Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πέφτοντας από την κορυφή του Ολύμπου!

- Advertisement -

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν η Ήρα γέννησε τον Ήφαιστο, τον γκρέμισε από τον Όλυμπο επειδή ένιωσε ντροπή που μια τόσο όμορφη θεά έφερε στον κόσμο ένα τόσο άσχημο βρέφος. Η επόμενη πτώση από το «βουνό των θεών» πραγματοποιήθηκε το 2010, οικειοθελώς, αλλά αυτή τη φορά ήταν με… αλεξίπτωτο.   Πριν από λίγες εβδομάδες ο 46χρονος δάσκαλος κ. Στράτος Γιαμούκογλου ανέβηκε στον Όλυμπο, στο σημείο Κόψη Ναούμ, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων μόνο και μόνο για να πέσει… στο κενό. Εκεί υπήρχε ένα σημείο κατάλληλο για base jumping, όπως λέγεται το άθλημα της πτώσης με αλεξίπτωτο από σταθερό σημείο.
  Το base είναι αρκτικόλεξο και προέρχεται από τις λέξεις building (κτίριο), antenna (κεραία), spans (γέφυρα) και earth (γη). Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα αθλήματα, ακόμα και για τα μέτρα των extreme sports. «Προσγειώθηκα περίπου 100 μέτρα πιο χαμηλά, ενώ όλο το άλμα διήρκεσε περίπου έξι δευτερόλεπτα. Προκειμένου να είναι κατάλληλο ένα σημείο για base jump πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κάθετο ως προς το έδαφος και να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος για την προσγείωση. Το συγκεκριμένο τηρούσε αυτές τις προδιαγραφές. Eπιπλέον, από πάνω μας δέσποζαν οι πανέμορφες και χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου» λέει στο BHMA online ο κ. Γιαμούκογλου, ο οποίος ασχολείται εδώ και επτά χρόνια με το συγκεκριμένο σπορ και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 350 άλματα base jump σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει στο ενεργητικό του άλλα 600 με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο
  Η πτώση κρατάει ελάχιστα δευτερόλεπτα, η ανεύρεση του κατάλληλου σημείου όμως και η προετοιμασία της, μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.
 Από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή διδάσκει τα παιδιά της 3ης και της 4ης Δημοτικού στον Αγ. Αθανάσιο Εδεσσας. Μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, επισκέπτεται μια γέφυρα στην περιοχή του Μετσόβου για να πραγματοποιήσει κάποιο άλμα.. «Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, αρκετοί από τους γονείς έχουν δείξει ενδιαφέρον να ασχοληθούν τα παιδιά τους με τα παράτολμα σπορ. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση του αθλητισμού σε σχέση με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.»
  Το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Γιαμούκογλου, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύμης, διοργάνωσε στο ακριτικό νησί την πρώτη διεθνή συνάντηση base jumping με συμμετοχές από όλον τον κόσμο. «Του χρόνου οι συμμετοχές αναμένονται περισσότερες. Η χώρα μας, λόγω του φυσικού τοπίου της, έχει αρκετά σημεία που μπορούν να ελκύσουν τους οπαδούς του σπορ, όπως το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο ή τα Μετέωρα. Η διοργάνωση περισσότερων αγώνων στη χώρα μας μπορεί να συμβάλει στην τουριστική προβολή της.»
  Αν όλα αυτά σας έπεισαν να αγοράσετε το δικό σας αλεξίπτωτο και να ανεβείτε στον Πύργο των Αθηνών, καλό θα ήταν να δείξετε λίγη αυτοσυγκράτηση: «Για να ασχοληθεί κανείς με το base jumping πρέπει να έχει πίσω του αρκετή εμπειρία στην πτώση με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο, η οποία είναι ευκολότερη και σε εξοικειώνει με τις βασικές αρχές του σπορ. Και βέβαια η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη».

*tovima

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog