Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ας μιλήσουμε για…Τουρισμό. Πλάνο και Δεσμεύσεις.

- Advertisement -

Όπως είχα υποσχεθεί, θα ξεκινήσουμε μια σειρά θεμάτων με σκοπό την ανάδειξη τους, τα συστατικά επιτυχία τους και τις προτάσεις υλοποίησης προς την νέα δημοτική αρχή. Εφόσον οι άλλοι συνδυασμοί θέλουν να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια, μπορούν να αναρτήσουν τις αντίστοιχες δικές τους προτάσεις και τεκμηρίωση. Επίσης, θα πρέπει να αναδείξουν τα εμπόδια που αντιμετώπισαν και τους εμπόδισαν όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουν την ανάπτυξη του τουρισμού που αξίζει και αρμόζει στην περιοχή μας.

Α. Αρωγοί και συμμέτοχοι. Για να προχωρήσει η όποια προσπάθεια, θα πρέπει να βρει αρωγούς ορισμένους φορείς οι οποίοι θα χρειαστεί να δεσμευτούν σε ένα κοινό σχεδιασμό, μια κοινή προσπάθεια και ένα κοινό σχέδιο δράσης.
Αυτοί οι φορείς είναι: ο Δήμος, η Δημοτική επιχείρηση, η επιτροπή τουρισμού, η ένωση ξενοδόχων (που θα πρέπει να υπάρχει), η ένωση τουριστικών πρακτόρων (που θα πρέπει να υπάρχει) και η ένωση εμπόρων της περιοχής. Θα χρειαστεί να αποφασίσουν για το κοινό όργανο ή άτομο ή σύμβουλο που θα αναλάβει να εκπονήσει σε συνεργασία με όλους τον σχεδιασμό, να υποδείξει το σχέδιο δράσης και να αναλάβει τον συντονισμό υλοποίησης έχοντας την απόλυτη στήριξη και εξουσιοδότηση όλων.


Β. Χρηματοδότηση και οργάνωση. Η χρημοτοδότηση θα πρέπει να προέρθει κατα κύριο λόγο από την δημοτική αρχή και την (τις) δημοτική επιχείρηση μέσω εξασφάλιση ετήσιου κονδυλίου που θα πρέπει να δημιουργείται (ήδη ο υπογράφων έχει εξασφαλίσει δέσμευση για ελάχιστο προϋπολογισμό από τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Λογοθέτη). Τα υπόλοιπα έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν από τις αντίστοιχες ενώσεις. Με γνώμονα την ανάπτυξη του τουρισμού και την έλευση εσόδων, θα μπορεί να υπάρχει ένα μικρό περιθώριο (fee ή royalty) επί των εισπράξεων (όπως λειτουργεί και για τα δίκτυα franchise), με σκοπό την αποπληρωμή της επιδότησης ή την αναχρηματοδότηση του κονδυλίου ή την συμμετοχή σε περισσότερες προσπάθειες προσεταιρισμού. Η οργάνωση θα αφορά τον υπεύθυνο συντονισμού (διευθυντής ανάπτυξης τουρισμού ή σύμβουλος) και τα μέλη από τις αρχές και ενώσεις με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών και την επισκόπηση της υλοποίησης.

Γ. Αρχικοί στόχοι και ενέργειες. Η έννοια “Τουρισμός” είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και εξεζητημένη. Προϋποθέτει την προσέλκυση οργανωμένων και μεμονομένων επισκεπτών από διάφορες χώρες με διάφορα ενδιαφέροντα. Επίσης, υπάρχουν οι παραδοσιακές μορφές τουρισμού (seasonal) και οι εξειδικευμένες (αθλητικός, χειμερινός, ιατρικός, ιαματικός, κοινωνικός, συνεδριακός, επιχειρησιακός κλπ). Η περιοχή μας είναι πολύ ευλογημένη, προσφέροντας την δυνατότητα προσέγγισης πολλών μορφών. Θα αναφερθώ σε 2 εξ αυτών (ας αφήσουμε και κάτι για μετά τις εκλογές).
—- Εποχιακός τουρισμός. Σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες από διάφορες χώρες θα πρέπει να πείσουμε να ενταχθεί η περιοχή στα προγράμματα των πρακτόρων ανά χώρα. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορες ενέργειες (αν ξέρεις πως να το κάνεις) όπως συνεργασία με αντιπροσώπους του ΕΟΤ σε όλες τις χώρες, σε συνεργασία με τους πρόξενους των πρεσβειών για δημιουργία τοπικής ημερίδας στις χώρες “στόχους”, συνεργασία με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες που αντιπροσωπεύουν οίκους εξωτερικού, επισκέψεις και παρουσιάσεις του τόπου σε μεγάλους Tour Operators διεθνώς, συμμετοχή σε εκθέσεις είτε ως πόλη ή ως συμμετέχοντες άλλων φορέων (μείωση κόστους). Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι οι αναδυόμενες οικονομίες με μεγάλο πληθυσμό (πρώην Σοβιετικές, πρώην Γιουγκοσλαβικές, Ανατολής), καθώς και χώρες που τους αρέσει η περιοχή (μια ανάγνωση των μελετών του ΣΕΤΕ θα μας υποδείξει). Ο υπογράφων έχει προτείνει αρκετά εξ αυτών -ειδικά στις τελευταίες δημοτικές αρχές- αλλά……ποιός ασχολείται τώρα?
—- Ιατρικός & Ιαματικός Τουρισμός. Έχοντας μια ιδανική τοποθεσία (κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, σε απόσταση 1 ώρας για πολλούς διάσημους τουριστικούς προορισμούς, υποδομές, κλίμα, νερό, θάλασσα, βουνό) και έχοντας επιπλέον μονάδα με υδροθεραπευτήριο / spa, ιαματικές πηγές και μια μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης, μπορούμε να στοχεύσουμε στον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, ο οποίος έχει αφίξεις καθ’όλη την διάρκεια του έτους. Στις δυτικές Ευρωπαϊκές χώρες, τα ασφαλιστικά ταμεία επιδοτούν μεγάλο μέρος του κόστους των διακοπών ειδικών ομάδων ασθενών όπως π.χ νεφροπαθών, ρευματοπαθών κλπ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εξειδικευμένοι τουριστικοί φορείς που κυριολεκτικά “λατρεύουν” μέρη που μπορούν να εξασφαλίσουν υποδομές και θεραπείες κατά την διάρκεια των διακοπών.

Για να μην γίνω περισσότερο κουραστικός, νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως με συντονισμένες ενέργειες, με ομαδική εργασία, με γνώση και τεχνογνωσία και με σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό, μπορούν να γίνουν -στην κυριολεξία- θαύματα. Και αυτά που αναφέρω είναι μόλις ενδεικτικά των δυνατοτήτων που υπάρχουν, και θα έπρεπε να έχουν γίνει. Γιατί δεν έχουν γίνει?  Ρωτήστε τους πριν ψηφίσετε.
Ο Τουρισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε αφορά ανθρώπους που δεν ξέρουν πως να το κάνουν ή δεν μιλάνε με τον δίπλα τους. Θέλει δέσμευση, θέλει τόλμη, θέλει πολιτική βούληση και θέλει τους κατάλληλους ανθρώπους για να επιτυχανθεί η ανάπτυξη. Ειδικά για την περιοχή μας, η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα είναι τεράστιας σημασίας.

Ο Γεώργιος Μπάκος, είναι υποψήφιος σύμβουλος για την δημοτική κοινότητα Λουτρακίου – Περαχώρας.

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΚΟ ΔΕΝ ΕΧΟΜΕΝ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΣΟΜΕΝ ΔΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑ ΤΟ ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ.

  2. Εγώ πάντως δεν έχω λόγια να βρίσω όλους αυτούς που τόσο καιρό δεν κάνουν τίποτα και τα έχουν γράψει όλα, αδιαφορώντας για τον τουρισμό και κατά επέκταση για τον τόπο.

  3. Σωστός ο Μπάκος όπως πάντα. Είναι ελπιδοφόρο ότι άνθρωποι σαν τον Γιώργο αρχίζουν να ασχολουνται με τα κοινά μήπως και ξεβρωμίσουμε από τους επαγγελματίες άχρηστους.

  4. Γιώργο καλά τα σκέφτεσαι και τα λες. θα διαπιστώσεις όμως αν ασχοληθείς από μέσα ότι το επίπεδο είναι αρκετά χαμηλό.
    Η πόλη αυτή εχει χάσει πολύτιμες μονάδες και αρκετούς ανθρώπους με θέληση και όρεξη.
    Θα χρειαστεί να εξηγείς πράγματα που είναι ο ορισμός της λογικής, αυτονόητα στις επιχειρήσεις που εχεις εργαστείς, αλλά εδώ στο Λουτράκι……Χαίρομαι να ελπίζουν καινούργιοι άνθρωποι..
    Ένας απαισιόδοξος Λουτρακιώτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog