Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κουκουβάγιες, τσαλαπετεινοί και γκιώνηδες ξαναγύρισαν στην Ακρόπολη…

- Advertisement -

Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι από τη φύση τους νησίδες άγριας ζωής, γιατί εδώ προσφέρονται οι κατάλληλες συνθηκες για την ανάmυξη πλούσιας χλωρίδας – βλάστησης – πανιδας και προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο για την αναπαραγωγή και τη διατροφή μεγάλου αριθμού πουλιών.

 Στην Ακρόπολη, από παλιά, φώλιαζε η Κουκουβάγια (Athene noctua), σύμβολο της θεάς Αθηνάς και της Σοφίας.

  Στα βράχια της Ακρόπολης, εκτός από τα Αγριοπερίστερα φώλιαζαν τα σπάνια Βραχοκιρκίνεζα  και οι Γαλαζοκότσυφες που το κελάηδημά τους μοιάζει με τον ήχο του φλάουτου (στο βίντεο που ακολουθεί).

 Την άνοιξη έσκιζαν τον ουρανό με χάρη τα Σπιτοχελίδονα, τα Σταβλοχελίδονα (που φώλιαζαν στην Πλάκα) και οι Σταχτάρες που τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτές φωλιάζουν στις σπηλιές του Ιερού Βράχου.

Η ενοποίηση των αρχαιολογικών δρόμων, ξανάφερε πίσω τα πουλιά!
                                                                                                                                                                                                                                             
  Περίπου δέκα χρόνια πέρασαν από την πρώτη προσπάθεια ενοποίησης του ιστορικού και αρχαιολογικού κέντρου της Αθήνας, που υποσχόταν και την ενότητα του φυσικού τοπίου της περιοχής. Οι παρεμβάσεις της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ) ανέδειξαν τα μνημεία, μεταμόρφωσαν το κέντρο σε ένα ανοικτό μουσείο, προσιτό στο ευρύ κοινό, που μια δεκαετία πριν, όχι περισότερο, σπανίως επισκεπτόταν τους μείζονες αυτούς αρχαιολογικούς χώρους.

 Τώρα πια και με την βοήθεια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, οι Αθηναίοι στον Μεγάλο Περίπατό τους μπορούν να “ξαναδιαβάσουν” τα μνημεία της πόλης τους, να τα απολαύσουν με την πανσέληνο, αλλά και να ανακαλύψουν ότι στην Πνύκα, στον λόφο των Νυμφών, στο λόφο του Αστεροσκοπείου, στον λόφο του Φιλοπάππου, στα ελάχιστα δηλαδή σημεία πράσινου που δείχνει ο χάρτης αυτής της πόλης, επέστρεψαν πολλά είδη πουλιών.

 Τσαλαπετεινοί, γκιώνηδες, καρακάξες, μπούφοι και πολλά ακόμα τραβούν την προσοχή μας.  Μα πάνω απ’ όλα η κουκουβάγια, το σύμβολο της σοφίας και της επιστήμης, το ιερό πτηνό της θεάς Αθηνάς, που τυφλωμένο από τα φώτα των αυτοκινήτων τόσα χρόνια είχε εξαφανιστεί και επανεμφανίστηκε μετά την πεζοδρόμηση.

  Όλη η παρέμβαση στο ιστορικό κέντρο βασίζεται σε λεπτές ισορροπίες, γεγονός που απαιτεί επαγρύπνιση και από τους κατοίκους. Αρκετά συχνά βρέθηκαν μπροστά σε απόπειρες αλλαγής σε βάρος της φυσιογνωμίας του χώρου. Για παράδειγμα οι διαρκείς επεκτάσεις καφέ και εστιατορίων, η τσιμεντοποίηση του χώρου στάθμευσης, οι φήμες για ηλεκτροφώτιση των λόφων, η πλήρης περίφραξη των λόφων.

 Ίσως οι μεταναστεύσεις της κουκουβάγιας είναι ένας ευαίσθητος δείκτης για μια εξισορροπημένη χρήση του τόσο σημαντικού για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

πηγή:pyles

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog