Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε απεργία πείνας από σήμερα 300 μετανάστες στην Ελλάδα

- Advertisement -

Σε απεργία πείνας κατεβαίνουν από σήμερα 300 μετανάστες στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, ζητώντας τη νομιμοποίησή τους και την ίση μεταχείρισή τους -σε επίπεδο πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων- με τους με τους Έλληνες εργαζόμενους.

Εν τω μεταξύ, διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η εγκατάστασή τους στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Οι μετανάστες, που έφτασαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά από τα Χανιά, προέρχονται κυρίως από αραβόφωνες χώρες της Βόρειας Αφρικής και εργάζονται ως επί το πλείστον σε αγροτικές δουλειές και οικοδομές.

Όπως υποστηρίζουν, ζουν «στο σκοτάδι της παρανομίας, σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης της εργασίας τους» και τονίζουν χαρακτηριστικά: «προτιμάμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς».

Οι μετανάστες, και άνθρωποι που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς αυτούς, μεταφέρθηκαν στο χώρο του πεζόδρομου της οδού Μασσαλίας στη Νομική Σχολή, σημείο που θα αποτελέσει το κέντρο της κινητοποίησης, ενώ τμήμα των απεργών έφυγε για την Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ομάδα εθελοντών από τους «Γιατρούς του Κόσμου» και την ΕΙΝΑΠ θα τους παρακολουθεί σε καθημερινή βάση για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας.

Οι μετανάστες θα δώσουν αύριο συνέντευξη Τύπου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Σε ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» αναφέρεται ότι η απεργία πείνας «αποτελεί απάντηση στην κρατική επιχείρηση διαίρεσης των εργαζομένων, εξαίρεσης δικαιωμάτων, κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού».

«Η εξαθλίωση ενός τμήματος της κοινωνίας προαναγγέλλει την εξαθλίωση και άλλων. Γι’ αυτό η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των μεταναστών είναι αγώνας για τα δικαιώματα όλων μας», τονίζεται.

Αντιδράσεις για την εγκατάσταση στη Νομική

Οι 250 που ξεκινούν την απεργία πείνας στην Αθήνα θα διαμείνουν στο παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής, ώστε να μην τίθεται ζήτημα παρακώλυσης των φοιτητών στην παρακολούθηση των μαθημάτων τους, καθώς το συγκεκριμένο κτίριο δεν χρησιμοποιείται πλέον για τις ανάγκες της Σχολής.

Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο έγινε η «εγκατάσταση» στο κτίριο έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ καταγγέλλει μέλη της νεολαίας Συνασπισμού και της φοιτητικής της παράταξης, διότι «αποφάσισαν με το ‘έτσι θέλω’ και δίχως καμία νομιμοποίηση να εγκαταστήσουν στο κτίριο της Σχολής 250 μετανάστες, που αιτούνται νομιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αδιαφόρησαν προκλητικά για την απόφαση της Κοσμητείας της Νομικής, που απέρριψε το εν λόγω αίτημα από την περασμένη εβδομάδα.

Η παράταξη εκφράζει την αλληλεγγύη της στους μετανάστες, ωστόσο τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως κάποιοι επιμένουν να αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη με όρους μικροκομματικής σκοπιμότητας».

Η ΔΑΠ διαφωνεί με την κατάληψη του κτιρίου και επισημαίνει: «Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι τα μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ. και εξωπανεπιστημιακές ομάδες υποστηριζόμενες από τον Συνασπισμό, οι οποίοι χωρίς καμία άδεια εισέβαλαν στο νέο κτίριο, έσπασαν τις ενδιάμεσες πόρτες και κατέλαβαν το κτίριο της Σόλωνος εγκαθιστώντας στρώματα και λοιπά είδη.»

Ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. «Οι γνωστοί-άγνωστοι κατ’ επάγγελμα παρανομούντες, της μηδενιστικής Αριστεράς, έπιασαν πάλι δουλειά: Αυτή τη φορά μετέφεραν -εντελώς ανενόχλητοι- γύρω στους 160 λαθρομετανάστες από την Κρήτη.

» Με πρόσχημα δε, τη δήθεν ευαισθησία τους για τον ανθρώπινο πόνο, διέρρηξαν τη Νομική Σχολή, κατέλαβαν παρακείμενο ιστορικής αξίας κτίριο, το έκαναν γυαλιά-καρφιά, εγκατέστησαν στρώματα και παπλώματα και το μετέτρεψαν σε χάνι κάνοντας επίδειξη τζάμπα φιλοστοργίας.

» Όλα αυτά στην πλάτη των φορολογουμένων, οι οποίοι πληρώνουν το λογαριασμό, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών που βλέπουν τα ΑΕΙ να απαξιώνονται ακόμη πιο πολύ.

» Ο ελληνικός λαός βλέπει με αυξανόμενη οργή τα γεγονότα, τον πλήρη εξευτελισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και την ανοχή στην ανομία. Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά αδράνησε και κρύφτηκε από τις ευθύνες της. Επιτέλους, ας τις αναλάβει και ας δράσει άμεσα αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία της Σχολής.»
*taneaonline

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog