Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μειώσεις φόρων στα αυτοκίνητα – «Φιλί ζωής» για την κτηματαγορά

- Advertisement -
Φορολογικό νομοσχέδιο-«σκούπα» με 10 αλλαγές που έχουν στόχο να αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων και να κάνουν χειροπιαστές τις υποσχέσεις για μειώσεις φόρων από το 2011 στις επιχειρήσεις πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων, όπως οι αλλαγές στη φορολογία του καπνού και των τσιγάρων και το κυριότερο η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% για τα είδη καθημερινής κατανάλωσης και την παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», με τις νέες ρυθμίσεις θα μειωθούν τα τέλη ταξινόμησης στα μικρού και μεσαίου κυβισμού οχήματα με αποτέλεσμα να επέλθει μείωση της φορολογίας που θα κυμαίνεται από 1.500 ευρώ ως 2.000 ευρώ, ενώ η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για αγορά πρώτης κατοικίας θα ισχύσει για τα πρώτα 120 τ.μ. επιφανείας και αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου αγοραστή. Μάλιστα, η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» δεν θα αφορά μόνο την περίπτωση αγοράς ακινήτου με μετρητά, αλλά και την απόκτηση ακινήτου με στεγαστικό δάνειο, δηλαδή θα εξαιρούνται από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» και τα χρεολύσια. Η εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» θα αφορά περιπτώσεις απόκτησης ακινήτων που πραγματοποιούνται μέσα στην επόμενη διετία, ενώ για τα χρεολυσία υπάρχει πρόταση να εφαρμοστεί το μέτρο από τις 23 Απριλίου, οπότε ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο και καταργήθηκε η απαλλαγή. Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το πώς θα επιβαρύνουν οι ημιυπαίθριοι χώροι τη φορολογητέα αξία του ακινήτου. Ειδικότερα, τα τετραγωνικά μέτρα των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιούνται θα εντάσσονται στο σύνολο των τετραγωνικών της κύριας κατοικίας και θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τεκμηρίων, αλλά και την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες».

Ωστόσο, για τους χώρους που τακτοποιούνται δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι, ενώ δεν υπάρχει μεταβολή των στοιχείων των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, για τους χώρους αυτούς δεν τροποποιούνται τα δημοτικά τέλη.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο «Βήμα» ότι τα μέτρα για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου και ακινήτων είναι άκρως απαραίτητα για την τόνωση των συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, καθώς η μεν αγορά αυτοκινήτου σημειώνει από τις αρχές του έτους πτώση κατά περίπου 50% η δε κτηματαγορά σημειώνει πτώση στις αγοραπωλησίες άνω του 30%. Η ύφεση σε αυτούς τους δύο νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη πτώση και τα έσοδα του κράτους. Για την αγορά των αυτοκινήτων το υπουργείο Οικονομικών μελετά τις αλλαγές στα όρια εφαρμογής του φόρου πολυτελείας. Σήμερα ο συγκεκριμένος φόρος αφορά αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ (λιανική τιμή από 22.000 ευρώ και άνω). Υπάρχουν εισηγήσεις στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το όριο αυτό να ανέβει στις 20.000 ευρώ ή και παραπάνω.

Στην κατηγορία των μεσαίων κυβικών εντάσσονται όλα τα αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα από 1.600

ως 2.000 κυβικά εκατοστά όπου εφαρμόζεται σήμερα φορολογικός συντελεστής από 20% ως 40%. Σε αυτή την επιβάρυνση αν υπολογίσει κάποιος και τον ΦΠΑ με συντελεστή 23%, τότε είναι προφανές ότι το αυτοκίνητο εξακολουθεί στην Ελλάδα να υπερφορολογείται. Σε ό,τι αφορά τον φόρο πολυτελείας που επιβάλλεται σε οχήματα με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ αυτός διαμορφώνεται από 10% ως και 40%.

Στη φορολογία των τσιγάρων έρχεται η τέταρτη κατά σειρά αλλαγή μέσα στο 2010. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθεί ο πάγιος φόρος στο 15% από 10% που είναι σήμερα και να μειωθεί η συνολική φορολογία από το 67% στο 65%. Ωστόσο, με την αλλαγή αυτή τα τσιγάρα αναμένεται να πωλούνται στα περίπτερα στο τέλος του 2010 ακριβότερα κατά 20 με 30 λεπτά το πακέτο, δηλαδή τα λεγόμενα ακριβά τσιγάρα να πωλούνται στα 4 ευρώ και τα φθηνά περίπου στα 2,70 ευρώ το πακέτο.

Ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και στους μετόχους
Με διάταξη που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο θα μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων στο 20% από 24% σήμερα για τα αδιανέμητα κέρδη τους, ενώ εξετάζεται μείωση της φορολογίας των μερισμάτων. Επίσης, πρόκειται να ανασταλεί για το 2011 η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με παράλληλη αύξηση του φόρου συναλλαγών στο 0,20%. Παράλληλα, θα μειωθεί ο ειδικός φόρος που επιβλήθηκε στη φορολογία των θαλαμηγών όπως αυτός προσδιορίστηκε στον τελευταίο φορολογικό νόμο.

*tovimaonline

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog