Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γαλοπούλα: Πριν τη …γεμίσετε, ελέγξτε την!

- Advertisement -

Το καλάθι της νοικοκυράς «χτενίζει» ο ΕΦΕΤ εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων. Οι έλεγχοι που πραγματοποιεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην αγορά των τροφίμων συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό και έχουν κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών.
Για τους λόγους αυτούς ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές :

– Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
– Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες – ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
– Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κλπ)

Για την προμήθεια Πουλερικών (Γαλοπούλες – Κοτόπουλα κλπ) και προϊόντων πτηνοτροφίας:
– Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.
– Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2? – 4? C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη – 18? C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.
– Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).
– Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
– Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
– Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.
*newsbomb.gr

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΟΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΑΨΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΝΑΧΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟΝ JEFREY ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΝΤΕ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog