Την 1/12/2010, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. εκφράζοντας απόλυτα την πεποίθησή μου για συνεργασία και συναίνεση με την νέα Δημοτική Αρχή ώστε να επιτύχει το έργο της, θέλησα να διαμηνύσω προς όλους την επιτακτική αναγκαιότητα προς αυτή την κατεύθυνση με ένα και μοναδικό σκοπό. Το όφελος του Δήμου μας.
Διανύοντας δύσκολους καιρούς…περιόδους αμφισβήτησης και μισαλλοδοξίας -όλων για τα πάντα- τείνουμε να χάσουμε το μέτρο. Είναι σίγουρο πώς αυτό με ακρίβεια θα οδηγήσει σε χαοτικές καταστάσεις με αρνητικά αποτελέσματα. Κάτι πού ουδείς φαντάζομαι, επιθυμεί.
Μέσα από την αυτοδιοικητική εμπειρία που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια ως πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Δημοτικών Οργανισμών, Μέλος Επιτροπών, Πρόεδρος Δ.Σ. αλλά και αιρετό Μέλος της Τ.Ε.Δ.Κ. Κορινθίας, οφείλω να επισημάνω για άλλη μια φορά πως η νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη είναι όντως ένα εγχείρημα δύσκολο, πρωτόγνωρο που στόχο έχει να οργανώσει και να αναβαθμίσει σε όλα τα επίπεδα τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας μας. Είναι ένα εγχείρημα όμως πού εκ προοιμίου απαιτεί δουλειά, καθημερινή και αδιάλειπτη παρακολούθηση, γνώσεις, σοβαρές επιλογές και δράσεις.
Τα χαρακτηριστικά της νέας Δημοτικής Αρχής εναπόκεινται στον ενθουσιασμό και στη φρεσκάδα –ας μου επιτραπεί η έκφραση. Νέοι άνθρωποι που πιθανόν να θέλουν να επιτύχουν το επίτευγμα πού ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Λουτρακίου,Περαχώρας-Αγ.Θεοδώρων προσδοκά .
Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε πώς πλήν ελαχίστων, δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία καθώς δεν γνωρίζουν ακόμα τις διαδικασίες διοίκησης ενός Δήμου και μάλιστα Διευρυμένου με πολλαπλές απαιτήσεις.
Εύλογα κάποιοι θα μιλήσουν για πίστωση χρόνου !
Ο χρόνος δυστυχώς λόγω των συγκυριών είναι όχι απλά πολύτιμος αλλά αδυσώπητος και πολλές φορές όσο και ελάχιστα πιστωτικός και αν είναι δίνει αρνητικό πρόσημο σε ενέργειες και διαδικασίες που πρέπει να γίνουν γρήγορα και οργανωμένα. Κατά την προσωπική μου άποψη, για να αποφύγουμε όλη αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας (στην προκείμενη περίπτωση η νέα Δημοτική Αρχή), σε ανθρώπους και εργαλεία πού διαθέτουν πολιτική γνώση και εμπειρία στα αυτοδιοικητικά θέματα.
Ο Καλλικράτης δίδει διεξόδους σε προβληματισμούς απειρίας με σκοπό την ουσιαστική βοήθεια προς τους νέους Δημάρχους, με την πρόσληψη Ειδικών Συμβούλων-Συνεργατών.
Τέτοια πρόσωπα, με την ανάλογη πολιτική διοικητική <<προίκα>> υπάρχουν στο Δήμο μας, π.χ οι τέως Δήμαρχοι Ι. Γιωτάκης, Π. Παύλου, Γ. Σοφίας. Έχουν 8-12 χρόνια εμπειρίας στην Τ.Α ,γνωρίζουν από διαδικασίες και οργάνωση, έχουν την τόλμη της επιλογής και της αποφασιστικότητας όπου και αν χρειαστεί.
Σίγουρα ένας τέως Δήμαρχος και πλέον αρχηγός αντιπολιτευτικής παράταξης θα μπορούσε να ξεφύγει από την στείρα πολλές φορές πολιτική της άρνησης και να διοχετεύσει την ενέργειά του και τις γνώσεις του ως Ειδικός Σύμβουλος. Η βοήθειά του από αυτή τη θέση θα είναι καθοριστική ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην συγκεκριμένη περίοδο να σταθεί ο νέος Διευρυμένος Δήμος, όσο γρηγορότερα μπορεί, απέναντι στις προκλήσεις της Νέας Μεταρρύθμισης. Επίσης τολμώ να προτείνω την εκμετάλλευση , με την καλή έννοια της λέξης, όλων εκείνων των προσώπων πού διαθέτουν κάποια εξειδίκευση και συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως : Πολιτικών Μηχανικών ,Ιατρών , Δικηγόρων , Εκπαιδευτικών κ.λ.π ανεξάρτητα πού ανήκουν, σε ανάλογα με την ειδικότητά τους ζητήματα πού θα προκύψουν.
Οι απερχόμενες εκλογές άνοιξαν το δρόμο σε μια νέα εποχή, σε μια νέα τάξη πραγμάτων πού πρέπει να ακολουθήσουμε προσεχτικά και συνετά ως Διοικούντες και ως Πολίτες!
Δεν μιλώ από θέση ισχύος ή εκ του ασφαλούς επειδή αυτή τη φορά δεν συμμετέχω στην Τ.Α.
Η παρελθοντική μου θητεία αφορούσε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και εκτέλεσης πολιτικής , πού δεν με εύρισκε πάντα σύμφωνο, αλλά δεν μπορούσε και να αλλάξει!
Η πρόταση μου αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από μια σκέψη με απώτερο σκοπό να δω τον Δήμο μας να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα μπροστά !
Μήπως όλοι νέοι και παλιοί πολιτικοί τον ίδιο σκοπό δεν έχουν;
Το καλό του τόπου δεν σχεδιάζουν και ευαγγελίζονται;
 
-Ας αφήσουμε την μικροψυχία και την μισαλλοδοξία στην άκρη .
-Ας παραμερίσουμε την προσωπική εμπάθεια και τον αναχρονιστικό τρόπο άσκησης της πολιτικής και ας δώσουμε την ευκαιρία μέσα από το νέο αίμα και την τεχνογνωσία να κάνουν ευοίωνο το μέλλον του Δήμου μας, η συλλογικότητα  και ο εκσυγχρονισμός.
-Ας γίνουν επιτέλους τα λάθη του παρελθόντος μαθήματα του μέλλοντος σε όλα τα επίπεδα.
Έγιναν αναμφισβήτητα πολλά έργα αλλά με αληθινή συναίνεση και συνεργασία μπορούν να γίνουν περισσότερα!!!
Το οφείλουμε στην επόμενη γενιά .   
     
ΙΑΝΟΥΡΙΟΣ  2011
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ