Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υποχρεώσεις δημάρχου, αντιδημάρχου και μελών επιτροπών

- Advertisement -

Άρθρο 61
1. Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής
ποιότητας ζωής κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα πρέπει:
α) να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους με
γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος,
β) να σέβονται και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών και να μεριμνούν για την καθολική εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το δήμο χωρίς διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου ή του κοινού συμφέροντος,
γ) να δηλώνουν κάθε προσωπικό συμφέρον (ιδιοκτησιακό ή οικογενειακό) που έχουν σε
σχέση με θέματα του δήμου,

δ) να ενθαρρύνουν και να προωθούν κάθε μέτρο που προάγει τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και λειτουργίας του δήμου.
2. Με ευθύνη των δημοτικών συμβουλίων σε κάθε δήμο:

α) καταρτίζονται κώδικες δεοντολογίας για τους αιρετούς εκπροσώπους τους εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του άρθρου 21 παρ.3 του ν.3731/2008 (ΦΕΚ 263 Α΄),

β) διασφαλίζεται ότι οι κώδικες δεοντολογίας διανέμονται στους αιρετούς εκπροσώπους, τις κεντρικές αρχές, άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και στο κοινό, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνολογιών της πληροφορικής και επικοινωνίας.
3. Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος υποχρεούνται να απαντούν εγγράφως ή προφορικώς, στα
ερωτήματα που τους υποβάλλουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου μέσα σε ένα (1) μήνα.

4. Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να την δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου.
5. Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος δεν επιτρέπεται να απουσιάσουν περισσότερο από
τριάντα (30) ημέρες συνολικά κάθε χρόνο, χωρίς άδεια του δημοτικού συμβουλίου. H απουσία αυτή μπορεί να παρατείνεται για εξαιρετικούς λόγους, έως τρεις (3) μήνες, με άδεια του συμβουλίου.
6. Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος είναι υποχρεωμένοι να κατοικούν στο δήμο με εξαίρεση
τους δημάρχους και αντιδημάρχους των δήμων των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ζητώ συγνώμη που περνάω το σχόλιόμου εδώ, παρ' ότι αναφέρεται σε άλλο σημερινό άρθρο, το οποίο όμως ανεξήγητα δεν δέχεται σχόλια !!!!!!!

    Μετά την απαράδεκτη δήλωση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χ. Γεωργίου, χθες βράδυ στην προ ημερησίας ανακοίνωσή του, ως προς τα συγχαρητήρια για την εκλογή του Κ. Λογοθέτη, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όπου χαρακτήρισε την εκλογή του “όπως και αν έγινε”, έχουμε σήμερα μπροστά μας το κείμενο του Α. Κουκουλά, που αφού χαρακτηρίζει ως Τρικούπη τον Γκιώνη και τους συν αυτώ, αφήνει επίσης τρομερά υπονοούμενα για ενδεχόμενες συναλλαγές η αντιπαροχές, από τον συνδυασμό τον οποίον ΕΞΕΛΕΞΕ ο δήμος μας για τα επόμενα 3.5 χρόνια.

    Οι δύο παραπάνω απόλυτα συντονισμένες, ως προς τον σκοπό τους, δηλώσεις, στο βαθμό που δεν διευκρινιστούν από τους δύο άνδρες, θα πρέπει να χαρακτηρισθούν συκοφαντικές και ανέντιμες με έντονο υφέρποντα φασισμό.

    Τι είναι αυτά που γνωρίζουν και εντέχνως χαρακτηρίζουν, χωρίς να τολμούν να τα κατονομάσουν; Γιατί απαξιώνουν οριζοντίως και καθέτως την ΒΟΥΛΗΣΗ και το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ των συνδημοτών τους; Ποιος αλήθεια είναι ο πραγματικός ενορχηστρωτής της νέας και βιαστικής μελωδίας που ξεκινήσαμε, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα ο νέος δήμαρχος, να ακούμε;

    Κύριοι ο πόνος της ήττας δεν είναι ικανός να παρασύρει σε τέτοιον κατήφορο την λογική δημοσίων ανδρών. Οφείλετε και οι δύο αποδεχόμενοι την ΡΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του εκλογικού σώματος, να ψάξετε να βρείτε τα δικά σας φαντάσματα, μην τολμάτε να δηλητηριάζετε τους συνδημότες σας για την νέα δημοτική αρχή, με αφηρημένες εκφράσεις και αστήρικτους ιστορικούς παραλληλισμούς. Αυτά για αρχή …………

    ο αχρέωτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog