Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Δημήτρης Δρούτσας ανήγγειλε Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ των δύο χωρών

- Advertisement -

Η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και η «θεσμική της θωράκιση» βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκορ Λίμπερμαν.
Όπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημ.Δρούτσας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών που έγινε το βράδυ της Τρίτης, αποφασίσθηκε η συγκρότηση του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας έτσι το καλό επίπεδο της συνεργασίας «που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους δύο λαούς αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

O κ. Δρούτσας σημείωσε ότι για να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας, με απόφασή του ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Αντ.Νικολαϊδης.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι είναι η έκτη φορά που συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του, ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκρισή της τον περασμένο μήνα και τη συνδρομή της στην πυρκαγιά στη Χάιφα.

Ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε στη μεγάλη εξέλιξη της τουριστικής συνεργασίας, ενώ σε συγκεκριμένη ερώτηση για τις προοπτικές που ενδέχεται να υπάρξουν στο πεδίο του φυσικού αερίου, απάντησε προσεκτικά πως απαιτείται «εμπεριστατωμένη έρευνα» και υπογράμμισε την αξία της οικονομικής συνεργασίας που θα αποτελέσει «την πρόκληση των ερχόμενων ετών» και η οποία «θα πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά το Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας, ο κ. Λίμπερμαν εκτίμησε πως θα συγκληθεί για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, ενώ ο κ.Δρούτσας συμπλήρωσε πως η πρώτη σύνοδος θα γίνει στο Ισραήλ και πιθανόν να ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ενέργειας ή υψηλής τεχνολογίας.

Σε ερώτηση, εξάλλου, σχετική με τη συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνεται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η οποία διακρίνεται από τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση του Ισραήλ για την κατεδάφιση του πρώην ξενοδοχείου Σέφερντ και τα σχέδια εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο κ.Δρούτσας απάντησε πως «οι απόψεις της Ελλάδας δεν συμπίπτουν σε όλα τα θέματα με αυτές του Ισραήλ. Πρέπει όμως να μιλάμε ανοιχτά και εκεί, όπου αποκλίνουν οι απόψεις μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Αθήνα «με κάθε ευκαιρία εκφράζει την επιθυμία της για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό» και επίσης την «ανησυχία» της για το «τέλμα της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Για να υπάρξει ώθηση στον διάλογο, όμως, είπε ο κ.Δρούτσας, «πρέπει όλα τα μέρη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες, οι οποίες δεν πρέπει να συμβαίνουν, δεν είναι κάν προς το συμφέρον του Ισραήλ».

Υπογραμμίζοντας τέλος, ότι «επειδή η Ελλάδα έχει ακολουθήσει με συνέπεια μια πολιτική αρχών, που αποτελεί και την προστιθέμενη αξία της χώρας μας στην περιοχή, για τον λόγο αυτό η Ελλάδα έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη του αραβικού κόσμου αλλά και του Ισραήλ. Λίγες χώρες μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν αυτό το πλεονέκτημα» τόνισε καταληκτικά.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog