Πόσο ωραία και πόσο άσχημα μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι την ίδια στιγμή ένα δημοσίευμα (ενωρίτερα σήμερα στο ιστολόγιο του Loutrakiblog).Αναφέρομαι στο video με την αναφορά του κοινοτάρχη -και επιστήμονα- Δημήτρη Τσουκαλά από την παρουσίαση της TEDxAcademy, όπου αναφέρεται στην μικρή κοινότητα Αναύρα και στο μέγα έργο που επιτέλεσε. Εν ολίγοις, γύρισε και ανέλαβε ως κοινοτάρχης έχοντας όραμα, πίστη και σχέδιο για να κάνει την κοινότητα του ένα σύγχρονο, υγιή και αναπτυσσόμενο τόπο. Αποτέλεσμα? Κοινότητα πρότυπο. Ανάπλαση, έργα υποδομής με αυτοχρηματοδότηση, εξσυγχρονισμός, πρότυπα σχολεία, μηδέν ανεργία, σύγχρονοι μέθοδοι καλλιέργειας και κτηνοτροφίας και υπερδιπλασιασμός της οίκησης (από 300 πια ξεπερνά τους 600 κατοίκους, με πολλούς νέους να επιλέγουν να μείνουν εκεί).

Η μεγάλη κουβέντα όμως είναι αυτό που αναφέρει στην παρουσίαση: “ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ” 

Πόσο δίκαιο και σωστό? Πόσο θλίψη όμως μπορεί  να φέρει η σύγκριση με τον τόπο μας? Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα.
Ας δούμε λοιπόν ορισμένα κύρια σημεία των εξαγγελιών πριν από 4 έτη στην ίδια αυτή εποχή, από τον τότε υποψήφιο, σήμερα Δήμαρχο, κύριο Γ. Γκιώνη (σ.σ ο υπογράφων ήταν εκ των βασικών αρωγών στον αγώνα για την εκλογή…..αλλά όπως λέει και το τραγούδι “επτά φορές να πέφτεις, και να σηκώνεσαι οκτώ”)
Εξαγγελία 1: Η προηγούμενη αρχή ήταν σαθρή και θα αποδειχτεί στην δικαιοσύνη.
Αποτέλεσμα: Κανένα επίσημο στοιχείο. Καμμία καταδίκη. Μόνο δημόσιες κατηγορίες και σπίλωση ορισμένων ανθρώπων.
Εξαγγελία 2: Θα γίνει η μαρίνα.
Αποτέλεσμα: Προεκλογική υπόσχεση μετά από 4 έτη, ότι στα επόμενα 4 έτη θα γίνει η μαρίνα
Εξαγγελία 3: Τουριστική Ανάπτυξη.
Αποτέλεσμα: Οι τελευταίοι οργανωμένοι επισκέπτες (Φιλανδοί), έβγαλαν από τα προγράμματα τους την περιοχή, ενώ τα περισσότερα ξενοδοχεία βασίζονται στον κοινωνικό τουρισμό με κουπόνια για να βγάλουν τα έξοδα τους.
Εξαγγελία 4: Δεν θα πάρουμε δάνεια.
Αποτέλεσμα: Πρέπει να γράψω? Από ταμείο 5.5 εκ. ευρώ, παραδίδει 7.0 εκ. ευρώ δάνεια και ανεξόφλητες υποχρεώσεις.
Εξαγγελία 5: Λύση του προβλήματος της κίνησης και του parking.
Αποτέλεσμα: Και εκατ/ρια σπαταλήθηκαν για απομακρυσμένα, αφύλακτα και χωρίς συγκοινωνία parkings, και το πρόβλημα δεν λύθηκε, ενώ δημιουργούνται επιπλέον δημοτικά κτήρια στο κέντρο της πόλης και ειδικά στη παραλία, με περαιτέρω επιβάρυνση του αστικού ιστού και απίστευτη επιβάρυνση του προϋπολογισμού για την ανασκευή κτηρίων.
Εξαγγελία 6: Λύση του προβλήματος για την δημιουργία κτηρίου για τη στέγαση του Λυκείου.
Αποτέλεσμα: 630 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στριμώχνονται σε ένα αρχαίο κτήριο χωρίς υποδομές
Εξαγγελία 7: Έλευση του προαστιακού.
Αποτέλεσμα: Το ίδιο με την μαρίνα. Μετά από 4 χρόνια κάνουμε την ίδια εξαγγελία.

Να συνεχίσω? Να αναφερθώ για τον έλεγχο κόστους των έργων το οποίο όχι μόνο δεν ελέγχθηκε αλλά εκτινάχτηκε? Να αναφερθώ στην περάτωση έργων όπως το υδροθεραπευτήριο και το συνεδριακό χωρίς να υπάρχει έστω ένας ουσιώδης σχεδιασμός αξιοποίησης του για να μην είναι εξαιρετικά ζημιογόνες οι λειτουργίες τους? Να αναφερθώ στον εκσυγχρονισμό και την κοινωνία της πληροφορίας όταν μόνο στη παραλία (και αυτό υπό όρους) υπάρχει το δημοτικό wi fi και αυτό προϋπήρχε? Να αναφερθώ στα έργα σχεδιασμού και υποδομής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας?

Πόσο θλίψη φέρνει η σύγκριση με τη παρουσίαση του Δ. Τσουκαλά? “Αυτά που λες, να τα κάνεις”!!!

Ας μας γίνει μάθημα. Ας απαιτήσουμε το όραμα να μετουσιωθεί. ΕΠΙΛΕΞΤΕ και ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Του Γεωργίου Δ. Μπάκου, υποψήφιου για το Τοπικό Συμβούλιο Λουτρακίου-Περαχώρας με τον συνδυασμό “Με τους Πολίτες Μπροστά” του Κ. Λογοθέτη.