Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δώστε στην κυβέρνηση ένα βιβλίο ιστορίας

- Advertisement -
Δωστε στην κυβερνηση ένα βιβλιο ιστοριας
24 Οκτωβριου 1929 , ο δεικτης στο χρηματιστηριο της Νεας Υορκης βυθιζεται ξαφνικα σημειωνοντας

ελαττωση ιση με 50% της αξιας των πιο σημαντικων  μετοχικων τιτλων.                                                          Λιγες μερες αργοτερα η 29η Οκτωβριου θα μεινει στην ιστορια ως η << μαυρη  τριτη>>.                                                     Το χρηματιστηριακο κραχ θα επιφερει την μεγαλυτερη οικονομικη υφεση του συγχρονου κοσμου , με παγκοσμιες καταστροφικες επιπτωσεις , πρωτιστως σε οικονομικο και κατ επεκταση σε ιδεολογικο επιπεδο.

Ανεργια, πεινα , μελαγχολια , μαρασμος , απελπισια  ευννοησαν στην αναπτυξη ολοκληρωτικων καθεστωτων με τις γνωστες  συνεπειες.  Αυτή  η μελετη όμως εχει ως  στοχο  την αναδειξη  συγκεκριμενης πολιτικης βουλησης  η οποια καθιστα τον πρωταρχικο παραγοντα σε οποιαδηποτε προσπαθεια ανακαμψης τετοιων οικονομικων φαινομενων.
Από το 1928 ο Franklin Delano Roosevelt  ηταν κυβερνητης της Νεας Υορκης οπου και πειραματιστηκε σε ένα προγραμμα συμπαραστασης για τους ανεργους  και πολιτικης  ωθησης των δημοσιων εργων. Στην εναρκτηρια αγορευση του  ως νεος προεδρος  , προτεινε στον λαο των Ηνωμενων  Πολιτειων  μια νεα συμφωνια, το New Deal.
<< Ο βαθμος της ανασυγκροτησης μας  θα εξαρτηθει απο το πως θα εφαρμοσουμε  στην κοινωνια μας  αξιες διαφορετικες και πιο ευγενικες , απο το απλο εμπορικο κερδος >>
Θα επρεπε λοιπον να εγκαταλειφθει ο φιλελευθερισμος των ρεπουμπλικανικων  κυβερνησεων  και να αρχισει το κρατος έναν αγωνα χωρις περιστροφες κατά της κρισης  και της ανεργιας. Για αυτόν τον αγωνα ο Roosevelt ζητησε από το κοινοβουλιο διευρημενες εξουσιες , ομοιες με αυτές  εν καιρω πολεμου και δεν διστασε να απευθυνθει  στο εθνος  διαμεσου  ενός ραδιοφωνικου προγραμματος.
Στο κυβερνητικο του εργο υποστηριχτικε  από ένα brain trust < επιτροπη μυαλων>, το οποιο απαρτιζαν  τεχνικοι και συμβουλοι διαφορετικων  πολιτικων ιδεολογιων αλλα υπο τον αξονα της κυβερνητικης παρεμβασης  σε διαφορετικα πεδια της κοινωνικης ζωης.
Οι πρωτες 100 μερες της προεδρειας  Roosevelt  ηταν προφανως αποφασιστικες  για να δωθει ωθηση και περιεχομενο στο μηνυμα του. Τα πιο επειγοντα μετρα ειχαν να κανουν με την υποτιμηση του δολλαριου  και την αναδιαταξη  της νομισματικης κυκλοφοριας  για τον ελεγχο του πληθωρισμου. Θεσπιστηκαν μηχανισμοι ελεγχου για το χρηματιστηριο και δημιουργηθηκε  ένα δημοσιο σωματειο για ασφαλιστικες εγγυησεις ως  υποστηριξη των << μικρων>> αποταμιευτων , πολλοι από τους οποιους  καταστραφηκαν από την αφερεγγυοτητα των ιδιωτικων τραπεζων. 
Για τη γεωργια εγκριθηκε ενας ειδικος νομος που προεβλεπε  την παρεμβαση του κρατους  για  την διορθωση της παραγωγης και για την  αποφυγη  του πλεονασματος  , όπως  και την χρηματοδοτηση  των υποθηκων σε σπιτια και αγροτεμαχια  περιοριζοντας την χρεοκοπια των  αγροτων. Η ενασχοληση με την γεωργια εφθασε και ξεπερασε τα επιπεδα των πρωτων  χρονων  της δεκαετιας του 1920 και το  1936  το γεωργικο εισοδημα  ηταν αυξημενο κατά 50%.
Παντα στις 100 μερες  ιδρυθηκε ενας δημοσιος οργανισμος  ,ο Tennessee Valley Authority , επιφορτισμενος  με μεγαλα υδραυλικα εγα, αναδασωση , αδρευση και την εκμεταλλευση του υδατινου ογκου του ποταμου Tennessee για την παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας. Η επιτυχια αυτης της επιχειρησης  που εδωσε δουλεια και αναπτυξη σε ολοκληρες οπισθοδρομημενες περιοχες του νοτου , ενθαρρυνε τον  Roosevelt  να παρεκκλινει  σοβαρα ποσοστα του ισολογισμου  προς δημοσια εργα , με σκοπο τη δημιουργια  θεσεων εργασιας  και συνεπως τη διατηρηση καταναλωσης και παραγωγης.
Το 1933 με τον νομο  National  Industrial  Recovery Act  δημιουργηθηκε μια κυβερνητικη  υπηρεσια  που στοχο ειχε  τον καθορισμο  νεων  κανονων  σχετικα  με  διαμαχες  συνδικατων – βιομηχανιων  με αποτερο σκοπο τον εντιμο  ανταγωνισμο μεταξυ  των επιχειρησεων.
Πριν τη ληξη της προεδρικης του θητειας , ο Roosevelt  αποφασισε να επιταγχυνει  το προγραμμα του .  Ιδρυεται  ο  κυβερνητικος  οργανισμος  Works Progress  Administration (WPA)  για τον συντονισμο ενός συστηματικου σχεδιου  δημοσιων εργων το οποιο γενικευε  την θετικη  εμπειρια  που εφαρμοστικε  στο  Tennesse. Στην εξαετια 1935-1941  ο WPA  δαπανησε  περισσοτερο από 11 δις.  δολλαρια  δινοντας δουλεια  σε 8 εκατ. ανθρωπους  και μεταμορφωνοντας  την οψη του κρατους  από το παρκο του Yellowstone  εως τις υδροηλεκτρικες  λεκανες  του Colorado.
Επισης σημαντικο μετρο ηταν το Social Security Act , το οποιο σταθεροποιησε  το καθεστως  συνεργασιας  μεταξυ  φεντεραλιστικης αρχης  και ξεχωριστων  κρατων  για τη δημιουργια  συνθηκων  (ευννοικων)  για τους ηλικιωμενους  , ανεργους και αναπηρους .
Στις  εκλογες  του 1936 , ο Roosevelt  θριαμβευει  με πανω από 60% των ψηφων  , ποσοστο  αξεπεραστο  από αμερικανο προεδρο. Εκεινη τη χρονια  το κατά κεφαλην  εισοδημα  του  κρατους  ξαναεφθασε  τα επιπεδα  της  δεκαετιας  του  1920.
Το  New Deal  καταφερε  να  συσπειρωσει  την εργατικη ταξη  , τη μεσσαια ταξη μεχρι και τους   <<εγχρωμους>>  πληθυσμους  του νοτου.  Η  κρατικη  πολιτικη  στηριξης της ερευνας  ενθαρρυνε  τον πνευματικο ακαδημαικο κοσμο  και παρακινησε  στην μεταναστευση  καλλιτεχνων   και  ακαδημαικων  , ηδη σε  φυγη  από τις  ευρωπαικες  δικτατοριες .  Στις Ηνωμενες  Πολιτειες  εφθασαν  ο  Thomas Mann , o  Sigmund  Freud ,  o Albert  Einstein , o Arturo  Toscanini  ,  o  Enrico Fermi   και αλλοι.
Η  προεδρεια Roosevelt  προσεδωσε  νεα ιδανικα   στο  <<αμερικανικο  ονειρο >> ,  βαζωντας   στο  <<πλευρο>> της  αξιας  της  προσωπικης   επιτυχιας  ,  αυτό  της  γενικης  αλληλεγγυης.
Αλκιβιαδης  Β  Λαμπρου
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ΡΟΥΣΒΕΛΤ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΦΕΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ….ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΑΥΤΑ Ο ΓΑΠ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΛΑΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΗΤΑΝ ? ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ . ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΛΑΜΟΓΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ……

  2. ΑΛΚΗ ΠΕΣ ΣΤΟ ΤΟΛΗ ΟΤΙ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΟΥΝΤΑ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΕ …….. ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΜΑ …………. ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΒΟΛΛΕΥ ……………

    ΥΓ:ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ……… Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ ……………….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog