Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παράνομο το «κυνήγι» των καπνιστών από τους Αστυνομικούς των Δήμων.

- Advertisement -
(Είχαμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας, είναι πρόχειρα, αποσπασματικά και ανεφάρμοστα τα μέτρα του ανθρωποκυνηγητού και των προστίμων.)
Ως «εκτός νομοθετικού πλαισίου» τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος καταγγέλλουν οι..

..δημοτικοί αστυνομικοί, οι ίδιοι δηλαδή που έχουν κατά κύριο λόγο επιφορτιστεί με τον καταλογισμό των προστίμων!

Όπως αναφέρεται σε επιστολή του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με ημερομηνία 29/9/10, «η ανάθεση των εν λόγω αρμοδιοτήτων στη Δημοτική Αστυνομία είναι εντελώς παράνομη, καθώς δεν προβλέπεται στα 28 σημεία που ορίζουν αποκλειστικά τις αρμοδιότητές μας».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Απόστολος Κόσσυβας δηλώνει ότι το σημαντικότερο «είναι να σταματήσει η απαξίωση της Δημοτικής Αστυνομίας με τη συνεχή αυθαίρετη προσθήκη αρμοδιοτήτων χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση, την ηθική αναγνώριση και την υλική αποζημίωση».
Πολλοί είναι πλέον οι δήμαρχοι που εμφανίζονται απρόθυμοι να κυνηγήσουν ανηλεώς παραβάτες καπνιστές και επιχειρηματίες που τους φιλοξενούν. Το όργανο που κόβει το πρόστιμο είναι τυπικά αναρμόδιο, μπορεί ο παραβάτης να επικαλεστεί το «κενό» και να πετύχει δικαστικά ακύρωση του προστίμου. Νομικοί τους οποίους ρωτήσαμε δεν μπορούσαν να δώσουν ευθεία απάντηση. Ο δικηγόρος δε του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Χ. Μπουκουβάλας είπε ότι θα ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον μια τέτοια προσφυγή και το αποτέλεσμά της.
(Θυμίζουμε ότι η δημοτική αστυνομία ως αρμοδιότητα με πρωθυπουργική απόφαση υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και τα σχετικά με τη δημοτική αστυνομία σχέδια νόμου συζητούνται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, οι δε αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας καθορίζονται στο νόμο 3731, όπου επίσης καθορίζεται και ποιες από αυτές ασκούνται ανάλογα με τη δύναμη της κάθε υπηρεσίας. Αντίθετα η πρόσφατη ανάθεση στη δημοτική αστυνομία της αρμοδιότητας ελέγχου απαγόρευσης του καπνίσματος έγινε με νόμο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (όπου βέβαια συνυπέγραφε και ο υπουργός Εσωτερικών), και το αντίστοιχο σχέδιο νόμου συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που είναι αναρμόδια για θέματα δημοτικής αστυνομίας. Τελικά ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή και έχουμε απόδοση μίας αρμοδιότητας «από το παράθυρο», σε μια γενικότερη απαξίωση του θεσμού της δημοτικής αστυνομίας ώστε απλά να βουλώσουν κάποιες τρύπες της ανεπάρκειας τρίτων υπηρεσιών).
Για τα μέλη του Σ.Ε.Γ.Ε.Σ.
Χρ. Ντούσικος
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog