Η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 12,4% για το τρίτο τρίμηνο του 2010 και δεν έχει τελειωμό αφού οι εκτιμήσεις ειδικών μιλούν για περισσότερη ανεργία για το τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής αρχής η ανεργία έφτασε το 12,4% σε σχέση με 11,8% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους και 9,3% το ίδιο τρίμηνο του 2009.

Ο αριθμός των ανέργων όμως δείχνει την πραγματική τραγική εικόνα που υπάρχει στην χώρα μας. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 621.938 άτομα.

Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 33,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Σημαντικά υψηλότερο είναι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών το οποίο ανέρχεται στο 16,1% έναντι 9,7% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες, ενώ όσον αφορά το κριτήριο της ηλικίας, ο υψηλότερος δείκτης ανεργίας παρατηρείται σε νέους ηλικίας από 15-29 ετών.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, εξάλλου, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (19,3%), στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (15,1%) και σε όσους έχουν ολοκληρώσει κάποιες τάξεις του Δημοτικού σχολείου.

Από το σύνολο των ανέργων, το 87% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 53,9% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 36,3% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

Ένα ποσοστό ανέργων (8,2%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2010, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (23,9%), δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (23,0%),είτε δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (16,8%).

Το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,7% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι, αποτελούν αντίστοιχα το 48,4%. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (14% έναντι 12,2%). Επίσης, το 74,5% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 54%.

Newsit