Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από την Κόλαση στον Παράδεισο – Δείτε live τον απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχων

- Advertisement -

Ύστερα από 68 ημέρες παραμονής στα έγκατα της Γης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 06:15 ώρα Ελλάδος ο απεγκλωβισμός του πρώτου εκ των 33 μεταλλωρύχων, οι οποίοι βρίσκονταν παγιδευμένοι από τις 5 Αυγούστου στο ορυχείο San Jose, στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Πριν από λίγο σώθηκε και ο 9ος μεταλλωρύχος, ενώ η κάψουλα φέρνει στην επιφάνεια της Γης, τον δέκατο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ LIVE ΑΠΟ ΤΟ ZOUGLA.GR ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΕΓΛΩΒΙΣΜΟΥ

Ο Χιλιανός υπουργός Υγείας δήλωσε πως σε γενικές γραμμές είναι όλοι τους καλά, όμως κάποιοι εκ των διασωθέντων κατά την διάρκεια της ανέλκυσης εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Και για αυτό τον λόγο τους παρέχεται άφθονο νερό και βιταμίνες. Επίσης, πρόσθεσε πως αν η επιχείρηση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς τότε το διασωστικό έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν σε 36 ώρες.

Στις 06:15 ώρα Ελλάδας (00.15 τοπική ώρα) απεγκλωβίστηκε μέσω της ειδικής κάψουλας Φοίνιξ, σώος και αβλαβής, ο πρώτος μεταλλωρύχος, Φλορένσιο Αβάλος. Κατά την έξοδό του, ο θαρραλλέος μεταλλωρύχος δήλωσε: «Η πίστη κίνησε βουνά».

Μέχρι στιγμής, κατά την διαδικασία απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων έχει ακολουθηθεί η εξ αρχής ορισμένη σειρά ανάσυρσης των εγκλωβισμένων. Όλοι φαίνεται να περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Πριν λίγο, ξεκίνησε να κάνει την εμφάνισή του δειλά το πρώτο φως της ημέρας, όμως όλοι παραμένουν στις θέσεις τους και συνεχίζουν το έργο.

Έπειτα από λίγα λεπτά τον παρέλαβε ιατρική ομάδα προκειμένου να γίνουν γρήγορα οι πρώτες εξετάσεις και να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όλους τους διασωθέντες, οι οποίοι θα διακομισθούν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του Κοπιάπο. Εν τω μεταξύ κάθε φορά που ανελκύεται ένας μεταλλωρύχος στην επιφάνεια της γης, ηχούν σειρήνες.

Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν με ανυπομονησία έξω από το ορυχείο, ενώ εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούν την εξέλιξη της ιστορικής διάσωσης από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Στην περιοχή βρίσκονται και 1.500 δημοσιογράφοι από 39 χώρες.

Λίγη ώρα αργότερα στις 07:10 εξήλθε και ο δεύτερος μεταλλωρύχος, o 39χρονος Μάριο Σεπουλβέδα.

Ακολούθησαν οι Χουάν Ιλάνες, 52 ετών και ο μοναδικός μη Χιλιανός, ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι, 23 ετών.

Επόμενος ήταν ο νεότερος όλων των μεταλλωρύχων, ο 19χρονος Τζίμι Σάντσεζ, o οποίος έγινε πατέρας ενός υγιέστατου κοριτσιού ενώ ήταν παγιδευμένος στο ορυχείο.

Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, όλοι οι παγιδευμένοι εργάτες θα έχουν διασωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Ακολούθησε ο έκτος στη σειρά, o 30χρονος Οσμάν Αράγια. Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο έβδομος μεταλλωρύχος, ο 47χρονος Χοσέ Ογιέδα που είναι αρχιμηχανικός και μετρά σχεδόν 30 χρόνια στο επάγγελμα.

Ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο έβδομος μεταλλωρύχος, ο 47χρονος Χοσέ Ογιέδα που είναι αρχιμηχανικός και μετρά σχεδόν 30 χρόνια στο επάγγελμα.

Ο όγδοος μεταλλωρύχος ανασύρθηκε στην επιφάνεια, ο 34χρονος χειριστής Κλαούντιο Γιάνιεζ, ο οποίος δέχθηκε πρόταση γάμου από την επί σειρά ετών συνεργάτιδά του Κριστίνα Νούνιεζ, όσο βρισκόταν εγκλωβισμένος.

Μόλις ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο 63χρονος Μάριο Γκόμεζ που δουλέυει στα ωρυχεία από την ηλικία των 12 ετών, ενώ τα σωστικά συνεργεία του τοποθετούν μάσκα οξυγούνου για να προλάβουν πιθανές αναπνευστικές επιπλοκές. Ο ένατος κατά σειρά.

Αυτή την στιγμή ξεκινά η διαδικασία ανέλκυσης του δέκατου μεταλλωρύχου, του 31χρονου Άλεξ Βέγκα.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 23.15 τοπική ώρα Τρίτης (5.15 ώρα Ελλάδος Τετάρτης) με τον μηχανικό Μανουέλ Γκονζάλες να κατέρχεται στα 624 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης με την ειδική κάψουλα Φοίνιξ προκειμένου να ελέγξει ότι όλα δουλεύουν σωστά.

Ο θάλαμος Phoenix κατασκευάσθηκε από το χιλιάνικο πολεμικό ναυτικό -και δεν είχε δοκιμαστεί- είναι εξοπλισμένος με μάσκες οξυγόνου, ικανός να συμβάλει στη διάσωση των παγιδευμένων, που μπορεί να διαρκέσει έως δύο ημέρες. Ο θάλαμος θα κινείται ανά 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3 μ./δευτερόλεπτο εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Ένας – ένας οι 33 «ήρωες», όπως τους χαρακτηρίζει πλέον ολόκληρος ο πλανήτης, θα εισέρχονται μέσα στο «Φοίνικα», την ειδικά διαμορφωμένη κάψουλα σωτηρίας, και θα διανύσουν μια απόσταση 625 μέτρων από τα βάθη του ορυχείου μέχρι την επιφάνεια.

Ο πρόεδρος της Χιλής, Sebastian Pinera, απεύθυνε διάγγελμα από το «Camp Esperanza», εξηγώντας τον τρόπο δράσης των συνεργείων διάσωσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Ο πρώτος μεταλλωρύχος που ανασύρθηκε από το ορυχείο, ο 31χρονος Φλορένσιο Αβάλος, επελέγη για το σθένος και τις ηγετικές ικανότητες που επέδειξε τους δύο αυτούς μήνες που διήρκεσε το μαρτύριο των 33 στα έγκατα της γης.

Ο Αβάλος επέδειξε επίσης τεράστια επικοινωνιακή ικανότητα και λειτούργησε ως ο κάμεραμαν για τη μετάδοση των βίντεο μέσα από το ορυχείο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δύο μεταλλωρύχοι που πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα προηγηθούν.

Η σειρά που οι μεταλλωρύχοι θα ανασύρονται στην επιφάνεια έχει προκαθοριστεί,  αλλά οι διασώστες έχουν το δικαίωμα να την αλλάξουν εάν εκτιμήσουν ότι θα είναι προς όφελος της επιχείρησης.

Στο μεταξύ, για αξιοθαύμαστη επιχείρηση διάσωσης έκαναν λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Συγχαρητήρια στη Χιλή για την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, που αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα ελπίδας και ικανοτήτων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιμάρτμεντ Π.Τζέι Κρόουλι στο Twitter.

Μόλις ανασύρθηκε στην επιφάνεια και ο 63χρονος Μάριο Γκόμεζ που δουλέυει στα ωρυχεία από την ηλικία των 12 ετών, ενώ τα σωστικά συνεργεία του τοποθετούν μάσκα οξυγούνου για να προλάβουν πιθανές αναπνευστικές επιπλοκές. Ο ένατος κατά σειρά.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog