Με… γεμάτες τις τσέπες και όχι μόνο έφυγε από την Τυνησία ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας, Ζιν Αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί.
Η οικογένεια του Μπεν Άλι διέφυγε από τη χώρα με 1,5 τόννο χρυσού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde που επικαλείται πηγές της γαλλικής προεδρίας. Η πληροφορία, πάντως, διαψεύσθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας.

«Το Μέγαρο των Ηλυσίων υποψιάζεται ότι η οικογένεια Μπεν Άλι διέφυγε από την Τυνησία μαζί με 1,5 τόννο χρυσού», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η γαλλική προεδρία στηρίζεται σε πληροφορίες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών «που προσπαθούν να καταλάβουν με ποιόν τρόπο τελείωσε η ημέρα της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου, όταν ο Μπεν Άλι έφυγε από τη χώρα μαζί με την οικογένειά του και όταν έπεσε το καθεστώς του».

Σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, η Λέιλα Τραμπέλζι, η σύζυγος του προέδρου, «μετέβη στην κεντρική τράπεζα της Τυνησίας για να πάρει ράβδους χρυσού», λαμβάνοντας αρχικά την αρνητική απάντηση του προέδρου της τράπεζας, πριν εκείνος υποχωρήσει στις πιέσεις του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

«Φαίνεται ότι η σύζυγος του Μπεν Άλι έφυγε με τον χρυσό, βάρους 1,5 τόννου, αξίας 45 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε στην εφημερίδα Γάλλος πολιτικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες.

«Τα αποθέματα χρυσού της τράπεζας δεν εθίγησαν τις τελευταίες ημέρες…Ούτε τα χρηματικά αποθέματα , η χώρα διαθέτει πολύ αυστηρούς κανόνες», δήλωσε επίσημη πηγή της τράπεζας δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η τράπεζα δεν δέχθηκε την επίσκεψη της συζύγου ή του ιδίου του Μπεν Άλι τις τελευταίες ημέρες.

Η δεύτερη σύζυγος του Μπεν Άλι, η Λέιλα Τραμπέλζι και η οικογένειά της έχουν καταχρασθεί τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Τυνησίας εκμεταλλευόμενοι τους κρατικούς μηχανισμούς, σε συνθήκες διαφθοράς και απειλών, σύμφωνα με αναλυτές. Εδώ και τρεις ημέρες, τα μέλη της οικογένειας καταδιώκονται, έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί και οι επαύλεις τους έχουν λεηλατηθεί.
*newsit.gr