Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ

- Advertisement -

Σφράγισαν τις εκκλησίες την ημέρα των Χριστουγέννων!
Αφαίρεσαν και τα άμφια των ιερέων!
Η τουρκική ενέργεια προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ελληνοκυπριακών κομμάτων και της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία έστειλε ήδη επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ. Με τα διπλωματικά διαβήματα καταγγέλλεται η τουρκική πολιτική και η εν λόγω απαράδεκτη ενέργεια. Άμεση ήταν και η κινητοποίηση των κύπριων ευρωβουλευτών.

Η πρόκληση
και η Γ΄ Βιέννης
Συγκεκριμένα, την ημέρα των Χριστουγέννων, λεγόμενοι αστυνομικοί του κατοχικού καθεστώτος εισέβαλαν στην εκκλησία του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, στη χερσόνησο της Καρπασίας, όπου ετελείτο η Θεία Λειτουργία, και αφού υποχρέωσαν τους ιερείς να βγάλουν τα άμφια, τους ανάγκασαν, καθώς και τους πιστούς, να εγκαταλείψουν τον ναό. Την ίδια στιγμή στη γειτονική Γιαλούσα απαγόρευαν στον ιερέα να μεταβεί στην εκκλησία και να εκτελέσει τη Θεία Λειτουργία. Στην περιοχή της Καρπασίας υπάρχουν περί τους 350 Ελληνοκύπριοι, εγκλωβισμένοι, από τις 20 χιλιάδες ελληνικού πληθυσμού προ του ’74. Με βάση τη Συμφωνία της Γ΄ Βιέννης του 1975, οι ελληνικοί πληθυσμοί της Καρπασίας, που ανέρχονταν μετά το ’74 στις 15 χιλιάδες, θα ηδύναντο να μείνουν στη γη τους. Όμως το τουρκικό κατοχικό καθεστώς τούς ανάγκασε τελικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές όπου υπήρχε ασφάλεια. Στην Καρπασία γίνονταν συχνά ληστείες και δολοφονίες σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα, με τη μεγάλη φυγή των Ελλήνων, οι Τούρκοι φρόντισαν να εποικίσουν την περιοχή με πληθυσμούς από τον Πόντο.

Η αντίδραση
του Αρχιεπισκόπου
Οι κατοχικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι απαγόρευσαν τη Θεία Λειτουργία επειδή η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου είχε αργήσει να υποβάλει αιτήσεις για την έκδοση άδειας για την τέλεση του Μυστηρίου. Έντονη ήταν η αντίδραση του Προκαθήμενου της Κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου του Β΄, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν γίνει οι συγκεκριμένες ενέργειες προς τις κατοχικές αρχές και ότι η τουρκική στάση είναι απαράδεκτη και θα καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ.

Οι σκιές του Χριστόφια
Σκιές άφησε στο συμβάν η κυβερνητική θέση, όπως αυτή εκφράστηκε από τον κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος συνέδεσε την τουρκική προκλητική στάση με το επεισόδιο που συνέβη την περασμένη Τετάρτη στη Λευκωσία, όταν έπειτα από αγώνα καλαθόσφαιρας, μεταξύ της πρωταθλήτριας ομάδας του ΑΠΟΕΛ και τουρκικής ομάδας, ελληνοκύπριοι οπαδοί επιτέθηκαν στο λεωφορείο της τουρκικής ομάδας, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός ή να κινδυνέψουν οι Τούρκοι και άλλοι ξένοι καλαθοσφαιριστές. Το θέμα έτυχε άμεσης εκμετάλλευσης από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία ισχυρίστηκε ότι στις ελεύθερες περιοχές δεν υπάρχει επαρκής ασφάλεια.
Κληθείσα από τα ΜΜΕ της Κύπρου να σχολιάσει τη δήλωση του κύπριου Προέδρου, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους επισήμανε ότι δεν θα ήθελε να πιστεύει ότι με την τοποθέτηση αυτή γίνεται προσπάθεια αθώωσης της απαράδεκτης τουρκικής ενέργειας. Τα δυο γεγονότα είπε δεν μπορούν να εξισωθούν και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής ομάδας, ο οποίος αποσυνέδεσε στην ουσία τον πολιτικό χαρακτήρα από το επεισόδιο, τονίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν σε αγώνες καλαθόσφαιρας.

Καταγγελία από
ευρωβουλευτές
Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και προς άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους. Στην επιστολή τονίζεται ότι η τουρκική πολιτική δεν συνάδει, ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ούτε νομικά, προς την ιδιότητα της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας και ότι είναι υποχρέωση της ΕΕ να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και δη των εγκλωβισμένων της Καρπασίας στους οποίους η Άγκυρα δεν επιτρέπει την άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης θρησκευτικής συνείδησης.

Ταυτοχρόνως εκφράζει την προσδοκία ότι η ΕΕ θα λάβει μέτρα και θα αναπτύξει πολιτικές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες διεθνώς για την καταγγελία της απαράδεκτης προκλητικής ενέργειας.
Εξηγήσεις από Έρογλου
Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας είπε από την πλευρά του ότι εκτός των διαβημάτων στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ θα θέσει το θέμα κατά τις επαφές του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος όμως οικουρεί ύστερα από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, στην οποία υποβλήθηκε πριν από 15 περίπου μέρες.
by Teo

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog