Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το «τείχος» φέρνει τα πάνω κάτω στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και αραβικού κόσμου

- Advertisement -

Μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της Ελλάδος έχει εξαπολύσει ο τουρκικός τύπος, με αφορμή την ανακοίνωση της Αθήνας πως θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός «τείχους» 12 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Τουρκία έχοντας σκοπό να σταματήσει την εισδοχή λαθρομεταναστών στη χώρα.
Όμως, το ανησυχητικό σε όλη αυτή την αρθρογραφία είναι οι «προειδοποιήσεις» πως επέρχεται ένταση στη σχέση των δύο χωρών-όπως εκτιμούν πάντα οι συντάκτες αυτών των κειμένων.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το άρθρο που έγραψε η δημοσιογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ζαμάν» (Χρόνος) Beril Dedeoğlu για το τι σηματοδοτεί η δημιουργία αυτού του τείχους.  Η εν λόγω συντάκτρια γράφει πως οι δύο χώρες ποτέ δεν είχαν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις αλλά τον τελευταίο καιρό υπήρξαν κινήσεις καλής θέλησης που μείωσαν τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η ίδια επισημαίνει όμως: «παρ όλες τις προσπάθειες η Ελλάδα πήρε μια κρίσιμη απόφαση η οποία αποτελεί ντροπή για τον 21ο αιώνα», λέγοντας ειρωνικά λίγο παρακάτω ότι: «ίσως την ιδέα στους Ελληνες την έδωσαν οι Ισραηλινοί οι οποίοι είναι τώρα καλοί φίλοι με τους Ελληνες».
Η Beril Dedeoğlu προειδοποιεί μάλιστα πως: «αφού παίρνουν (οι Ελληνες) τέτοια μέτρα στην ξηρά, αναμένεται πως θα πάρουν παρόμοια και στη θάλασσα, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα την ένταση στο Αιγαίο». Δεν ξεχνά βέβαια η τουρκάλα αρθρογράφος να μιλήσει για την υποκρισία της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, τονίζοντας ότι: «οι κυριότερες οδοί εισδοχής λαθρομεταναστών στην Ευρώπη είναι από τη Βόρεια Αφρική και την Ουκρανία» και αναρωτιέται: «μήπως το τείχος αυτό το φτιάχνουν (οι Ελληνες) για να εκτελέσουν διαταγές των ισχυρών μελών της ΕΕ, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα στην Τουρκία πως θα μείνει εκτός της Ευρώπης;».
Τι μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε από τις θέσεις της τουρκάλας δημοσιογράφου, η οποία εκφράζει και τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης; Πως η Αγκυρα «θολώνει ξανά τα νερά» και όχι μόνο αυτό. Προσπαθεί μια αρνητική για αυτήν εξέλιξη να την μετατρέψει σε για να προκαλέσει πλήγμα στην-ήδη τραυματισμένη-εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη και κυρίως στον αραβικό κόσμο.
Είναι γνωστό σε όλους πως η ανέγερση του τείχους εκ μέρους των Ισραηλινών σε περιοχές όπου κατοικούν Παλαιστίνιοι, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις αραβικές χώρες οι οποίες κατηγόρησαν το Τελ Αβίβ πως έχτισε ένα νέο «ναζιστικό στρατόπεδο συγκεντρώσεως».
Φυσικά, το μήκους 12 χιλιομέτρων «τείχος» δεν έχει καμία σχέση με αυτό των εκατοντάδων χιλιομέτρων του Ισραήλ. Και δεν απαγορεύει τη νόμιμη είσοδο σε κανέναν. Όμως, τα τουρκικά μέσα θέλοντας να πετύχουν ακριβώς αυτό, την απομόνωση της Ελλάδας από τον Αραβικό κόσμο, αναφέρουν πως το μήκος του τείχους θα είναι 206 χιλιόμετρα (!) και πως στην κατασκευή του θα συμμετάσχουν και ισραηλινές εταιρίες.
Εν ολίγοις η προπαγάνδα κατά της Ελλάδος είναι πλήρως προετοιμασμένη και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Την υπόθεση αυτή λοιπόν του «τείχους» πρέπει η ελληνική πλευρά να τη χειριστεί με τρομερή υπευθυνότητα, να καλέσει τους πρέσβεις των αραβικών και άλλων χωρών-των οποίων οι πολίτες τους έρχονται λαθραία στη χώρα μας-και να τους εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό.
Η Ελλάδα ούτε παραβιάζει ούτε το Διεθνές Δίκαιο, ούτε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, ούτε και το Δίκαιο της Προσφυγικής κάλυψης. Αντίθετα εδώ και 20 χρόνια έχει αποδείξει πως το τηρεί και με το παραπάνω. Όμως δεν πρέπει να πέσει και στην παγίδα του για να σώσει την Ε.Ε. να καταστραφεί εκείνη. Η αν αποφασίσει να το κάνει αυτό η Αθήνα, να ζητήσει ανταλλάγματα για το γεγονός πως το 14% των ζώντων ψυχών επί ελληνικού εδάφους είναι λαθρομετανάστες, που δεν βρίσκονται σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπως σχεδίαζαν.
Από την άλλη η Τουρκία, δεν τηρεί καν τα προσχήματα σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο, προωθεί «μιλιούνια» λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και φυσικά εκατοντάδες τούρκοι δουλέμποροι έχουν «χρυσαφίσει» υπό την ανοχή του τουρκικού κράτους.
Χρειάζεται και πάλι-το επαναλαμβάνουμε-ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό του θέματος, γιατί μπορεί από «νοικοκύρηδες» να βρεθούμε «κλέφτες» μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Και τα περίφημα «αραβικά κεφάλαια» να «πετάξουν» και η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να φτάσει στο ζενίθ της. Γιατί μια προβοκάτσια από ξηρά ή θάλασσα με θύματα δεκάδες λαθρομετανάστες ή «τούρκους της Δυτικής Θράκης» δεν είναι δύσκολο να «στηθεί»…
T.A.K.
*NEWSCODE

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog