Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ασυνήθιστοι τρόποι να κόψετε το κάπνισμα…

- Advertisement -

Από 1η Σεπτεμβρίου 2010 τα τσιγάρα σβήνουν σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους , αφού τίθεται σε εφαρμογή ο νέος αντικαπνιστικός νόμος του Υπουργείου Υγείας. Μήπως είναι ευκαιρία να αξιοποιήσετε τον νόμο και να πάρετε επιτέλους την μεγάλη απόφαση;

 Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε εναλλακτικές αλλά και κλασικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος! Ιστορίες ανθρώπων που τα κατάφεραν αλλά και πληροφορίες για Δημόσια Κέντρα που βοηθούν όσους είναι στην προσπάθεια να το κόψουν! Καλή ΜΑΣ επιτυχία!

Μάνα και γιός το έκοψαν… παρέα!

  Η μέθοδος της 44χρονης Sandi Sedberry από τη Βόρεια Καρολίνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στηρίχτηκε στη μητρική αγάπη! Η Sandi ήταν φανατική καπνίστρια 26 ολόκληρα χρόνια. Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ανακάλυψε ότι ο 19χρονος γιος της, Ricky, είχε αποκτήσει την ίδια ανθυγιεινή συνήθεια, το θεώρησε ως κίνητρο για να απαλλαγεί από τη συγκεκριμένη συνήθεια μια για πάντα. «Έκανα μια συμφωνία μαζί του, να το κόψουμε μαζί», λέει η ίδια.

  Αγόρασε τσίχλες νικοτίνης και αφού ‘’βασανίστηκε’’ για περίπου 2 μήνες, το κόλπο άρχισε να λειτουργεί. Μαζί της τα κατάφερε και ο γιος της. Είναι αναμφισβήτητο ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Είναι όμως εξίσου αναμφισβήτητο ότι συνεπάγεται –τουλάχιστον προσωρινά- σωματικά συμπτώματα στέρησης, όπως η ευερεθιστότητα και ο πονοκέφαλος.

Το έκοψε επί…πληρωμή!

  Η Melissa Gold, 34 ετών από την Washington σταμάτησε το κάπνισμα, το 2001, την πρώτη ημέρα της ‘’αντικαπνιστικής πρόκλησης’’ από το αφεντικό της. Εκείνη την εποχή εργαζόταν στο τμήμα δημοσίων σχέσεων μιας μεγάλης εταιρίας, όταν ο ιδιοκτήτης συνάντησε μια ομάδα εργαζομένων που έκανε διάλειμμα για τσιγάρο έξω από το κτίριο.

 Λίγο αργότερα έθεσε στους υπαλλήλους του το ερώτημα με ποιο τρόπο θα μπορούσε να τους πείσει να σταματήσουν το κάπνισμα. «Εγώ, λοιπόν, του είπα αυθόρμητα ότι θα έκοβα το τσιγάρο μόνο αν με πλήρωνε», λέει η Melissa. Εκείνο το απόγευμα ξεκίνησε η πρόκληση.

 Η συμφωνία ήταν η εξής: Οι καπνιστές θα έπαιρναν 5 δολάρια την ημέρα – όσο δηλαδή είναι το κόστος ενός πακέτου με τσιγάρα- για έξι μήνες. Αν οποιοσδήποτε πιανόταν στα πράσα ενώ κάπνιζε, αυτομάτως αυτό θα σήμαινε διακοπή της πληρωμής του.

 «Νομίζω ότι η τελική πληρωμή έφτασε περίπου τα 2.000 δολάρια, συν ότι ο διευθυντής μας έβγαλε όλους έξω για να το γιορτάσουμε», θυμάται η Melissa. Δεν είναι τυχαίο ότι πέντε υπάλληλοι αποδέχτηκαν την πρόκληση και οι πέντε κέρδισαν το ποσό της πληρωμής. Η Melissa εξακολουθεί να μην καπνίζει εννέα χρόνια αργότερα. «Νομίζω ότι σε οποιοδήποτε είδος πρόκλησης (απώλεια βάρους, διακοπή του καπνίσματος κλπ.), είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθήσουμε ως ομάδα. Η πίεση να παραμείνεις πιστός στον αρχικό στόχο και να αντιμετωπίσεις την πρόκληση με υπευθυνότητα είναι το κλειδί », σημειώνει η Melissa.

Βιταμίνες και διαλογισμός!

 Η 33χρονη Νεοϋορκέζα Susan Brannan σταμάτησε το κάπνισμα χρησιμοποιώντας σταγόνες βιταμίνης C και κάνοντας μαθήματα αυτοσυγκέντρωσης. «Κάπνιζα ένα πακέτο την ημέρα για 12 ολόκληρα χρόνια και είχα προσπαθήσει επανειλημμένως να το κόψω.» Έκανε το τελευταίο της τσιγάρο το 2007.

 Σε αυτό τη βοήθησαν σημαντικά οι σταγόνες βιταμίνης C γιατί της άρεσε η γεύση των εσπεριδοειδών. «Στην αρχή κάπνιζα λιγότερα τσιγάρα. Θα έλεγα 15 τσιγάρα το πολύ την ημέρα. Με τον καιρό κάπνιζα ολοένα και λιγότερο ώσπου το έκοψα τελείως».

  Παράλληλα αν και δεν ήταν οπαδός του διαλογισμού, άρχισε να τον χρησιμοποιεί στις “δύσκολες” στιγμές: «Μπορεί να ήμουν μόνη στο αυτοκίνητο και να ένιωθα ξαφνικά την ακατανίκητη επιθυμία να καπνίσω. Επαναλαμβάνοντας τη μικρή μαγική φράση κατά του καπνίσματος, αυτό μου έδινε τη δύναμη που χρειαζόμουν για να αντισταθώ στον πειρασμό».

Αποκτήστε ένα νέο χόμπι

 Μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα αντικαθιστώντας το με κάποια άλλη δραστηριότητα. Για παράδειγμα ο Reeve McNamara από την Ατλάντα πέρασε πολλά χρόνια προσπαθώντας να κόψει το κάπνισμα, ώσπου διαπίστωσε ότι το μόνο πράγμα που πραγματικά είχε αποτελέσματα ήταν το τρέξιμο. «Όταν με ρωτούσαν πόσο μακριά μπορώ να τρέξω η απάντησή μου ήταν μέχρι εκεί που δεν ήθελα πια ένα τσιγάρο, κάτι που ξεκίνησε από μόλις μερικά χιλιόμετρα αλλά πια μπορώ να κάνω αρκετά χιλιόμετρα», δηλώνει. Ο Reeve δεν λαχταράει πια ένα τσιγάρο αλλά το τρέξιμο του έχει γίνει συνήθεια.

Και ο…ορθόδοξος τρόπος διακοπής του καπνίσματος!

  Αν πάλι ανήκετε στους πιο παραδοσιακούς τύπους, και για εσάς υπάρχει η λύση! Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα Δημόσια Ιατρεία Διακοπής του καπνίσματος. Εντοπίστε ένα που βρίσκετε κοντά στην δουλειά ή τον τόπο κατοικίας σας και σηκώστε ΤΩΡΑ το τηλέφωνο για να ζητήστε πληροφορίες! Στη χειρότερη περίπτωση θα χάσετε τα χρήματα που κοστίζει μία απλή αστική κλήση! Στην καλύτερη θα κερδίσετε την ίδια σας τη ζωή!

Δημόσια Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στην Αττική

    * Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» Τηλ.: 1535, 210 7763404
    * Νοσοκομείο Σισμανόγλειο Τηλ.: 1535, 210 8039139, 210 8047165
    * Ευγενίδειο Θεραπευτήριο Τηλ.: 210 7293407
    * Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Τηλ.: 1535, 2107201170
    * Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» Τηλ.: 1535, 210 6409120
    * Νοσοκομείο Μελισσίων «Αμαλία Φλέμινγκ» Τηλ.: 1535, 210 8038134
    * Νοσοκομείο «ΚΑΤ» Τηλ.: 210 6280702
    * Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» Τηλ.: 1535, 210 4933402, 210 4915061
    * ΝΙΜΤΣ – Πνευμονολογική κλινική Τηλ.: 210 7288110, 210 7288104
    * 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας Τηλ.: 210 7463300, 210 7702047
    * Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας, Τηλ.: 210 5534200
    * Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, Τηλ.: 210 2420000
    * Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Καλλιθέας, Τηλ.: 210 9532712
    * Ευγενίδιο Θεραπευτήριο – Πανεπιστήμιο Αθηνών  210 7293407

Δημόσια Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στην Υπόλοιπη Ελλάδα

Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης bestrong.org.gr θα βρείτε πληροφορίες και αριθμούς τηλεφώνων για Δημόσια Κέντρα Διακοπής του Καπνίσματος σε όλη την Ελλάδα!

  Το μυστικό είναι να το πάρετε απόφαση και να μην το βάζετε κάτω! Προσπαθήστε να βρείτε τη μέθοδο που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση! Κάθε φορά που δεν βλέπετε αποτελέσματα, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια! Επιλέξτε την επόμενη μέθοδο και κάποια στιγμή θα τα καταφέρετε. Η μάχη είναι δύσκολη αλλά έχει ως έπαθλο την ίδια σας τη ζωή!

Πηγή: cosmo.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog