Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πάνος Μπεγλίτης: «Ναυαρχίδα» της αμυντικής βιομηχανίας η ΕΑΒ

- Advertisement -

«Ενδιαφερόμαστε και για τη δημόσια αμυντική βιομηχανία, αλλά και για την ιδιωτική αμυντική βιομηχανία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).
«Ενδιαφερόμαστε και για τους δύο τομείς, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό, στη βάση της ισοτιμίας, έχοντας πάνω απ’ όλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε χαράξει, τον στόχο να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας, την εθνική οικονομία και την εθνική άμυνα», ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης.

Χαρακτηρίζοντας την ΕΑΒ «ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας», επεσήμανε την μεγάλη της σημασία τόσο για την άμυνα της χώρας όσο και για την οικονομία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εταιρεία έχει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης μέσα από τον δημόσιο χαρακτήρα της και μέσα από συνεργασίες της με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι περιοχές του αραβικού κόσμου.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας και τις δυσκολίες της είπε πως καταγράφει ένα χρέος περίπου 700 εκ. ευρώ και ως προϋποθέσεις για την διαχείρισή του έθεσε: την κεφαλαιοποίηση των 145 εκατομμυρίων ευρώ, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την συνέχιση των εγγυήσεων από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, ως κύριου μέτοχου.

Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δάνειο, της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, από τον τραπεζικό τομέα με εγγύηση του Υπουργείου Οικονομικών για τις άμεσες ανάγκες της ΕΑΒ.

Ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι το χρέος -πέρα από τις προϋποθέσεις που έθεσε- μπορεί να εξυπηρετηθεί και στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής, που έχει καθορίσει με το νέο στρατηγικό σχέδιο 2010 – 2015 η ΕΑΒ δηλώνοντας την «υπερηφάνεια» του για το γεγονός ότι η εταιρεία έχει υπογεγραμμένο προς κατασκευή ή επισκευή έργο που φτάνει περίπου το ένα δισεκατομμύριο για την επόμενη πενταετία, μέχρι το 2015.

Για τις υπερπτήσεις

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την ΕΑΒ ο κ. Μπεγλίτης τονίζοντας πως δεν έχουμε κανένα φόβο να αντιμετωπίσουμε την όποια προκλητικότητα της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα. Διεμήνυσε δε ότι «εάν θεωρούν ή αν νομίζουν ότι με τις παραβάσεις των κανόνων της εναέριας κυκλοφορίας και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς του Αιγαίου, η τουρκική πλευρά είναι γελασμένη».

Τους 15 τελευταίους μήνες -είπε- η χώρα, κάθε φορά που γίνονται παραβιάσεις ή παραβάσεις, επαναβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας, αναγνωρίζοντας και αναχαιτίζοντας τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, σε χρόνο εξαιρετικά σύντομο, που αποτελεί και μοντέλο επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, στο πλαίσιο και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε πως ασφαλώς και το θέμα των υπερπτήσεων τέθηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του, όπως πολύ περισσότερο τέθηκε και ενώπιον όλου του διπλωματικού σώματος της Τουρκίας -παρουσία των μέσων ενημέρωσης-, ενώπιον της τουρκικής κοινωνίας και του τουρκικού λαού.

*tovimaonline
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog