Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Iσόβια στον Κορκονέα για την δολοφονία του Αλέξη

- Advertisement -

Σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και δεκαπέντε μηνών για δύο πλημμελήματα καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας ο Επαμεινώνδας Κορκονέα.
Την ίδια στιγμή, στη φυλακή θα οδηγηθεί και ο δεύτερος ειδικός φρουρός..
..Βασίλης Σαραλιώτης, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας αρνήθηκε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του.
Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου με πλειοψηφία 6 προς 1 έκριναν ότι στον Βασίλη Σαραλιώτη δεν πρέπει να δοθεί αναστολή.
Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αξιόποινης συμπεριφοράς τεσσάρων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.
Νωρίτερα, σε μια κατάμεστη, από κόσμο, αίθουσα η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου εκφώνησε την απόφαση, επί της ενοχής, του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τους δύο ειδικούς φρουρούς, που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας με ψήφους 4 προς 3 κρίθηκε ένοχος για δυσμενέστερη κατηγορία από αυτήν που του είχε απαγγελθεί. Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στη βαρύτερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο.
Στην απόφαση αυτή μειοψήφησαν η πρόεδρος, ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος που έκριναν ότι ο Κορκονέας πρέπει να δικαστεί ως έχει, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να μην δώσει κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Το δικαστήριο επίσης έκρινε ένοχο για συνέργεια τον Βασίλη Σαραλιώτη με πλειοψηφία 6 προς 1. Ο δικαστής που μειοψήφησε είχε την γνώμη ότι ο δεύτερος ειδικός φρουρός πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.
Να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στον ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη, ζήτησε από το δικαστήριο ο εισαγγελέας έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας, Χαρ. Λακαφώσης.
Ένταση στην αίθουσα
Η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορουμένου, υπέβαλε αίτημα να δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Β. Σαραλιώτη, ενόψει της έφεσης που όπως δήλωσαν, θα καταθέσουν ακόμη και σήμερα.
Το αίτημα της υπεράσπισης πυροδότησε την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την ώρα που εξεταζόταν ως μάρτυρας για την αναστολή η μητέρα του Σαραλιώτη Μεταξία Γεράκη, η γιαγιά του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κ. Τσαλικιάν, να σηκωθεί δείχνοντας τη φωτογραφία του Αλέξανδρου και αρχίζοντας να φωνάζει:
Γιαγιά: «Ορίστε, ορίστε, για το παιδί αυτό, δείτε ποιον δολοφονήσατε».
Μητέρα Σαραλιώτη: «Δεν σήκωσε το χέρι, δεν έκανε τίποτα ο γιος μου».
Γιαγιά: «Βοήθησε, βοήθησε».
Τη στιγμή εκείνη αστυνομικός ακούστηκε να φωνάζει προς τους συναδέλφους του της φρουράς, «βγάλτε την έξω», εννοώντας την κ. Τσαλικιάν.
Η εντολή αυτή του αστυνομικού προκάλεσε την έκρηξη του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον αστυνομικό, είπε: «Εσείς θα πάρετε το δίκιο; με το όπλο στο χέρι θα πάρετε το δίκιο;».
Η γιαγιά, απευθυνόμενη προς τη μητέρα του κατηγορουμένου Σαραλιώτη, η οποία έκλαιγε, είπε: «Το δικό μας το παιδί, είναι στον ουρανό».
Για το επεισόδιο με τον αστυνομικό, ζήτησε να ενημερωθεί η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αμφισσας, Βασιλική Βλάχου.
Το δικαστήριο έχει διακόψει, για να αποφασίσει αν θα δοθεί αναστολή στο Βασίλη Σαραλιώτη.
Δήλωση Κούγια
Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, σχολιάζοντας την απόφαση που εκδόθηκε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
1. Εγινε μια δίκη, όπου χρειάστηκε χρόνος 8 μηνών για να διερευνηθούν οι συνθήκες της ανθρωποκτονίας εις βάρος του αειμνήστου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
2. Η διαδικασία αυτή των 8 μηνών χαρακτηρίστηκε από σημαντικές ουσιαστικές διαδικαστικές ελλείψεις, αφού δεν εξετάσθηκαν ο αυτόπτης μάρτυρας Νικόλαος Ρωμανός και οι ορισθέντες από τη Δικαιοσύνη πραγματογνώμονες και ως πραγματογνώμονες εξετάσθηκαν μόνο οι προσληφθέντες από την οικογένεια του θύματος τεχνικοί σύμβουλοι.
3. Τόσο ο κατά πλειοψηφία νομικός χαρακτηρισμός του εγκλήματος, όσο και η κατά πλειοψηφία απόρριψη του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορούμενου (όπως είναι γνωστό μειοψήφησε η κ. πρόεδρος και ο αρχαιότερος Πλημμελειοδίκης), αποτελούν πρωτοφανή νομική επιλογή, δεν προβλέπονται πουθενά στο νόμο και στη νομολογία του Αρείου Πάγου, οφείλονται δε μόνο στο γεγονός ότι ακολουθούν δύο δικαστικές κρίσεις στο Εφετείο και στον Αρειο Πάγο και είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις που θ΄ακολουθήσουν θα είναι διαφορετικές, γιατί αλλιώς καταργείται το κράτος δικαίου, το οποίο είναι η κατοχύρωση της Δημοκρατίας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog