Επιστρέφεται και επισήμως το κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με  απόφαση του πρωτοδικείου Πριγκήπου.
Στις 15 Ιουνίου 2010 το ΕΔΑΔ με απόφασή του είχε διατάξει να επιστραφεί από την Τουρκία, με οποιοδήποτε τρόπο, το ακίνητο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η νομική διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συνέχεια στην Τουρκία ήταν η αναψηλάφηση απόφασης που είχε εκδοθεί το 2005 από το πρωτοδικείο της Πριγκήπου και με την οποία είχε αφαιρεθεί ο τίτλος κυριότητας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την αναψηλάφηση είχαν ζητήσει οι δικηγόροι του Πατριαρχείου.
Με την απόφαση, το πρωτοδικείο της Πριγκήπου που κοινοποιήθηκε την…
..Τετάρτη (03/11), αναιρεί την απόφαση του 2005 και διατάσσει να επιστραφεί το κτίριο του Ορφανοτροφείου στο «ρωμέικο πατριαρχείο», όπως αναφέρεται στην απόφαση.
Στο πλήρες κείμενο διατάσσει επίσης τη Διεύθυνση Κτηματολογίου να εφαρμόσει την απόφαση, δηλαδή να επανεγγράψει το ακίνητο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ανήκε και κατά το παρελθόν.
Ήδη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα του κτιρίου του Ορφανοτροφείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρθολομαίος ανέθεσε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική και συνάμα λεπτή αποστολή σε τρία πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Το πρώτο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η τριμελής επιτροπή είναι η άμεση ανάγκη αναστήλωσης του ξύλινου κτιρίου, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, περίπου 3.600 τ.μ., και η εξεύρεση πόρων γι’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα.
Το Ορφανοτροφείο έχει να συντηρηθεί από το 1964 οπότε οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη διεύθυνσή του να εκκενώσει άμεσα -«εντός ολίγων ωρών»- το κτίριο στο οποίο φιλοξενούνταν 223 παιδιά. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι απογοητευτική. Η στέγη σε πολλά σημεία έχει καταρρεύσει, τα ξύλα σαπίζουν εξ αιτίας της βροχής, ενώ όσα δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες καταστρέφονται από το σαράκι.
Το όραμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι σε αυτή την έκταση των 25 στρεμμάτων,  να συναντώνται επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι, θρησκευτικοί ηγέτες και θεολόγοι, άνθρωποι του πνεύματος και νέοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, για να συζητούν για το περιβάλλον, αλλά και για την ειρηνική συνύπαρξη λαών, θρησκειών και πολιτισμών.