Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αποδεκατίζει τους φοίνικες το κόκκινο σκαθάρι.Όταν φτάσει στην περιοχή μας θα δούμε τι θα κάνουμε,,έχουμε εκλογές τώρα

- Advertisement -

Απλώνεται απειλητικά η «κατάρα» του κόκκινου σκαθαριού ανά την ελληνική επικράτεια, που σε μικρό χρονικό διάστημα κατατρώει τους φοίνικες μέχρι να «καούν».
Μόλις το δένδρο προσβληθεί από το «σκαθάρι του Φαραώ» -όπως λέγεται αλλιώς το καταστροφικό έντομο- ξεραίνεται, αναδύοντας ιδιαιτέρως δυσάρεστη ορμή και έχοντας προηγουμένως μολύνει και τα υπόλοιπα δένδρα γύρω του. Δυστυχώς, η διάγνωση της προσβολής δεν είναι αντιληπτή στα πρώτα στάδια και όταν πια το πρόβλημα ταυτοποιείται, είναι αργά.

Το έντομο εντοπίσθηκε για πρώτη φορά, σε φυτεία καφέ στην Κεϋλάνη κι έκτοτε εξαπλώθηκε στην Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο και την Ισπανία, για να φτάσει και στην Ελλάδα. Τα πρώτα κρούσματα του κόκκινου σκαθαριού εμφανίστηκαν στην Κρήτη, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα «θύματα» στο περίφημο φοινικόδασος Βάι της Σητείας και ακολούθως εντοπίσθηκε στη Ρόδο, το Λαύριο, τον Ωρωπό, τη Ζάκυνθο, την Εύβοια, την Κεφαλονιά, την Αιτωλοακαρνανία και τέλος, την Αθήνα, όπου έπληξε τα δένδρα του Εθνικού Κήπου.

Στην Ελλάδα έφτασε γύρω στο 2001, μέσω της εισαγωγής φοινικόδεντρων μεγάλου μεγέθους, από την Αίγυπτο και για τον λόγο αυτό ονομάσθηκε «κατάρα του Φαραώ», δεδομένου ότι αναπαράγεται και μεταδίδεται ταχύτατα, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και δεν εξοντώνεται με έναν κοινό ψεκασμό. Γι αυτό και σε αρκετές περιοχές, όπου έκανε την εμφάνισή του, τοπικές αρχές και ιδιοκτήτες κήπων με φοίνικες αναγκάστηκαν να κόψουν και να θάψουν, ή να κάψουν, τα άρρωστα δένδρα, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του καταστροφικού εντόμου.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εντομολόγος, ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Πάνος Πετράκης, ο γνωστός στους επιστήμονες ως «ρυγχοκάνθαρος» μοιάζει με τα κοινά σκαθάρια, έχει βυσσινο-καφέ χρώμα και το μήκος του φθάνει τα τρία εκατοστά. Γεννά από 50 έως και 500 αβγά μέσα σε τρύπες στον κορμό του φοίνικα. Τα αβγά εκκολάπτονται ταχύτατα και σε χρόνο από δύο έως πέντε μέρες, βγαίνουν ως κάμπιες και τρέφονται από τα πάνω ακραία φυλλώματα και τον κορμό του δένδρου. Τα φύλλα πέφτουν και το δένδρο ξεραίνεται. Το δε σκαθάρι, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετάξει σε απόσταση ακόμη και 20 χιλιομέτρων, έχει ήδη εγκατασταθεί στα γειτονικά νέα του «θύματα».

Ένας συνήθης, αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα και κυρίως επικίνδυνος για το περιβάλλον τρόπος αντιμετώπισης του σκαθαριού, είναι ο ψεκασμός των προσβεβλημένων φοινίκων με δηλητηριώδη φυτοφάρμακα.

«Το Imidacloprid είναι ένα από αυτά. Προκαλεί υπoθνησιγόνα συμπτώματα στις μέλισσες, που επισκέπτονται τον φοίνικα, αυτές μεταφέρουν το χημικό στις κυψέλες τους και το αποτέλεσμα είναι να βρίσκουμε το φυτοφάρμακο στο μέλι», εξηγεί ο κ. Πετράκης και συμπληρώνει: «Ούτε προληπτικά δεν θα έπρεπε να ραντίζουμε. Δεν υπάρχει προληπτικό ράντισμα. Τα φυτά δεν έχουν ανοσοποιητικό σύστημα. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δημιουργήσουμε μία περιοχή αερίων, βλάπτοντας το οικοσύστημα και τελικά τον εαυτό μας».

Οικολογική λύση αποτελούν οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις. Είναι σκουλήκια, μήκους μόλις ενός χιλιοστού, ακίνδυνα για τον φοίνικα, τα οποία αναπτύσσονται τρώγοντας το σκαθάρι.

Ο κ. Πετράκης εξηγεί: «Μόλις εντοπισθεί το σκαθάρι, τοποθετούνται πάνω στον κορμό. Με καλό καιρό και με λίγο πότισμα μπαίνουν μέσα στο φυτό και σκοτώνουν όλα τα καταστροφικά έντομα. Αυτό βέβαια, πρέπει να γίνει έγκαιρα, γιατί αν δεν γίνει, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη».

Ωστόσο, ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το κόκκινο σκαθάρι είναι η πρόληψη.

«Το πολύ σοβαρό θέμα για τη χώρα μας, είναι ότι δεν γινόταν κατά το παρελθόν, κανένας ουσιαστικός έλεγχος, στην εισαγωγή φυτών από το εξωτερικό. Οι υποδομές υπάρχουν και το νομοθετικό πλαίσιο ισχύει από το 1993, βάσει των οδηγιών της ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι να εισάγουμε ανεξέλεγκτα, προσβεβλημένα από διάφορες ασθένειες και παράσιτα φυτά», σημειώνει ο κ. Πετράκης και προσθέτει: «Η δικαιολογία είναι ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται το εμπόριο. Μόνο, που πρέπει να μπουν σαφείς όροι εισαγωγής. Τον τελευταίο χρόνο, βέβαια, έχουν ενταθεί οι έλεγχοι, ωστόσο χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι θέμα δημόσιας υγείας και όχι ελευθερίας της αγοράς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μην ανησυχειτε θα τα ξαναακουμπησει ο Γκιωνης στον εργολαβο (δικα μας χρηματα φυσικα) και θα τους ξαναφυτεψει
    Την τελευταια φορα δεν του χαρισε 100 χιλιαδες ευρω

  2. ΝΑΙ ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΓΚΙΩΝΗΣ. ΤΡΑΒΑ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΤΙ ΦΤΑΝΕΙ.-

  3. ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΝΤΕ
    ΕΔΩΣΕ 100 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΥΤΕΨΕ ΠΑΛΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΦΤΑΙΓΕ Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΥΤΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΣΚΟΡΠΑΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

  4. Τώρα εμένα γιατί στο όνομα "ρυγχοκάνθαρος" αν κολλήσεις ένα μουστάκι σου θυμίζει Ρουμελιώτη άντε Πέρρα;; Τυχαίο… δεν νομίζω.

    Ανώνυμος

  5. μια χαρα κονομησε ο κος εργολαβος απο την Λαμια!

    ιδια εποχη φυτευσε ο Παυλου, ιδια και ο Γκιωνης!!!

    ειδαμε την "μαγκια" του Γκιωνη και στο φυλλαδιο με τα ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ που εκανε, το εχει πρωτη μουρη !!!

    αληθεια δεν μας ειπε ποτε ο Γκιωνης, γιατι δεν περιμενε να γινει αυτοψια στους ξεραμενους φοινικες, αλλα τους ξεριζωσε πριν?

    αυτο το εχει καταγειλει στο δημοτικο συμβουλιο, δημοτικος συμβουλος και φυσικα δεν το διεψευσε ποτε ο Δημαρχος!!!

    επισης δεν μας ειπε ποτε ο Γκιωνης, γιατι δεν ηταν υποχρεωση του εργολαβου εκ Λαμιας αφου ειχε και την συντηρηση του εργου για 2-3 χρονια απ΄ οτι λεγεται, να αντικαταστησει τους φοινικες με δικα του εξοδα!

    και τελος το σοβαροτερο:

    αφου επι παυλου ειχαν φυτευτει σε ΛΑΘΟΣ περιοδο, πως δεχτηκε τοτε επι παυλου δηλαδη ο εν λογω εργολαβος να τους φυτευσει και δεν ειπε τοτε ΣΤΟΠ δεν φυτευω τιποτα γιατι ειναι εκτος σεζον και θα ξεραθουν!!!

    τι ρολο επαιξε αραγε στο ολο θεμα, γεωπονος της πολης, υπαλληλος τοτε αλλου δημου και κολλητος νυν υποψηφιου δημοτικου συμβουλου του συνδυασμου γκιωνη απο τα ισθμια?

    ΨΕΜΜΑΤΑ, ΨΕΜΜΑΤΑ, ΨΕΜΜΑΤΑ απο την παρουσα δημοτικη αρχη …..

  6. Λυση υπαρχει για τους φοινικες κ λεγεται ΗΛΙΑΣ ΦΩΛΙΑΣ!! Εξαιρετικος ανθρωπος,γεωπονος με πολλες γνωσεις κ εμπειρια!!! Μπορειτε να μπειτε κ εσεις στην ιστοσελιδα του κ να δειτε δουλειες του!!! Εμενα μου εσωσε τον φοινικα!!! το τηλ του ειναι 6947255914 κ η ιστοσελιδα του http://www.iliasfolias.gr απλα καταπληκτικη δουλεια!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog