Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κύμα ψύχους και μερική απαγόρευση απόπλου

- Advertisement -

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους, χιόνια και φαινόμενα έντονης κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, ο υδράργυρος θα πέσει από 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Στην Πάρνηθα έχει ήδη αρχίσει αραιή χιονόπτωση ενώ στα άσπρα θα ντυθούν η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η βορειοανατολική Πελοπόννησος αλλά και πολλές περιοχές στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Ήδη στη Β. Ελλάδα επικρατεί βαρυχειμωνιά, με ισχυρούς βοριάδες και τσουχτερό κρύο. Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές έσπασαν κλαδιά δένδρων και αποκολλήθηκαν διαφημιστικές πινακίδες, ενώ από τα λιμεναρχεία απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των μικρών σκαφών. Στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας κατά διαστήματα χιονίζει, χωρίς όμως να σημειωθούν μέχρι στιγμής προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Επίσης, ανοιχτοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας, που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά φέτος, το Σαββατοκύριακο.

Χαρακτηριστικό της ξαφνικής αλλαγής στον καιρό είναι το γεγονός ότι στην πόλη της Κοζάνης, η θερμοκρασία, το πρωί της Πέμπτης, κυμαινόταν στους 17 βαθμούς κι αυτή την ώρα έπεσε στο μηδέν, ενώ -1 βαθμό έχει η Πτολεμαϊδα και η Φλώρινα και 7 η Θεσσαλονίκη, όπου επικρατεί συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Στην Αττική, θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι καταιγίδες. Από το απόγευμα χιόνια στα ορεινά και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα ξεκινήσουν δυτικοί 4 με 6 που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία τις πρωινές ώρες θα είναι στους 15 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή πτώση μέσα στην ημέρα.

Το Σάββατο, στα δυτικά και τα βόρεια θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις και στα ορεινά λίγα χιόνια. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με χιονόνερο. Χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο κυρίως στα νότια. Τα φαινόμενα στις περιοχές Λήμνου, Σποράδων, Ευβοίας, Κυκλάδων, Κρήτης και Δωδεκανήσων θα είναι έντονα, αλλά από τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια και τη νύχτα στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια.

Ήδη, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη 8 με 9 μποφόρ, απαγορεύτηκε ο απόπλους των  πλοίων από Ραφήνα για Κυκλάδες, από Λαύριο για Σποράδες, καθώς και από Πειραιά για Αργοσαρωνικό και Κύθηρα.

Την ίδια ώρα, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Πάτρα προς Ηγουμενίτσα και Ιόνια νησιά, Άγιο Κωνσταντίνο-Αιδηψό, Αρκίτσα-Αιδηψό, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, ενώ τα δρομολόγια Ηγουμενίτσα-Ιόνιο, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη πραγματοποιούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου και ύστερα από σχετική απόφαση του καπετάνιου.
Επίσης, δεν πραγματοποιούνται με πλοία ανοικτού τύπου τα δρομολόγια Σαλαμίνα-Φανερωμένη, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους των μικρών πλοίων από Σαλαμίνα για Πειραιά-Πέραμα.
Από τις αρμόδιες αρχές, παρακαλούνται όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδεύσουν με πλοίο, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.
*toprotothema

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog