Λιγότερο από δέκα ημέρες πριν την έναρξη διανομής του πετρελαίου θέρμανσης και χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το απαραίτητο καύσιμο για τις δύσκολες μέρες του φετινού χειμώνα. Ο λόγος; Χιλιάδες πρατηριούχοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και ίσως να μην έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο και να το διαθέσουν στη συνέχεια στους καταναλωτές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί το υπουργείο οικονομικών καθυστερεί να τους επιστρέψει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που έχουν ήδη καταβάλει κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο σύστημα καθιερώθηκε για να περιοριστεί το λαθρεμπόριο και η «λανθασμένη» χρήση του πετρελαίου. Έτσι, σύμφωνα με αυτό, οι πρατηριούχοι αγοράζουν το πετρέλαιο χωρίς την έκπτωση του ειδικού φόρου – με την οποία το αγοράζουν οι καταναλωτές – και εισπράττουν τη διαφορά μέσα σε τρεις μέρες από το Δημόσιο. Μάλιστα, η τότε ηγεσία του οικονομικού επιτελείου είχε δεσμευθεί ότι τα χρήματα θα επιστρέφονται, ανεξάρτητα από το αν ο πρατηριούχος έχει χρέη ή όχι στην εφορία.

Παρά, όμως, το γεγονός ότι η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης λήγει στις 15 Μαΐου, το υπουργείο οικονομικών δεν έχει ακόμα επιστρέψει σημαντικά ποσά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες πρατηρίων ! Όταν, μάλιστα, ο ειδικός φόρος έχει αυξηθεί τρεις φορές, τα ποσά έχουν μεγαλώσει κατά πολύ και όταν η κατανάλωση μειώνεται συνεχώς, τα προβλήματα ρευστότητας του κλάδου οξύνονται κάθε ημέρα που περνά. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σκεφτεί ότι ο φόρος που προκαταβάλλουν οι πρατηριούχοι αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου του ημερήσιου τζίρου τους ! Το Capitaltax έχει αναδείξει το θέμα από τις αρχές του καλοκαιριού, χωρίς όμως να έχει δοθεί λύση.

Το πάγωμα των πληρωμών των βενζινοπωλών σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης έρχεται μετά το πάγωμα των επιστροφών Φ.Π.Α., που έχει ήδη επιβληθεί από το Μάρτιο στον επιχειρηματικό κόσμο. Στην αρχή, οι εφορίες έλεγαν «όχι» σε όσους πρατηριούχους είχαν οφειλές προς το Δημόσιο. Παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια προτάθηκε ο συμψηφισμός των οφειλών, οι ΔΟΥ ούτε και κατ΄ αυτό τον τρόπο καταβάλλουν τα χρήματα στους δικαιούχους, όταν τα οφειλόμενα του Δημοσίου είναι περισσότερα από αυτά των επιχειρηματιών.

Η πανελλήνια ομοσπονδία πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων απέστειλε χθες νέα επιστολή προς το υπουργείο οικονομικών, ζητώντας διευκρινίσεις για το τι θα γίνει. Ο πρόεδρος, Χαράλαμπος Μαυράκης, δήλωσε στο Capitaltax ότι «έχουμε καταγγελίες από πολλούς συναδέλφους, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ενώ έχουν κάνει διακανονισμό των οφειλών και έχουν τακτοποιήσει τις όποιες εκκρεμότητες είχαν με το δημόσιο, παρ’ όλα αυτά δεν τους επιστρέφονται τα χρήματα». 
πηγή:capital