Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παγκόσμιος κυβερνοπόλεμος για το Wikileaks

- Advertisement -

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο άνευ προηγουμένου «κυβερνοπόλεμος» για το Wikileaks, με τους διώκτες του να προσπαθούν με κάθε μέσο να το σταματήσουν και τους υπερασπιστές του να εξαπολύουν ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον όσων το πολεμούν.
Μια ισλανδική εταιρεία που διαχειρίζεται τις πληρωμές του
Wikileaks ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μηνύσει τη Visa και τη MasterCard, επειδή μπλόκαραν τη χρηματοδότηση του ιστότοπου και, μάλιστα, χωρίς να αιτιολογήσουν την ενέργεια αυτή.

Διεκδικεί αποζημίωση
Ο Αντρέας Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DataCell, δήλωσε στο Associated Press ότι θα διεκδικήσει αποζημίωση από τις δύο αμερικανικές εταιρείες μετά την απόφασή τους να εμποδίσουν τη ροή των χρημάτων που στέλνουν οι υποστηρικτές του
Wikileaks μέσω πιστωτικών καρτών.
«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια μεγάλη εταιρεία όπως η Visa μπορεί να ενεργεί βάσει πολιτικής απόφασης», δήλωσε ο Φινκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διακοπή της χρηματοδότησης σημειώθηκε κατόπιν πολιτικών πιέσεων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η DataCell σημειώνει ότι «είναι απλά γελοίο να πιστεύουμε ότι το Wikileaks έχει προβεί σε εγκληματικές πράξεις».
Ο Φινκ δήλωσε ότι τα εμβάσματα μέσω πιστωτικής κάρτας προς το Wikileaks έχουν παγώσει τουλάχιστον έως την επόμενη εβδομάδα, κάτι που όπως είπε κοστίζει χρήματα στην εταιρεία του.
Για το λόγο αυτό θα διεκδικήσει αποζημίωση από τις δύο εταιρείες, χωρίς να προσδιορίζει επί του παρόντος το ποσό που θα ζητήσει.

«Πολεμούν» το Wikileaks
Από τότε που άρχισε να δημοσιεύει τα 250.000 έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Wikileaks έχει δεχθεί πλήθος διαδικτυακών επιθέσεων, ενώ ο ιδρυτής του, Τζούλιαν Ασάνζ, που σήμερα κρατείται σε βρετανική φυλακή, κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές κατά της ζωής του.
Επίσης, μια σειρά από διαδικτυακές εταιρείες στις ΗΠΑ διέκοψαν την παροχή υπηρεσιών προς το Wikileaks, το οποίο αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε ελβετικό domain.
Η Visa και η MasterCard, δήλωσαν την Τρίτη ότι θα σταματήσουν τη ροή πληρωμών προς το Wikileaks, χωρίς να εξηγήσουν το γιατί.
Η MasterCard αρνείται να απαντήσει παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα που της απευθύνονται.
Ο εκπρόσωπος της Visa Europe, Σάιμον Κλάιν, δήλωσε ότι οι οργανισμοί μπορούν να λαμβάνουν χρήματα μέσω της Visa, εφόσον είναι νόμιμοι και δεν παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας της εταιρείας. Ωστόσο, αρνήθηκε να γνωστοποιήσει ποιους κανόνες παραβιάζει το Wikileaks, επικαλούμενος την «εμπιστευτικότητα» της έρευνας που διεξάγει η εταιρεία.
Οι υποστηρικτές του ιστότοπου αντέδρασαν με οργή, σημειώνοντας ότι ακόμη και η Κου Κλουξ Κλαν συνεργάζεται με τις κάρτες της Visa και της MasterCard.
Παράλληλα, η εταιρεία
online πληρωμών PayPal έκανε γνωστό ότι θα επιστρέψει τα χρήματα που βρίσκονται στο λογαριασμό του Wikileaks στο ίδρυμα που τα είχε συγκεντρώσει, αρνούμενη ότι η εν λόγω απόφαση είναι αποτέλεσμα πιέσεων που άσκησε η αμερικανική κυβέρνηση.

Συνεχίζουν οι «χακτιβιστές»
Την ίδια στιγμή, οι αποκαλούμενοι «χακτιβιστές» δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις προς τους «εχθρούς» του Wikileaks.
Μέλος των Anonymous, μιας ομάδας χάκερ-ακτιβιστών, ξεκαθάρισε, μιλώντας στο BBC, ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, καθώς η «Επιχείρηση Εκδίκηση» κερδίζει καθημερινά νέους υποστηρικτές.
«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ”κατεβάζουν” το απαραίτητο λογισμικό (b
otnet tool), ώστε να συμμετέχουν σε αυτόν τον πρωτοφανή κυβερνοπόλεμο», τόνισε ο Coldblood, όπώς είναι το διαδικτυακό ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί.
Οι Anonymous απείλησαν χθες με επίθεση ακόμα και εναντίον του Twitter, επειδή παρουσιάστηκε πρόβλημα στη σελίδα τους.
Ωστόσο, πηγή που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο BBC ότι η σελίδα «έπεσε» επειδή η τελευταία δημοσίευση των Anonymous περιείχε τραπεζικά στοιχεία ενός πολίτη.

 * πηγή : ΤΑ ΝΕΑ  On-line

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog