Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κοιμούνται με αγκαλιά το κινητό…

- Advertisement -

Πενήντα sms την ημέρα στέλνουν κατά μέσο όρο οι ανήλικοι χρήστες κινητών τηλεφώνων. Τα γραπτά μηνύματα κατακτούν σταδιακά και τον… … κόσμο των μεγάλων, οι οποίοι στέλνουν περίπου 10 sms το 24ωρο, ενώ επτά στους δέκα ενήλικες δηλώνουν ότι επικοινωνούν τακτικά μέσω μηνυμάτων.

Βέβαια, οι έφηβοι εξακολουθούν να κρατούν τα «σκήπτρα» των sms, στέλνοντας πενταπλάσιο αριθμό μηνυμάτων από τους μεγάλους.

Την ίδια στιγμή, η εξάρτηση των ανθρώπων από τα κινητά τους είναι τόσο μεγάλη, ώστε το 65% των χρηστών να δηλώνει ότι κοιμάται με το κινητό στο κρεβάτι!

Επτά στους δέκα ενήλικες στέλνουν sms

Η διείσδυση των γραπτών μηνυμάτων στην επικοινωνία των ενηλίκων αυξάνεται διαρκώς, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στην οικονομική ύφεση και στο χαμηλότερο κόστος των sms, έναντι των φωνητικών κλήσεων.

Όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο Pew, τουλάχιστον το 72% των ενηλίκων στέλνει συστηματικά μηνύματα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.252 άνθρωποι. Επτά στους δέκα δήλωσαν ότι έστειλαν γραπτά μηνύματα κατά τη διάρκεια του περασμένου Μαΐου. Το ποσοστό κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα έφτανε το 65%.

Οι ενήλικες στέλνουν κατά μέσον όρο δέκα γραπτά μηνύματα την ημέρα. Την ίδια στιγμή, οι χρήστες μεταξύ 12 έως 17 ετών, στέλνουν περίπου 50 μηνύματα το 24ωρο.

200 sms το 24ωρο!

Υπάρχουν, όμως, και οι «πολυγραφότατοι» μεγάλοι. Σύμφωνα με την έρευνα, το 5% των ενηλίκων στέλνει περισσότερα από 200 μηνύματα την ημέρα. Το αντίστοιχο ποσοστό των ανηλίκων φτάνει το 15%.

Τα μηνύματα δεν κάνουν «διακρίσεις» στο φύλο. Άνδρες και γυναίκες στέλνουν και να λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό SMS σε καθημερινή βάση.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι αν στέλνεις συχνά SMS, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάνεις και πολλές φωνητικές κλήσεις ομιλίας. Αντιθέτως, αν δεν είσαι «φανατικός» των γραπτών μηνυμάτων, το πιθανότερο είναι ότι δεν μιλάτε πολύ ούτε στο τηλέφωνο.

Μικρός αριθμός μηνυμάτων, αντιστοιχεί σε μικρό αριθμό κλήσεων. Κατά μέσον όρο, οι ενήλικες πραγματοποιούν και δέχονται περίπου πέντε κλήσεις την ημέρα.

Κοιμούνται με το κινητό

Εντυπωσιακός είναι ο βαθμός εξάρτησης πολλών ανθρώπων από το κινητό τους. Αρκετοί ερωτώμενοι παραδέχθηκαν ότι είναι κυριολεκτικά προσκολλημένοι στο κινητό τους.

Σε ποσοστό 65% δήλωσαν ότι κοιμούνται με το κινητό τους στο κρεβάτι ή ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι. Οι ερευνητές αποκαλούν αυτούς τους ανθρώπους «phone sleepers». Καθόλου τυχαία, είναι οι άνθρωποι που εκφράζονται θετικά για το κινητό τους.

Εννέα στους δέκα ενήλικες (ποσοστό 91%) δήλωσαν ότι αισθάνονται «πιο ασφαλείς» έχοντας μαζί τους ένα κινητό τηλέφωνο. Σε παρόμοιο ποσοστό (88%), οι χρήστες δηλώνουν «ευγνώμονες» που το κινητό τους κρατά συνδεδεμένους με τους φίλους και την οικογένειά τους.

Ωστόσο, το 42% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ενοχλούνται όταν μια κλήση ή ένα γραπτό μήνυμα τους διακόπτει από την εργασία ή άλλη ενασχόλησή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι είναι οι «πιο έντονοι και πιο συχνοί» χρήστες των κινητών, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Αμερικανούς.

Οι γονείς που ζουν με τα ανήλικα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να έχουν κινητό, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν παιδιά.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog