Είκοσι με τριάντα ελάφια έχουν απομείνει στη Ροδόπη εξαιτίας της ανεξέλεγκτης λαθροθηρίας. Ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός κόκκινων ελαφιών στην Ελλάδα κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Όπως καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και WWF Ελλάς, την περασμένη Παρασκευή (7/01/2011) άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου Δράμας σταμάτησαν για έλεγχο αυτοκίνητο που κινούνταν στην εθνική οδό Δράμας-Ξάνθης και βρήκαν δύο σκοτωμένα ελάφια, τεμαχισμένα, μέσα σε σακούλες.

Ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Δράμας, το οποίο και κατέθεσε μήνυση εναντίον του δράστη, καθώς το κυνήγι ελαφιού απαγορεύεται σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά, αφού και στο παρελθόν και ειδικότερα στην Πάρνηθα, λαθροθήρες συχνά σκότωναν ελάφια, για να διοχετεύσουν το κρέας τους στο εμπόριο.
Το ελάφι, το οποίο κάποτε ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, σήμερα περιλαμβάνεται στο “Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων” (2009) στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας.
Για την αντιμετώπιση και πρόληψη περιστατικών λαθροθηρίας, ο επιστημονικός υπεύθυνος της «Καλλιστώ» δρ. Γ. Μερτζάνης και η συντονίστρια του Τμήματος Επιστημονικής Υποστήριξης του WWF Ελλάς κυρία Παναγιώτα Μαραγκού τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στα βουνά της Ροδόπης, «η αποτελεσματικότητα των οποίων πλήττεται καίρια από τη μείωση των οργανικών θέσεων δασοφυλάκων, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία των ελληνικών δασών και των ειδών».
Όπως επισημαίνουν, «για την αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση του πληθυσμού απαιτείται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, αξιολογώντας και τη δυνατότητα επέκτασης των πληθυσμών των κόκκινων ελαφιών στα όρια της προηγούμενής τους κατανομής».
*tovimaonline