Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

- Advertisement -

Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι μια παγκόσμια γιορτή, τα έθιμα όμως που κυριαρχούν σε κάθε μέρος διαφέρουν, καθώς διαμορφώνονται ανάλογα με το κλίμα, την ιστορία ή τη νοοτροπία κάθε λαού.

Σας παραθέτουμε μερικά χριστουγεννιάτικα έθιμα από το παγκόσμιο χωριό, στο οποίο δεν τρώνε όλοι γαλοπούλα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα!

Στη γειτονική Ιταλία δεν υπάρχει Άη Βασίλης αλλά η Strega Buffana, η οποία πετά πάνω από τη χώρα με μια σκούπα και μοιράζει δώρα στα καλά παιδιά και κάρβουνο στα άτακτα παιδιά. Μια άλλη παράδοση θέλει τους Ιταλούς να δίνουν ένα σακουλάκι ξερές φακές στους φίλους τους για να φτιάξουν σούπα. Το φαγητό αυτό τους θυμίζει τις δύσκολες και φτωχές εποχές και τρώνε τις φακές για να έχουν τύχη το Νέο Έτος.

Στην Ιρλανδία που φέτος είναι υπό το άγρυπνο βλέμμα του Μηχανισμού Στήριξης, τα παιδιά δεν αρκούνται στα λίγα δώρα αφού κρεμούν στο τζάκι χριστουγεννιάτικες τσάντες αντί για κάλτσες. Η πρωτοτυπία όμως των Ιρλανδών βασίζεται στην αγάπη τους για το εθνικό τους ποτό, τη μπύρα Guinness: αφήνουν λοιπόν έξω από την πόρτα του σπιτιού τους μια Guinness και μια κρεατόπιτα για να τσιμπήσει κάτι ο κουρασμένος Άη Βασίλης.

Στη Μ. Βρετανία τα παιδιά δεν ταχυδρομούν το γράμμα τους στον Father Christmas. Το ρίχνουν στο τζάκι, ώστε ο καπνός από το κάψιμό του να ταξιδέψει μέχρι το Βόρειο Πόλο. Αν το γράμμα καεί αμέσως όμως, πρέπει να το ξαναγράψουν. Σε μερικές βρετανικές περιοχές, τηρείται ακόμη το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές την παραμονή των Χριστουγέννων, που είναι μια παραλλαγή ειδωλολατρικής τελετής. Αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες πηγαίνουν στα περιβόλια, σχηματίζουν παρέες γύρω από τα παλαιότερα δέντρα και πίνοντας μπύρα τραγουδούν τα κάλαντα. Πυροβολούν στα κλαριά για να διώξουν τα κακά πνεύματα, ενώ, πριν από χρόνια, άφηναν τριγύρω γλυκίσματα για να καλοπιάσουν τα πνεύματα και να εξασφαλίσουν καλή σοδειά.

Στη Νορβηγία, αφήνουν μια γαβάθα χυλό, το λεγόμενο nisse, στη σιταποθήκη για να φάει ο καλικάντζαρος που προστατεύει το κτήμα τους, ενώ, αφού στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, πιάνονται όλοι χέρι-χέρι γύρω από αυτό και τραγουδούν τρία χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Στη Σαρδηνία πιστεύουν ότι όποιος γεννηθεί τη νύχτα των Χριστουγέννων και μάλιστα τα μεσάνυχτα, φέρνει την ευλογία του Θεού όχι μόνο στους δικούς του αλλά και στους γείτονες των εφτά σπιτιών που βρίσκονται πιο κοντά στο δικό του.

Στη Φινλανδία, μετά τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, ο κόσμος επισκέπτεται τους νεκρούς του στο νεκροταφείο, κρατώντας αναμμένα κεριά. Πριν την επίσκεψη του Άη Βασίλη δεν παραλείπουν να κάνουν και μια σάουνα.

Στην Ιαπωνία, τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν επίσημη γιορτή, αφού μόνο το 1% του πληθυσμού της είναι Χριστιανοί. Ωστόσο, οι Ιάπωνες έμαθαν τα Χριστούγεννα από τους δυτικούς και πλέον τρώνε και εκείνοι γαλοπούλα και στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα δώρα όμως τους τα φέρνει ο Hoteiosho, μια θεότητα του ιαπωνικού πάνθεον. Πώς ξέρει ποια παιδιά ήταν καλά και ποια όχι; Έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού και τα βλέπει όλα.

Στη Γιουγκοσλαβία οι νοικοκυρές έχουν ένα ευγενικό αλλά περίεργο έθιμο: Ραντίζουν τα τραπεζομάντιλά τους με κρασί, ώστε να μην έρθουν σε δύσκολη θέση οι φιλοξενούμενοί τους αν λερώσουν κάποιο.

Στη Ρωσία είχαν τη συνήθεια, τη νύχτα των Χριστουγέννων, να ντύνουν στ’ άσπρα μια κοπέλα του σπιτιού και να τη βάζουν να παριστάνει την Παναγία.

Στη Σικελία οι χωρικοί βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και ραντίζουν τα ζώα τους, γιατί πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο, επειδή την ίδια ώρα γεννιέται και ο Σωτήρας του κόσμου.

Στην Κένυα, λόγω του κλίματος, το χριστουγεννιάτικο γεύμα θυμίζει καλοκαιρινή ημέρα χαλάρωσης, αφού αντί να φάνε γαλοπούλα κάνουν μπάρμπεκιου στον κήπο. Οι εκκλησίες μάλιστα στολίζονται με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες.

Στη Νέα Ζηλανδία, τα Χριστούγεννα έρχονται στη μέση του καλοκαιριού. Παραδοσιακά λοιπόν, οι οικογένειες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην παραλία.

Στην Αυστραλία, μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα, όλοι πηγαίνουν μια βόλτα στην παραλία ή για κρίκετ. Το αστείο είναι πως το έλκηθρο του Άη Βασίλη δεν το σέρνουν τάρανδοι αλλά οχτώ καγκουρό.

Στη Χαβάη, ο Άη Βασίλης δεν χρησιμοποιεί έλκηθρο αλλά ένα κανό. Οι Χαβανέζοι, αφού φάνε χοιρινό, σούπα με νουντλ και σολομό, γλεντούν με κιθάρες και γιουκαλίλι, τραγουδώντας τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες με χαβανέζικο ρυθμό. Στη συνέχεια, τα παιδιά πηγαίνουν στην παραλία για να δοκιμάσουν τη σανίδα wind surf που πήραν για δώρο.

newsbomb.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog