Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ροχαλητό βλάπτει σοβαρά την υγεία & τον έρωτα!

- Advertisement -

Το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα και πολλά σωματικά, αν συνοδεύεται από το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ), μια ....νοσηρή μορφή υπνικής διαταραχής η οποία συνοδεύεται από ροχαλητό και επεισόδια διακοπής της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.  Έρευνα που παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες στο Αυστραλιανό και Ασιατικό Συνέδριο Ύπνου, αποδεικνύει πως όσοι πάσχουν από ΣΥΑ έχουν μειωμένη ποσότητα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους και διαπιστώθηκε ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλική βλάβη.
Ιδιαίτερα επικίνδυνες οι συνέπειες
 Η υπνική ανεπάρκεια προκαλεί ανήσυχες νύχτες και ο ασθενής την επομένη ξυπνάει κουρασμένος, συχνά με πονοκέφαλο. Στη διάρκεια της μέρας οι επιδόσεις του στη δουλειά είναι προβληματικές, γίνεται οξύθυμος, απρόσεκτος και καταθλιπτικός. Είναι επίσης κακός κι επικίνδυνος οδηγός.
 Οι συνέπειες ξεκινούν από τη μερική αμνησία και μπορεί, σε βαριές περιπτώσεις, να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου για την Αναπνοή και τον Ύπνο της Μελβούρνης, αφού συνέκρινε τις τομογραφίες των εγκεφάλων 60 ασθενών με ΣΥΑ με τομογραφίες 60 ανθρώπων με φυσιολογικό ροχαλητό τονίζει:
  « Πολλοί ασθενείς που ροχαλίζουν υπερβολικά έχουν μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου τους στη διάρκεια του ύπνου. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε αν οι εγκεφαλικές βλάβες δημιουργούν την υπνική άπνοια ή αν οφείλονται σε αυτή», παραδέχεται ο αυστραλός επιστήμονας καταλήγοντας στο ότι «πλέον η έρευνά μας αποδεικνύει πως είναι η άπνοια που φταίει: αυτή δημιουργεί ισχυρές εγκεφαλικές βλάβες, όπως μείωση της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης».
Το ροχαλητό σκοτώνει τον έρωτα
 Δημοσκόπηση που έγινε σε γυναίκες από την εταιρεία Fisher & Ρayker Ηealthcare στην Αυστραλία, έδειξε πως το ροχαλητό σκοτώνει την ερωτική ζωή. Το 40% των ερωτηθέντων είπε πως «δεν αντέχουν αυτό το μαρτύριο» κι επιλέγουν να κοιμηθούν σε ξεχωριστά δωμάτια. Το 50% πιστεύει πως το ροχαλητό έχει χαλάσει τη ρομαντική τους σχέση, ενώ το 30% λέει πως το ροχαλητό είναι υπεύθυνο για τσακωμούς. Επίσης το 6% δήλωσε πως λόγω του ροχαλητού διαλύθηκε η σχέση τους.
*pyles.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog