Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανακαλύφθηκε αστέρι διπλάσιο σε μάζα από τον Ήλιο!

- Advertisement -

Δύο φορές τη μάζα του Ήλιου μας, έχει ο βαρύτερος πλανήτης νετρονίου, που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα στο σύμπαν.
Οι ερευνητές, ανακάλυψαν, ότι πάρα το σχετικά μικρό του μέγεθος, το οποίο δεν ξεπερνάει το…..μέγεθος μιας μικρής πόλης, ο αστερισμός είναι τόσο συμπαγής, που το βάρος του είναι εκτενές.

Μόνο μια δαχτυλήθρα, γεμάτη από ύλη από τον αστερισμό, που τιτλοφορείται PSR J1614-223, ζύγιζει 500 εκατ τόνους!

Να σημειωθεί ότι ο πλανήτης νετρονίου, είναι ότι απομένει όταν ένας αστερισμός υποστεί έκρηξη supernova.

Το αστέρι, βρίσκεται 3.000 έτη φωτός μακριά, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Σκορπιού, ενώ η ανακάλυψή του, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα συμβάλλει στην κατανόηση διαφόρων θεμάτων της φυσικής.

Επειδή είναι τόσο συμπαγή, τα αστέρια αποτελούν ένα ιδανικό ”φυσικό εργαστήριο”, για να μελετούν οι ερευνητές μερικές από τις πιο εξωτικές καταστάσεις της ύλης, που συναντώνται στη φυσική, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί, μόνο σε τέτοιου είδους εξεζητημένα περιβάλλοντα.

Το αστέρι ανακαλύφθηκε από το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα, Green Bank Telescope (GBT).

Οι επιστήμονες, χρησιμοποίησαν μια πτυχή, της θεωρίας της σχετικότητας του Einstein, για να μετρήσουν τη μάζα του αστεριού, καθώς και αυτή του δορυφόρου του, ο οποίος είναι αστέρι-λευκός νάνος.

Το αστέρι νετρονίου, είναι διπλάσιο στη μάζα από τον Ήλιο μας” δήλωσε ο Paul Demorest, του Εθνικού Ραδιενεργού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου (NRAO) στο Charlottesville της Virginia.

Τόνισε περαιτέρω ότι ”μας εξέπληξε ιδιαίτερα το μεγάλο μέγεθος της μάζας του, που σημαίνει ότι αρκετά θεωρητικά μοντέλα για την εσωτερική σύσταση των αστεριών νετρονίου, καταργούνται τώρα.

Το συγκεκριμένο μέγεθος μάζας, έχει επιπτώσεις και στην κατανόησή μας, όλων των θεμάτων ύλης υψηλής σύστασης, ενώ παρέχει λεπτομέρειες για την πυρηνική φυσική.” πρόσθεσε.

Το αστέρι νετρονίου, εκπέμπει ακτίνες ραδιενεργών κυμάτων, όπως ακριβώς ένας φάρος, καθώς περιστρέφεται.

Ο Scott Ransom, ένας αστρονόμος από το NRAO, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ”είναι αξιοθαύμαστο το ότι ένας απλός αριθμός, ο οποίος αντιστοιχεί στη μάζα αυτού του αστεριού νετρονίου, μπορεί να μας αποκαλύψει τόσα πολλά πράγματα για ποικίλλες πτυχές της φυσικής και της αστρονομίας.’
*cosmo.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. …ολοι οι μεγαλοι επιστημονες, ασχολουνται με θεματα εκτος πλανητη… με σοβαρα πραγματα δηλαδη, γιατι στον πλανητη…. αστα να πανε….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog