Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θέμα χρόνου να φτάσει η βενζίνη στα 2 ευρώ

- Advertisement -

Μέρες που είναι είπαμε να μην γκρινιάξουμε, αλλά αυτό που συμβαίνει με την βενζίνη, είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ.

Την ώρα που στη Φλώρινα, στα σύνορα, η τιμή της απλής αμόλυβδης είναι περίπου στο 1,67 λεπτά/λίτρο, στα Άνω Πατήσια, στο κέντρο της Αθήνας, ξεπέρασε το 1,70! Πρόκειται για καθαρή αισχροκέρδια, αφού δεν δικαιολογείται, όσο και αν έχουν επιβληθεί φόροι, όσο και αν έχει ανέβει η τιμή του πετρελαίου διεθνώς, εδώ στην κατεστραμένη οικονομικά

 Ελλάδα, με τους πενιχρούς μισθούς, η τιμή της αμόλυβδης, να είναι η ακριβότερη της Ευρώπης.

Πλέον, όπως λένε και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι, το να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 2 ευρώ/λίτρο, η απλή αμόλυβδη βενζίνη, είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων.

Και φανταστείτε μέσα σε όλη αυτή την “μαύρη” οικονομική κατάσταση του Έλληνα φορολογούμενου, να του κόψεις και το δικαίωμα να πάρει το αυτοκίνητό του ένα σαββατοκύριακο και να πάει μια εκδρομή με την οικογένειά του. Πλέον, το να οδηγείς, θα θεωρείται είδος πολυτελείας, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν …μεγάλο ρεζερβουάρ!

Τί γίνεται όμως και κάθε φορά ανεβαίνει η τιμή της βενζίνης;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι τιμές στα καύσιμα διεθνώς ανεβαίνουν, καθώς η ζήτηση αυξάνεται λόγω των καιρικών συνθηκών. Φέτος, όμως, υπάρχει μια συγκυρία που πιέζει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο τις τιμές: η αμερικανική οικονομία, όπως και οι περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές, έχουν πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ή έχουν βγει από την ύφεση και έτσι το χρήμα ξοδεύεται πιο εύκολα. Επιπλέον, ο χειμώνας είναι πολύ πιο βαρύς, άρα το πετρέλαιο καταναλώνεται πιο εύκολα.

Συνυπολογίστε το γεγονός. ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, καθώς και πως όσα νέα κοιτάσματα ανακαλύπτονται, είναι σε πολύ μεγάλο βάθος, άρα χρειάζονται μεγαλύτερες δαπάνες για να αξιοποιηθούν. Έτσι, η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου κινείται πια κοντά στα 92 δολάρια ανά βαρέλι!

Επιπλέον το ευρώ παραμένει χαμηλά, κοντά στα 1,31 δολάρια. Από την άλλη, οι επιτήδειοι στην εγχώρια αγορά χρεώνουν κατά το δοκούν τα καύσιμα στα πρατήρια, προκειμένου να βγάλουν όποια “σπασμένα” μπορούν από τη μείωση της κατανάλωσης λόγω της κρίσης. Γι αυτό, η αμόλυβδη βενζίνη φθάνει ακόμη και στα 1,80 ευρώ/λίτρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης συχνά πάνω και από τα 80 λεπτά ανά λίτρο!

Οι τιμές αυτές είναι πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα και, ίσως, το μόνο θετικό να είναι οι ήπιες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα μας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη “παγωμένη” Γηραιά Ήπειρο.

Και βέβαια, μην περιμένετε να δείτε -σε περίπτωση που πέσει διεθνώς η τιμή του βαρελιού- μείωση στα πρατήρια, αφού οι κερδοσκόποι είναι παντού.

http://www.newsday.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog