλέα επίθεση από τη δημοτική αστυνομία, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα των δήμων”, λέει.
“Κόκκινο πανί” για τους επαγγελματίες είναι η απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων που έχουν στέγαστρα και πέργκολες (ο νόμος επιτρέπει το κάπνισμα μόνο σε χώρους όπου δύο από τις τέσσερις πλευρές είναι ανοιχτές). Για αυτό τον λόγο η ΠΑΣΚΕΔΙ προετοιμάζει προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου (όπως είχε πράξει και στην περίπτωση του νόμου του Δ. Αβραμόπουλου) και καλεί σε ομαδικές προσφυγές ώστε να μπλοκάρει η εφαρμογή του.
Έρχονται οι Λέσχες
Κάποιοι επιχειρηματίες προχώρησαν ήδη στη δημιουργία Σωματείων Φίλων του Καπνού, αναγνωρισμένων από το πρωτοδικείο, προκειμένου να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους ως Λέσχες Καπνίσματος. Ήδη υπάρχουν 17 αναγνωρισμένα τέτοια Σωματεία (ορισμένα από τα οποία και στη Θεσσαλονίκη), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των νομικών της ΠΑΣΚΕΔΙ τα πρωτοδικεία σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι μπορεί να αναγνωρίσουν 150-170 ανάλογους συλλόγους, με δικαίωμα να λειτουργούν Λέσχες Καπνίσματος. Πρακτικά ένα υφιστάμενο καφέ-μπαρ μπορεί να εμφανίζεται ότι παραχωρείται ή επινοικιάζεται σε ένα Σωματείο Καπνιστών, το οποίο θα το λειτουργεί ως ιδιωτικό χώρο του σπιτιού, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΚΕΔΙ, που προτρέπει τα μέλη της να διερευνήσουν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν μέσω αυτού του… τρικ.
Αυτόφωρα, πρόστιμα και λουκέτα
“Ο νόμος δεν έχει παραθυράκια και δεν δημιουργεί καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού με διάφορες εξαιρέσεις”, τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. “Εμείς δεν λέμε ότι ο καταστηματάρχης πρέπει συνεχώς να καβγαδίζει. Αλλά αν σε μια παρέα δει ότι κάποιος πάει να καπνίσει, να πάει με ευγενικό τρόπο και να του το πει”. Όπως εξήγησε, θα αρχίσει να υπάρχει μια στατιστική από τις καταγγελίες που υποβάλλονται στο 1142.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε:
– Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς δημόσιους χώρους διασκέδασης, μεταφοράς, επικοινωνίας. Καταργούνται τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας. Επιτρέπεται το κάπνισμα σε ανοιχτό χώρο, μόνο αν έχει τουλάχιστον δύο πλευρές ανοιχτές.
– Τους ελέγχους στα καταστήματα εστίασης θα διενεργεί η δημοτική αστυνομία. Το 80% των προστίμων θα επιστρέφονται στην αυτοδιοίκηση ως κίνητρο για να μην ατονήσουν οι έλεγχοι. Υπάρχει δε η δυνατότητα ακόμη και για προσωρινό κλείσιμο του καταστήματος.
– Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια καταγγελία και εφόσον κληθεί η αστυνομία, μπορεί να κινηθεί διαδικασία αυτοφώρου, αν π.χ. γίνεται καβγάς για το κάπνισμα.
– Μέχρι τις 31 Μαΐου του 2011 η καθολική απαγόρευση θα εφαρμοστεί στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, άνω των 300 τ.μ., όπως επίσης και στα καζίνα.
– Οι ώρες λειτουργίες του 1142 είναι από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ, με προοπτική 24ωρης λειτουργίας στο μέλλον.
Αντίθετοι στην απαγόρευση καπνιστές και μη
Με απροθυμία περιμένουν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, ακόμη κι εκείνοι που τάσσονται υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου.
Δεν είναι μόνο οι “θεριακλήδες” εκείνοι που δυσανασχετούν με την απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά και οι ιδιοκτήτες μικρών καφέ-μπαρ και καταστημάτων εστίασης, καπνιστές και μη, που φοβούνται πως θα χάσουν μεγάλο μέρος της πελατείας τους και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.
“Δεν συμφωνώ με το μέτρο, όχι επειδή είμαι καπνιστής αλλά γιατί με την εφαρμογή του θα κλείσουν πολλά μαγαζιά”, τονίζει ο ιδιοκτήτης καφέ Μιχαήλ Ντομπρούλος. “Λέμε πως πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ευρώπης, όμως η εφαρμογή αυτού του νόμου είχε καταστροφικές συνέπειες και σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία, όπου έκλεισαν περίπου 8.000 μαγαζιά. Στην περίπτωση της Ελλάδας, που περνάμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η απόφαση πάρθηκε τη χειρότερη στιγμή”, εξηγεί.
Οι “υπέρμαχοι” του αντικαπνιστικού νόμου υποστηρίζουν πως αν υπάρχουν εξαιρέσεις, η διακοπή του καπνίσματος θα καταλήξει να ισχύει μόνο στα χαρτιά. “Αν υπάρχουν παραθυράκια, το σίγουρο είναι πως οι θεριακλήδες θα συνεχίσουν να καπνίζουν ακόμα και σε χώρους όπου το κάπνισμα απαγορεύεται, με αποτέλεσμα να δούμε, σε λίγο καιρό, να μπαίνουν σε γραφεία και μαγαζιά με το τσιγάρο στο χέρι”, υποστηρίζει μια άλλη επιχειρηματίας, η Δέσποινα Καλλία.
Αν και η ίδια είναι καπνίστρια, τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος, όμως πιστεύει πως ο νόμος είναι άδικος για τα “μικρά” καφέ και καταστήματα εστίασης, που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους.
Η ίδια άποψη επικράτησε και πέρσι ανάμεσα στους επιχειρηματίες του κλάδου, που στην πλειοψηφία τους δέχτηκαν με ανακούφιση την “αποτυχία” του μέτρου.
πηγή:makthes