Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η τραγική εικόνα της Παιδείας

- Advertisement -

Ίσως χθες να βιώσαμε το πιο τραγικό συμβάν στο θρίλερ που αφορά τις τελευταίες εξελίξεις της κοινωνίας μας: Πρόκειται για την παγκόσμια έκθεση αξιολόγησης των εκπαιδευτικών συστημάτων 65 χωρών που διεξάγει ο ΟΟΣΑ-η γνωστή ως έκθεση της PISA.

Η έρευνα που διεξάγεται κάθε τριετία, εξετάζει τις επιδόσεις των μαθητών ηλικίας 15 ετών στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες, στην κατανόηση κειμένου. Σε όλους αυτούς τους τομείς η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο! Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι το υπουργείο παιδείας προσπάθησε να προωθήσει με «διαρροές» μια θετική εικόνα της έκθεσης επειδή η Ελλάδα …είχε κάνει πρόοδο σε σχέση με τις επιδόσεις της πριν από από τρία έτη! Το γεγονός λοιπόν των εξαιρετικά χαμηλών επιδόσεων σε συνάρτηση με την ικανοποίηση που αισθάνονται οι ιθύνοντες για την τραγική εικόνα της Ελλάδας ασφαλώς δεν εγκυμονεί καμία αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας. Διότι αν έχεις ένα καλό ανθρώπινο κεφάλαιο τότε μπορείς να λύσεις το θέμα του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, όμως όταν αυτό το κεφάλαιο απουσιάζει τότε δεν έχεις καμία ελπίδα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διαλυθεί οριστικά ο μύθος που προβάλλει η Αριστερά και η ΟΛΜE σύμφωνα με τον οποίο για την κατάσταση της παιδείας ευθύνεται το χαμηλό επίπεδο των δαπανών. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία παγκοσμίως, οι δαπάνες έχουν ελάχιστη σχέση με τις επιδόσεις της. Η Σιγκαπούρη έχει μικρότερες εκπαιδευτικές δαπάνες από ότι οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ όμως βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Οι ΗΠΑ είναι πρώτες στις δαπάνες για την παιδεία όμως οι επιδόσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι μετριότατες και χειρότερες από χώρες όπως η Φινλανδία η Πολωνία το Χονγκ Κογκ κ.α. που δαπανούν λιγότερα. Μεταξύ των ετών 2000-2007 οι ΗΠΑ αύξησαν τις δαπάνες για την εκπαίδευση κατά 21% ενώ Βρετανία κατά 37%.Ομως το αποτέλεσμα ήταν ότι οι επιδόσεις τους για εκείνη την περίοδο χειροτέρευσαν!
Αν πρέπει να αναζητήσει κανείς τα αίτια στο πολύπλοκο αυτό θέμα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα και μόνο παράγοντα. Στους καθηγητές. Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι οι χώρες εκείνες που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις είναι εκείνες που έχουν το ποιοτικά καλύτερο και πιο ευσυνείδητο διδακτικό προσωπικό. Προφανώς αυτό είναι κάτι που απουσιάζει στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι όλοι οι καθηγητές εξαφανίζονται από το σχολείο μετά τις 2 το μεσημέρι σε συνδυασμό με το ότι παραβιάζουν βάναυσα τα καθήκοντα τους προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα ατομικά τους οφέλη («ιδιαίτερα») τεκμηριώνει αυτή την διαπίστωση. Το εκπληκτικό είναι ότι τα συνδικαλιστικά όργανα της ΟΛΜΕ προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτή την αντιδεοντολογική συμπεριφορά επικαλούμενοι τις θεωρούμενες χαμηλές αποδοχές των διδασκόντων. Όμως οι αμοιβές των καθηγητών δεν έχουν καμία σχέση με τις επιδόσεις του εκπαιδευτικού συστήματος. Αν ίσχυε αυτό τότε οι χώρες που πλήρωναν τους υψηλότερους μισθούς –Γερμανία Ισπανία και Ελβετία-θα ήσαν στις πρώτες θέσεις. Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Αντίθετα οι χώρες που είναι πολύ υψηλότερα-Εσθονία,Νότιος Κορέα- πληρώνουν χαμηλότερες αμοιβές που αντιστοιχούν στον μέσο όρο.

Όμως υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα ανήθικο με το επιχείρημα που δικαιολογεί τις παραβάσεις των καθηγητών με αναφορά τις θεωρούμενες χαμηλές αποδοχές. Αν επιτρέπεται στον εκπαιδευτικό να παραβαίνει το καθήκον του επειδή κρίνει ότι δεν αμείβεται αρκετά τότε αυτό θα πρέπει να ισχύει για κάθε επάγγελμα. Με την ίδια λοιπόν λογική και ο αστυνομικός θα πρέπει να αμείβεται από τους «ανθρώπους της νύκτας» και ο γιατρός του δημόσιου νοσοκομείου να παίρνει «φακελάκι». Πρόκειται για ένα άθλιο επιχείρημα που απλά δείχνει την ηθική απαξίωση όσων το προτείνουν.

Όπως ορθά αναφέρει η πρόσφατη ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας σήμερα τα σχολεία υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους διδάσκοντες και όχι τους διδασκόμενους. Όσο παραμένει αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να ελπίζει κανείς σε βελτίωση. Και φυσικά η Άννα Διαμαντοπούλου, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν απολύτως καμία διάθεση να συγκρουσθούν με τους κατ’ εξοχήν «πελάτες» τους που είναι οι συντεχνίες του δημοσίου. Θα συνεχίσουν να παρατηρούν την χώρα να διολισθαίνει προς την οικονομική και πνευματική χρεωκοπία προσευχόμενοι να έλθει μια διεθνής οικονομική ανάκαμψη μήπως και έτσι και ξεχασθούν τα χρέη, τα ελλείμματα και η άθλια παιδεία της Ελλάδας.

του Τάκη Μίχα  πηγή : protagon.gr

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. η φωτογραφία που ανέβασα,δεν μπήκε με καμία διάθεση αρχαιολατρείας…είναι αφιερωμένη,μαζί με το άρθρο αυτό,στον περιούσιο λαό των Ελληναράδων …

  2. Επειδή κάποιες φορές έχει περισσότερη σημασία το ποιος γράφει κάτι, παρά το τι γράφει,

    δείτε το βιογραφικό του Μίχα στο
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.authors&id=76

    Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας του είναι το βιβλίο
    • Ανιερη Συμμαχια:Η Ελλαδα και η Σερβια του Μιλοσεβιτς(Αθηνα 2004:Eλατη),

    και το βραβείο δημοσιογραφίας Μπότση για τις έρευνες του για τους λογαριασμούς του Μιλόσεβιτς σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Πρόκειται για κλασικό εγκάθετο του αμερικανικού συστήματος, που επιστρατεύθηκε την ώρα που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις για την Παιδεία στην Ελλάδα.

  3. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΟΥΣΚΕΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ.

    Μεταφέρω ένα από τα σχόλια αναγνωστών του protagon.gr για το συγγραφέα του κειμένου:

    "Kύριε Μίχα, έχω να πάρατηρήσω το εξής:
    γνωρίζετε πολλούς δεκαπεντάχρονους Έλληνες μαθητές που δεν πάνε φροντιστήριο;;;
    Εγώ κανέναν!
    Συνεπώς σύμφωνα με την έρευνα αυτή, μαζί με τη δημόσια παιδεία στην Ελλάδα πάει κατά διαόλου και η ΙΔΙΩΤΙΚΗ παιδεία!!!
    Υ.Γ.
    Ψάχνω έδώ και καιρό ένα εκπληκτικό άρθρο σας στην ελευθεροτυπία, πριν από 10 χρόνια(;), από την εποχή του χρηματιστηρίου.
    Υποστηρίζατε ότι στο χρηματιστήριο δεν υπάρχει η έννοια της φούσκας;
    Που μπορώ να το βρώ;"

  4. …δεν τον ξέρω,ούτε τον υπερασπίζομαι…αλλά στο βιογραφικό,που δώσατε link,λέει αυτά : • Νόαμ Τσόμσκι και Φιλελευθερισμός (Αθήνα εκδόσεις Κριτική 2009)
    • Εχει συμβαλλει μαζι με τους N.Chomky, J.Nye , R.Fisk, T.Friedman ,G.Grass στο συλλογικο εργο Rethinking 9/11: Causes and Consequences (New York de Moi 2003)…ασχολήθηκε με τον κατ'εξοχήν αντιαμερικάνο (Noam Chomsky) και έγραψε μαζί του,και είναι εγκάθετος των Αμερικάνων ;;; …πολύ περίεργο μου φαίνεται…θέμα προς συζήτηση και αναζήτηση…πάντως,εμένα το άρθρο δεν μου φάνηκε καθόλου ύποπτο …

  5. Ψάχτε λίγο καλλίτερα για να βρήτε πόσοι Ελληνες
    δεκαπεντάχρονοι έχουν αριστεύσει σε παγκόσμιους
    διαγωνισμούς,σε μαθηματικά,φυσική κλπ, και μην
    τα ισοπεδόνουμε όλα επειδή κάποιος κ. τάδε έχει
    την άποψη ότι οι Ελληνες μαθητές πρέπει να μαθαίνουν γράμματα σε τσαντήρια και χωρίς βιβλία.

  6. Το άρθρο είναι τουλάχιστον κακόηθες.
    α) Οι καθηγητές δεν "εξαφανίζονται" στις 2 από το σχολείο. Απλά το σχολείο κλείνει στις 2.
    β) Οι ειδικότητες των καθηγητών είναι δεκάδες (θεολόγοι, τεχνολόγοι, πληροφορικής, γυμναστές, καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων στα τεχνικά λύκεια.) Από αυτές τις δεκάδες ειδικότητες, ιδιαίτερα έχει νόημα και μπορούν να κάνουν οι εξής 4: φιλόλογοι, φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί.
    γ) Οι "θεωρούμενες" χαμηλές αμοιβές των εκπαιδευτικών είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη (όπως π.χ. οι μισές από των Κυπρίων συναδέλφων τους)
    δ) Το ωράριο των εκπαιδευτικών είναι σχεδόν το ίδιο παγκοσμίως, διότι θεωρείται ότι οι ώρες εργασίας τους αντιστοιχούν σε πολύ περισσότερες ώρες πολλών άλλων επαγγελμάτων. Όποιος έχει διαβάσει έστω και μια ώρα το παιδί του, ας φανταστεί πως είναι να διδάσκει πολλές ώρες ημερησίως 30 παιδιά.
    ε) Οι επιθέσεις σε όσους αντιστέκονται στις κατευθυνόμενες αλλαγές, που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της παιδείας, θα συνεχίζονται από παπαγαλάκια σαν το Μίχα.

  7. Μα 11:35,ακριβώς αυτός είναι ο στόχος.Να περάσουν
    οι σαρωτικές αλλαγές της κ.Διαμαντοπούλου,προς
    πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Παιδείας.

    Στο κάτω-κάτω σάματις τους νοιάζει;
    Τα συμφέροντα των εχόντων και κατεχόντων υπερασπίζονται οι άνθρωποι. Που να καθήσουν τώρα
    να ασχοληθούν με ένα ή δύο παιδιά των ρημαγμένων
    χωριών της Ελληνικής υπαίθρου???

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog