Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το τελευταίο κομμάτι του Εξαμιλίου τείχους

- Advertisement -

Απομεινάρι του δικού μας πολιτισμού που δυστυχώς η εμπνευσμένη και ευηπόληπτη πολιτεία – όπως και με την περίπτωση του Αρχαίου Δίολκου- απόφάσισε να εξαφανίσει με κάθε δυνατό τρόπο.
Μετά τα δισεκατομμύρια που έχουν σπαταληθεί σε τσιμέντα και πίσσες δεν βρέθηκε κανείς να περισώσει το μνημείο στο σημείο αυτό;

Πως επετράπη το ”μπάζωμα” της περιοχής από το δήμαρχο Δαλακλείδη;

Και αν υποθέσουμε ότι δοθηκε άδεια γιατί δεν έγινε έστω και μία σωστική παρέμβαση ή και ανάδειξη του κομματιού αυτού και μάλιστα στα πλαίσια της ανασκαφής του 2004;
Τώρα με την νέα κατάσταση στα ”μπαζώματα του Αγίου Νικολάου”, με τα νέα τσιμεντώματα και απόδοση του χώρου στους πολίτες δεν υπήρχε κανείς να μιλήσει για το Εξαμίλιο τείχος;
Ούτε γάτα ούτε ζημιά;
Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα.Εμείς οι Κορίνθιοι δεν σεβόμαστε την ιστορία μας.
Ελάχιστοι γνωρίζουμε για το Εξαμίλιο τείχος και αφού δεν γνωρίζουμε πως να το προστατέψουμε;
Ελάχιστοι γνωρίζουμε πως έχουν γραφτεί μελέτες, έχουν γίνει ανασκαφές σε όλο το μήκος του, πως αναφορά σε αυτό έχει γίνει από πολλούς συγγραφείς ιστορικούς της ύστερης αρχαιότητας αλλά και από συγγραφείς των νεότερων χρόνων.
Πιστεύω πως το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η κάθε δημοτική αρχή από τη θητεία Δαλακλέιδη και μετέπειτα- αφού αποφασίστηκαν καταστροφικές επεμβάσεις- είναι να αναδείξει αυτό το τελευταίο κομμάτι του τείχους επεμβαίνοντας σωστικά και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δημιουργώντας ένα χώρο μνήμης του πολιτισμού μας, προσθέτοντας μια μακέτα αναπαράστασης του μνημείου και παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία.
Την δικαιολογία των καιρικών συνθηκών, του κόστους, των χρονοβόρων διαδικασιών της Εφορίας Αρχαιοτήτων δεν θα μπορέσω να την αποδεχθώ.
Το ταμείο του δήμου έχει εκατομμύρια.
Ας δοθούν λίγα ψίχουλα και για το Εξαμίλιο τείχος.
Εξαμίλιον τείχος

ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ! ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ;

Χάρτης του Ισθμού της Κορίνθου

(Από τη Βικιπαίδεια)

Το Εξαμίλιον τείχος (γνωστό και ως Ιουστινιάνειο τείχος) ήταν οχυρό τείχος μήκους έξι μιλίων. Ήταν χτισμένο πάνω στον ισθμό της Κορίνθου για να προστατεύει την Πελοπόννησο από τις εισβολές του Βορά.

Ιστορική αναδρομή

Χτίστηκε μεταξύ 408 και 450 μ.Χ., ενώ στην βιβλιογραφία, ο Gregory βασιζόμενος σε νομισματικά ευρήματα χρονολογεί την κτίση του τείχους στην εποχή 400 – 420 μ.Χ. Χτίστηκε υπό την βασιλεία του Θεοδόσιου Β’ για να οχυρώσει την Πελοπόννησο ενάντια στην απειλή των Βησιγότθων που κατέβαιναν από τον βορά. Στο μέτρο αυτό προέβηκε αφού προηγουμένως το 396 μ.Χ. ο Αλάριχος είχε λεηλατήσει την Ελλάδα και Βησιγότθοι το 410 μ.Χ. είχαν καταλάβει την Ρώμη. Το τείχος ήταν ισχυρό οικοδόμημα με πύργους, πυροβολεία (μπούρτζια), φρούρια και οχυρά. Γνωστό είναι ότι υπήρχαν δύο πύλες, μία στην βόρεια και μία στη νότια μεριά. Η νότια πύλη έδινε πρόσβαση στην Πελοπόννησο. Ο Gregory και πάλι περιγράφει την βόρεια πύλη ως Ρωμαϊκή αψίδα από τον 1ο αι. μ.Χ. Το τείχος ήταν κτισμένο από τετραγωνισμένους ογκόλιθους που ήταν συγκολλημένοι με αμμοκονίαμα και πέτρες.
hexamilion 4 ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ! ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ;Τα αναγκαία οικοδομικά υλικά προέρχονταν από οικοδομήματα της γύρω περιοχής. Οι πέτρες ήταν από τον κοντινό ναό του Ποσειδώνα στα Ίσθμια. Ο ασβέστης από τα μάρμαρα του Ηραίου της Περαχώρας ή από αγάλματα που βρίσκονταν στην Κόρινθο. Το εξαμίλιο τείχος είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος οχυρό οικοδόμημα της αρχαίας Ελλάδας.
Στην εποχή του Ιουστινιανού χτίστηκαν και άλλοι επιπρόσθετοι πύργοι για να ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα του τείχους. Οι Σλάβοι στην επιδρομή τους περιέπλευσαν το τοίχος και όρμησαν στην Πελοπόννησο. Από τον 8ο αιώνα και μετά το τείχος παραμελήθηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται ως κατοικήσιμη περιοχή.
Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Μανουήλ Β’ διέταξε το 1415 την επισκευή του οχυρού. Οι εργασίες ξεκίνησαν την 8η Απριλίου του 1415. Χιλιάδες εργάτες ανύψωσαν τεράστια τείχη, έσκαψαν βαθιά χαντάκια, έχτισαν δύο φρούρια και 153 πύργους. Ο Μανουήλ ανήγγειλε την αποπεράτωση του έργου σε μια επιστολή του στον συμμαχικό του Δόγη της Βενετίας Tommaso Mocenigo στις 26 Ιουνίου 1415.[1]
Ο σουλτάνος Μουράτ Β΄ το 1422 ξεκίνησε και πάλι την επεκτατική πολιτική των Οθωμανών. Τον Μάιο του 1423 οι τουρκικές στρατιές του Τουραχάν Μπέη εισέβαλαν στον Μοριά και ανάγκασαν τον Δέσποτα του Μοριά Θεόδωρο Β’ Παλαιολόγο να πληρώνει λύτρα στον Σουλτάνο.
Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος έβαλε να επισκευάσουν τα τείχη το 1444. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1446 όμως ο Μουράτ το ανακατέλαβε και το κατέστρεψε με κανόνια, που κατασκεύασε επί τόπου.

Μάγια Φουριώτη
ypirxelogos.blogspot.com

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog