Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Από την Σεβίλλη με αγάπη

- Advertisement -

Η ΑΕΚ είναι πολύ κοντά στην συμφωνία με τον Μανόλο Χιμένεθ. Τον 46χρονο τεχνικό, το «παιδί»
της Σεβίλλης που μέχρι πέρυσι ήταν στην ομάδα της Ανδαλουσίας με αξιοθαύμαστη πορεία σε Ισπανία και Ευρώπη. Για πολλούς το όνομα του είναι γνωστό απλώς ως «ο προπονητής της Σεβίλλης μετά τον Χουάντε Ράμος», αλλά λίγοι γνωρίζουν την πορεία του Ισπανού ως παίκτη και προπονητή μέχρι σήμερα. Το aek365.gr σήμερα επιχειρεί να ανοίξει το βιβλίο της ζωής του Χιμένεθ που αναμένεται να είναι ο «εκλεκτός» της διοίκησης της ΑΕΚ για τον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Γεννημένος στις 21 Ιανουαρίου στην περιοχή Αραχάλ στην Σεβίλλη και στα 16 του ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του στο καμάρι της Ανδαλουσίας. Επαιξε μέχρι το 1997 στην Σεβίλλη και ήταν και παίκτης στην εθνική ομάδα, ως ένα από τα πιο αξιόπιστα αριστερά μπακ στην χώρα. Ετσι πήγε και στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990 με τους «φούριος ρόχας». Η ποδοσφαιρική του καριέρα τελείωσε (έχοντας σχεδόν 400 συμμετοχές με την φανέλα της Σεβίλλης), στην Χαέν (δεύτερης κατηγορίας ομάδα τότε) το 1998, ενώ δύο χρόνια πριν ήταν συμπαίκτης με τον Βασίλη Τσιάρτα.

Η αγαπημένη του Σεβίλλη πάντα ήταν το «ορμητήριο» του από παιδί. Ετσι ξεκίνησε και την προπονητική του καριέρα στους Σεβιγιάνους. Είχε πολύχρονη καριέρα στην δεύτερη ομάδα, με δύο ανόδους (έως την Σεγκούντα Ντιβισιόν όπου και επιτρέπεται βάσει των κανονισμών) και τρεις πρωτιές στην βαθμολογία. Ολοι τον αγαπούσαν στον σύλλογο και τον προετοίμαζαν για το μεγάλο βήμα στην πρώτη ομάδα. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, αλλά όχι τυχαία. Μετά από πολύ δουλειά και κόπο για τον πεισματάρη Μανόλο.

Στις 27 Οκτωβρίου 2007 ο Χουάντε Ράμος αποτελεί παρελθόν για την Σεβίλλη (τον Αύγουστο είχε αποκλείσει την ΑΕΚ από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ) και η διοίκηση του Χοσέ Ντελ Νίδο εμπιστεύεται στον 43χρονο τότε Χιμένεθ την πρώτη ομάδα. Στο ντεμπούτο του η Σεβίλλη διαλύει την Βαλένθια στο «Σάντσες Πιθχουάν» με 3-0 με γκολ των Κανουτέ, Πόουλσεν και Λουίς Φαμπιάνο. Στο φινάλε της σεζόν η ομάδα του χάνει την έξοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ στην ισοβαθμία (με την Ατλέτικο Μαδρίτης) και παίζει την σεζόν 2008/09 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η Σεβίλλη κάνει σούπερ πορεία την νέα χρονιά και είναι πίσω από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης μπαίνοντας απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ! Στην Σεβίλλη όλοι τον αγαπάνε και πιστεύουν ότι έχουν στην ομάδα τους το δικό τους «παιδί» που θα τους φτάσει ψηλά… Η Σεβίλλη είχε την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία με μόλις 39 γκολ στις 38 αγωνιστικές, ενώ επιθετικά δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή με μόλις 54 γκολ (21 νίκες, 7 ισοπαλίες και 10 ήττες). Στο ΟΥΕΦΑ δεν τα κατάφερε καλά και έμεινε εκτός από τους ομίλους με Στουτγκάρδη και Σαμπντόρια να προκρίνονται. Ωστόσο, η δουλειά του φαινόταν με την παρουσία πολλών παικτών από την δεύτερη ομάδα και άψογη διαχείριση του υλικού.

Η επόμενη σεζόν είναι περισσότερο δύσκολη και με μεγαλύτερες απαιτήσεις για τον Χιμένεθ. Στο Τσάμπιονς Λιγκ η Σεβίλλη  φτάνει μέχρι τους «16». Πρώτη στον όμιλο κόντρα σε Στουτγκάρδη, Ουνιρέα και Ρέιντζερς, ενώ αποκλείστηκε μετά από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα νοκ άουτ παιχνίδια. Ο περασμένος Μάρτιος πάντως ήταν δύσκολος. Η ομάδα του Χιμένεθ έχει τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες σε πέντε ματς στην Πριμέρα Ντιβισιόν και μετά από «Χ» με την ουραγό Χέρεθ αποτελεί παρελθόν πια από την Σεβίλλη για να τον αντικαταστήσει ο Αλβάρες και να τερματίσει η Σεβίλλη και 4η και με συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και πάλι (65-49 τα γκολ με 19 νίκες, 6 ισοπαλίες και 13 ήττες).

Συνολικά ο Χιμένεθ είχε στον πάγκο της ομάδας της Ανδαλουσίας από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2010, 136 ματς με 75 νίκες, 22 ισοπαλίες και 39 ήττες. Το μεγάλο του  προσόν είναι ότι ξέρει να δουλεύει με τους νεαρούς παίκτες. Ανέβασε ούτε λίγο ούτε πολύ 15 ποδοσφαιριστές από την δεύτερη ομάδα, στην πρώτη (απαιτητική) της Σεβίλλης. Και ο στόχος (αν έρθει) στην ΑΕΚ είναι να βελτιώσει τους αρκετούς νεαρούς της ομάδας, να δουλέψει με την ομάδα και να παρουσιάσει μία ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και να βοηθήσει στην δημιουργία Ακαδημιών που θα βγάζουν παίκτες για την πρώτη ομάδα. Και αυτήν την δουλειά (με όλο το «πακέτο» των παραπάνω) ο Χιμένεθ την ξέρει πολύ καλά.
πηγή:aek365

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog