Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο τελευταίος θησαυρός της Αγίας Σοφίας!

- Advertisement -

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά!
«Ο τελευταίος θησαυρός της Αγίας Σοφίας», έγραψε η εφημερίδα «Χουριέτ». Πρόκειται για την κολυμβήθρα της Αγίας Σοφίας, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά με αφορμή την ανάδειξη της Κωνσταντινούπολης ως «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης»

  O γενικός γραμματέας της Κωνσταντινούπολης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 Γιλµάζ Κουρτ ανέφερε πως «Η κολυμβήθρα βρισκόταν σε ένα µέρος που ήταν κλειστό για το κοινό. Κατασκευάστηκε από ένα συμπαγές µάρµαρο και είναι τόσο καλοδιατηρημένο σαν να έγινε χθες. Κατέχει µια σηµαντική θέση στην ιστορία της Αγίας Σοφίας και όλοι πλέον θα μπορούν να το δουν».

  Η κολυμβήθρα έχει διαστάσεις 3,32 Χ 2,52 µ., ύψος 1.51 μ. ενώ εσωτερικά το βάθος είναι 1.16 μ. και χτίσθηκε την εποχή του Ιουστινιανού. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη στον κόσµο», ανέφερε ο πρόεδρος του Μουσείου της Αγίας Σοφίας Χαλούκ Ντουρσούν και πρόσθεσε πως «Προφανώς την κολυμβήθρα τη βλέπουμε ξανά για πρώτη φορά µετά την άλωση της Πόλης. Από τότε που η Αγία Σοφία μεταβλήθηκε σε τζαµί δεν είχε χρησιμοποιηθεί».

  Η κολυμβήθρα βρισκόταν στο προαύλιο του βαπτιστηρίου όπου κατά την βυζαντινή περίοδο γίνονταν μαζικές βαπτίσεις όμως επί οθωµανικής περιόδου το βαπτιστήριο χρησιμοποιήθηκε ως μαυσωλείο για τους σουλτάνους. Η κολυμβήθρα μεταφέρθηκε στην αυλή της Αγίας Σοφίας με αποτέλεσμα τα χώµατα από τους τάφους να την σκεπάσουν. Το βαπτιστήριο θα είναι ανοικτό για το κοινό την άνοιξη.

pyles.tv

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog