Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο internet η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά

- Advertisement -

Βιβλία, ταινίες, πίνακες ζωγραφικής και μουσική από τις γκαλερί, τις βιβλιοθήκες και τα μουσεία της Ευρώπης θα είναι διαθέσιμα δωρεάν στο Διαδίκτυο μέχρι το 2016, ανέφερε τη Δευτέρα (10/1) μία ομάδα ειδικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Η Κομισιόν είχε ζητήσει ορισμένες συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι μεγάλες λογιστικές και οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

“Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πέρα από οτιδήποτε μπορούσαμε να σκεφτούμε” δήλωσε ο Μορίς Λέβι, ένας από τους “τρεις σοφούς άνδρες και γυναίκες”, οι οποίοι έχουν επιλεχθεί για να διερευνήσουν το ζήτημα.

Στην έκθεσή της, η ομάδα των ειδικών επικαλείται μία μελέτη που εκτιμά ότι “συνολικά, περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για να μεταφερθεί ολόκληρη η κληρονομιά στο Διαδίκτυο”.

Η προσπάθεια ψηφιοποίησης αναμένεται να επικεντρωθεί στην Europeana, μία μη κερδοσκοπική διαδικτυακή βιβλιοθήκη της ΕΕ η οποία λειτουργεί από το 2008 και περιλαμβάνει 15 εκατομμύρια αντικείμενα στον κατάλογό της.

Το σχέδιο ενδέχεται να οδηγήσει σε μια “αναμέτρηση” την Europeana με το Google Books, το οποίο προσφέρει δωρεάν στο διαδίκτυο βιβλία χωρίς πνευματικά δικαιώματα που χρονολογούνται πριν από το 1870.
*cosmo.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog