Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε την Νασιονάλ…( …ή,εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ…)

- Advertisement -

Πριν από 39 χρόνια ο Παναθηναϊκός έμπαινε στη μάχη για να διεκδικήσει τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας όχι της Ευρώπης, αλλά ολόκληρου του πλανήτη.

Tην 2η Ιουνίου του 1971 τη γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι οπαδοί του Τριφυλλιού. Είναι η ομάδα που ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ. Πρόκειται για μία ημερομηνία που έμεινε, και λογικό είναι, χαραγμένη στο μυαλό όλων.
Το ίδιο σημαντική, όμως, είναι και μία άλλη ημερομηνία κι ας μην της έχουμε δώσει την ίδια σημασία. Η 15η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Είναι η ημέρα που οι πράσινοι μπήκαν στη μάχη για να διεκδικήσουν τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας του πλανήτη. Το Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Αρνήθηκε ο Άγιαξ

Εκείνα τα χρόνια ο συγκεκριμένος θεσμός προέβλεπε η πρωταθλήτρια Ευρώπης και η πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής να δίνουν δύο αγώνες και ο νικητής κατακτούσε το βαρύτιμο τρόπαιο. Έτσι εκείνη την χρονιά θα έπρεπε να τεθούν αντιμέτωποι ο Άγιαξ και η Νασιονάλ από την Ουρουγουάη.
Μόνο που τα πράγματα πήραν μία παράξενη τροπή. Οι Ολλανδοί, επικαλούμενοι το σκληρό παιχνίδι των Ουρουγουανών, αρνήθηκαν να αγωνιστούν στα δύο παιχνίδια. Στη θέση τους, εκπροσωπώντας την Ευρώπη, κλήθηκε ο φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Παναθηναϊκός.

Γκολ ο Φυλακούρης

Πριν από 39 χρόνια, λοιπόν, το Τριφύλλι του Φέρεντς Πούσκας, παρατάσσονταν απέναντι στην Νασιονάλ Μοντεβιδέο, στο Στάδιο Καραϊσκάκη, στον πιο σημαντικό αγώνα ελληνικής ομάδας εντός των συνόρων. Τα εισιτήρια είχαν… εξαφανιστεί μέρες πριν και οι εξέδρες ήταν κατάμεστες.
Οι πράσινοι ξεκίνησαν καλύτερα τον αγώνα από τους φιλοξενούμενους και θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει νωρίς το σκορ. Η ευκαιρία του Αντωνιάδη στο 6ο λεπτό, όμως, δεν έγινε γκολ και το ίδιο συνέβη στο 42′ πάλι από τον ίδιο παίκτη. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τύπος της εποχής αναφέρεται σε δύο ευκαιρίες που ο Αντωνιάδης δεν έχανε ποτέ.
Τελικά το πολυπόθητο πράσινο γκολ ήρθε στο 46ο λεπτό. Από την σέντρα του Δομάζου, ο Φυλακούρης πετάχτηκε και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μάνγκα γράφοντας το 1-0 για την ελληνική ομάδα.
Δυστυχώς η χαρά των Ελλήνων φιλάθλων και των παικτών του Παναθηναϊκού δεν κράτησε παρά μόνο δύο λεπτά. Στο 50′ οι Κουμπίλια, Μινέιρο αι Εσπάνγκο συνδυάστηκαν άψογα με τελικό αποδέκτη της μπάλας τον Αρτίμε, ο οποίος μπήκε μέσα στην περιοχή και με αριστερή βολίδα, νίκησε τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού φέρνοντας το ματς στα ίσα. Ένα γκολ κόντρα στην ροή του αγώνα.

Σοκ με Τομαρά

Έστω κι έτσι, όμως, ο Παναθηναϊκός είχε 40 ακόμα λεπτά για να πάρει τη νίκη που θα τον έφερνε σε θέση ισχύος για τη ρεβάνς στο Μοντεβιδέο. Μόνο που αγώνας παίχτηκε, ουσιαστικά, μέχρι το 60ο λεπτό.
Σε εκείνο το σημείο ο Μοράλες με δολοφονικό χτύπημα έσπασε το πόδι του Δημήτρη Τομαρά. Από την πρώτη στιγμή που ο Έλληνας αμυντικός βρέθηκε στο έδαφος ήταν φανερό ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Η διάγνωση ήταν κάταγμα κνήμης. Ένας τραυματισμός που, εν ολίγοις, τελείωσε και την καριέρα του παίκτη του Παναθηναϊκού.
Μετά τον τραυματισμό του Τομαρά οι ποδοσφαιριστές του Τριφυλλιού δεν μπόρεσαν ποτέ να ξαναμπούν σε αγωνιστικό ρυθμό. Το σοκ ήταν τέτοιο που φαινόταν σε κάθε τους κίνηση.
Το τελικό 1-1 άφησε ικανοποιημένους τους φιλοξενούμενους και έκανε την αποστολή του Φέρεντς Πούσκας και των παικτών του για τον επαναληπτικό πολύ δύσκολη.
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (60’ Βλάχος), Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς (21’ Δεληγιάννης)

Νασιονάλ: Μάνγκα, Μπρούνελ (Μάσνικ), Ούμπινα, Μοντέρο, Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίλια, Μανέιρο, Εσπάνγκο, Αρτίμε, Μοράλες

*prasinanea.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog